Siirry pääsisältöön

Urheiluhulluja kaikki tyynni

Taas männä viikolla vietettiin vuotuista urheilugaalaa ja valittiin vuoden sankareita ja sykähdyttäjiä.

Ensimmäisenä tuli väkisin mieleen, että urheilutoimittajien ammattitaito on pahasti romahtanut. Eräs eläkkeellä oleva toimittaja totesi tätä esittäessäni, että ei koske ainoastaan urheilutoimittajia.

Tuomisen Kallun elämäntyöpalkinto osattiin sentään antaa oikealle miehelle. Muuten kyllä valintoja oli tehty oman mieltymyksen mukaan osaamatta arvioida saavutuksia laajemmin. Ymmärrän valitsijoita siinä mielessä, että tehtävä ei ole helppo. Siinä pitäisi osata arvioida lajin levinnäisyys koko telluksella, harrastajamäärät, lajin yleinen arvostus jne. Olympialajien arvostus suhteessa ei olympialajeihin jne. Valitettavasti urheilurakkaan kansamme urheilutoimittajilla ei ammattitaito riitä huomioimaan näin laajaa skaalaa ja oikeita painotuksia suoritusten välillä. Miksi näin?

Onko syy toimittajien koulutuksesta vai yleissivistyksen puutteesta? Onko äänestykset ohjeistettu väärin? Tiedä häntä, mutta jotain on pielessä.

Nyt voidaan sitten mennä siihen mikä meni pieleen. Varmaan kaikkien listoilla olevien suoritukset ovat merkittäviä ja kaikki ovat tehneet parhaansa, jopa ylittäneet itsensä.

Roope Tonterin sijoittuminen kahdella lumilautailun maiilmanmestaruudella vasta neljänneksi parasta urheilijaa valitessa on vääryys niin urheilijaa kuin lajejakin kohtaan. Hän oli kahdessa lajissa - slopestyle ja big air - paras maailmassa. Tero Pitkämäen keihäskaari oli hieno osoitus urheilijan venymisestä, mutta valitettavasti hän ei ollut edes paras. Tietämättä tarkkaan lajien harrastajamääriä niin väitän lonkalta, että lumilautailun harrrastajia on enemmän kuin keihäänheittäjiä - niin Suomessa kuin koko maapallolla. Mäntyharjullakaan en tiedä yhtään henkilöä, joka heittää keihästä. Lumilaudalla mäkiä surfailee monikin. Olipa muutama urheilutoimittaja saanut ykkössijalle Jarkko Niemisen ja Niklas Moisanderinkin. Toisessa tapauksessa nähtävästi toimittaja pitää ainoana urheiluna tennistä ja toisessa tapauksessa jalkapalloa. Nämä ehdottomasti uudelleenkoulutukseen - siis näin äänestäneet toimittajat. Nieminen ja Moisander toki osaavat hommansa.

Valmentajan valinnassa arvostan suuresti Henrik Dettmanin saavutuksia. Kolmen maailman TOP-10 maan voittaminen EM-kisojen "kuoleman lohkossa" oli mahtava saavutus. Lajin levinnäisyys ja harrastajamäärät huomioiden Sami Hyypiän saavutus on kuitenkin ylivertainen kaikkiin muihin saavutuksiin nähden.
Lajien harrastajmääriä vertailtaessa Suomessa on lisenssin omaavia koripallon harrastajia viitisentoistatuhatta ja jalkapallon harrastajia satatuhatta enemmän.

Suomalaisille jääkiekko on maailman suurin laji. Koko maailmassa harrastajia on noin 1,5 miljoonaa ja jalkapallon harrastajia pelkästään Saksassa noin kuusi miljoonaa - maailmassa arvioiden mukaan jopa 700 miljoonaa. Näillä mittareilla voidaan todeta, että jos Suomi joskus selvittää tiensä jalkapallossa vaikkapa EM-kisoihin on se kovempi urheilusuoritus kuin jääkiekon maailmanmestaruus. On se hyvä, että on jääpallo. Ollaan aina kymmenen sakissa maailmassa.

Valittaessa vuosittain parhaita suorituksia ja saavutuksia pitäisi valitsijoiden osata laittaa ne sellaiseen raamiin, joka antaa niille oikean arvon. Maaalikuninkuus jääpallon MM-kisoissa ei voi tulla valituksi. Vaikka Suomi voittaisi maailmanmestaruuden puhtaalla pelillä. Valitettavasti näin.
Aikanaan Boris Spasski valittiin Neuvostoliiton parhaaksi urheilijaksi. Shakinpelaaja. Nyt norjalaiset pohtivat onko shakki urheilua, kun nuori Magnus Carlsen voitti shakin maailmanmestaruuden. Ensimmäisen kerran 40 vuoteen länsimaihin.

Näin laajaa on keskustelu urheilusta, suorituksista, tuloksista. Aihe on siitä erikoinen, että lähes kaikilla on siihen oma näkemys - se oikea. Valitettavasti.

Tulevaisuudessa Suomea voitaisiin pitää uutenea "Darwinin lajien synnyn" tyyssijana. Keksitään suojalkapallon, kananmunanheiton, eukonkannon ja saunomisen ohelle uusia lajeja. Avannosta avantoon sukellussuunnistus voisi hyvin olla yksi niistä.

Olympia-huuma alkaa myös pikku hiljaa nousta ja niistä pippaloista höpistään sitten helmikuun puolella lisää.


Viikon historiapläjäys: Tasan kahdeksan vuosikymmentä sitten ensimmäinen suomalainen Lothar Westren-Doll osallistuu Monte Carlon ralliin 24.1.1934.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vaaleja ja valintoja

Näin saatiin EU-vaalit pidettyä ja parlamentaarikot valittua. Valtakunnan kolme eniten ääniä kerännyttä meni itseltäkin veikkauksessa täysin oikein. Se oli siis liian helppo ja selvä juttu. Stubb - Halla-aho - Rehn... hyvä niin! Mäntyharjulaisena oli helppo antaa tunnustus nuoren Häkkäsen Antin hienolle kampanjalle ja nuorukaisen upealle äänisaaliille. Jotain outoa tähän Antin menestykseen kuitenkin liittyy. Sellaista mitä minä en ymmärrä? Onko se kateutta, katkeruutta vai jotain muuta. Itse äänestin Anttia, vaikka en tunnustaudu millään muotoa puolueuskolliseksi. Sehän olisi täysin vastoin minun demokratia-näkemystäni. Pitää voida valita paras ehdolla olevista henkilöistä edustamaan oman alueen ja paikkakunnan menestystä. En tiedä oliko mäntyharjulaisilla oikeastaan muuta mahdollisuutta. Ymmärrän kuitenkin jokaisen vapauden valita äänensä kohde. Sitä en ymmärrä miksi pitää olla katkera ja nähdä Antin menestyksessä jotain negatiivista. Onneksi tämä on ymmärretty Mäntyharjussa puol

Itsekeskeisyys on päivän trendi

Pertunmaan kunnan kuntaliitosneuvottelut ovat lähtökuopissa ja nyt naapurikunnissa on käynnissä keskustelu kuntaliitosneuvotteluihin lähtemisestä. Hartola, Joutsa ja Heinola ovat jo tehneet päätöksensä. Hirvensalmi ja Mäntyharju päättävät liitosneuvotteluihin lähdöstään ensi viikolla. Keskustelu ja lähtötiedot neuvotteluihin lähtemisestä vaihtelevat melkoisesti. Heinola päätti selkeästi olla lähtemättä mukaan ja näyttää siltä, että Hirvensalmen päätös on saman suuntainen. Joutsa ja Hartola päättivät lähteä liitosneuvotteluihin, vaikka Hartolassakin kunnanjohtajan esitys oli liitosneuvotteluihin lähtemistä vastaan. Mäntyharjun päätös voi olla olla kumpi tahansa. Löytyy puoltajia ja vastustajia. Pertunmaalla näkemyksiä on useita, joka on hyvä asia. On tärkeää katsoa asiaa tässä vaiheessa useasta eri näkökulmasta. Sata vuotta sitten Pertunmaa muodostettiin Mäntyharjun, Hartolan ja Joutsan kunnista lohkaistuista alueista. Tällä ei tänä päivänä kuitenkaan ole merkitystä, sillä maailma on mu

Saako fillarilla ajaa maantiellä?

  Seurasin ja osallistuin keskusteluun polkupyöräilystä sosiaalisessa mediassa, jossa eräs keskustelija oli sitä mieltä, että maantieajoa harjoitteleva kilpapyöräilijä ei saisi ajaa polkupyörällään maantiellä. Suuri joukko keskustelijoita hämmästeli moista näkemystä – minä heidän mukanaan. En tiedä miten paljon autokouluissa tänä päivänä käydään lävitse sitä mikä maantiellä on sallittua ja mikä ei ole sallittua. Tiellä voi tulla vastaan mopoja, polkupyöriä ja toisinaan vaikkapa hevonen kärryt perässä tai ratsastaja selässä. Pääosalle tämä on varmaan itsestään selvää, mutta mielestäni on todella iso aukko liikennetiedoissa mikäli joku oikeasti on sitä mieltä, että polkupyörällä ei saa ajaa maantiellä. Kaiken kukkuraksi ainakin itse ymmärsin, että henkilöllä oli myös käsitys siitä, että polkupyöräilijän pitää väistää autoa ajaessaan maantiellä liikennesääntöjen mukaisesti tien oikeaa laitaa. Mielestäni tässä on mennyt kyllä koulutus täysin hukkaan ja levitessään tällainen liikennekulttuu