Siirry pääsisältöön

Saako fillarilla ajaa maantiellä?

 

Seurasin ja osallistuin keskusteluun polkupyöräilystä sosiaalisessa mediassa, jossa eräs keskustelija oli sitä mieltä, että maantieajoa harjoitteleva kilpapyöräilijä ei saisi ajaa polkupyörällään maantiellä. Suuri joukko keskustelijoita hämmästeli moista näkemystä – minä heidän mukanaan. En tiedä miten paljon autokouluissa tänä päivänä käydään lävitse sitä mikä maantiellä on sallittua ja mikä ei ole sallittua. Tiellä voi tulla vastaan mopoja, polkupyöriä ja toisinaan vaikkapa hevonen kärryt perässä tai ratsastaja selässä. Pääosalle tämä on varmaan itsestään selvää, mutta mielestäni on todella iso aukko liikennetiedoissa mikäli joku oikeasti on sitä mieltä, että polkupyörällä ei saa ajaa maantiellä. Kaiken kukkuraksi ainakin itse ymmärsin, että henkilöllä oli myös käsitys siitä, että polkupyöräilijän pitää väistää autoa ajaessaan maantiellä liikennesääntöjen mukaisesti tien oikeaa laitaa. Mielestäni tässä on mennyt kyllä koulutus täysin hukkaan ja levitessään tällainen liikennekulttuuri tekee maanteistä oikeasti vaarallisen liikkua millä tavoin tahansa. Kyseessä saattoi tietenkin olla myös sosiaalisen median keskusteluissa tyypillinen toisten ärsyttäminen. Tätä sattuu, kun on huono päivä ja kaasugrillistä loppui kaasu kesken pihvin grillauksen ja koirakin pääsi karkuun, kun ovi unohtui auki. Tässä valossa ymmärrän tuon - joten kuten!



Tämän kaltainen keskustelu on sosiaalisessa mediassa hyvin tyypillistä. Puretaan omaa harmitusta ja saadaan ”kiksejä” siitä, kun saadaan toiset ärsyyntymään. Minä ainakin ärsyynnyin, vaikka pidin kommenttini omasta mielestäni - ja tilanne huomioiden - liiankin asiallisina. Miksi keskusteluissa ei osata pyytää anteeksi silloin kun itsekin huomaa puhuneensa täysin tuulesta temmattuja ”faktoja”?  Vaikkapa edellä mainitussa keskustelussa. Viitatiin myös tieliikennelakiin, mutta ei huomattu lukea mitä siinä sanottiin.



Itse varmaan rikon liikennesääntöjä usein, mutta en ala vääntämään lakipykäliä täysin uuteen kuosiin sen takia, että haluaisin todistaa polkupyöräilijöiden olevan maantiellä väistämisvelvollisia autoilijoita kohtaan. Anteeksi vääriä toteamuksiaan on hyvin vaikea alkaa pyytelemään. Sen olen huomannut. Niitä ei ainakaan paljoa sosiaalisen median palstoilla ole näkynyt. Enpä minäkään sieltä  anteeksiantoa ole käynyt anelemassa, vaikka väärässä olen hyvin usein varmaan ollut. Toisaalta mielipide on aina oikea ja sillä ei ole mitään yhteistä ”faktatiedon” kanssa. Ja mielipiteitäni minäkin siellä enimmäkseen rustailen.

Tuosta liikenteestä ja fillaristien ja autoilijoiden asenteista piti kirjoittaa, mutta nyt loppui kynästä muste. Seuraavalla kerralla sitt’ siitä lisää. Kertoisikohan siitä millaista on ajaa fillarilla halki Intian tai ihmetellä fillarin selästä Pietarin tai Ho Chi Minhin liikennettä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vaaleja ja valintoja

Näin saatiin EU-vaalit pidettyä ja parlamentaarikot valittua. Valtakunnan kolme eniten ääniä kerännyttä meni itseltäkin veikkauksessa täysin oikein. Se oli siis liian helppo ja selvä juttu. Stubb - Halla-aho - Rehn... hyvä niin! Mäntyharjulaisena oli helppo antaa tunnustus nuoren Häkkäsen Antin hienolle kampanjalle ja nuorukaisen upealle äänisaaliille. Jotain outoa tähän Antin menestykseen kuitenkin liittyy. Sellaista mitä minä en ymmärrä? Onko se kateutta, katkeruutta vai jotain muuta. Itse äänestin Anttia, vaikka en tunnustaudu millään muotoa puolueuskolliseksi. Sehän olisi täysin vastoin minun demokratia-näkemystäni. Pitää voida valita paras ehdolla olevista henkilöistä edustamaan oman alueen ja paikkakunnan menestystä. En tiedä oliko mäntyharjulaisilla oikeastaan muuta mahdollisuutta. Ymmärrän kuitenkin jokaisen vapauden valita äänensä kohde. Sitä en ymmärrä miksi pitää olla katkera ja nähdä Antin menestyksessä jotain negatiivista. Onneksi tämä on ymmärretty Mäntyharjussa puol

Itsekeskeisyys on päivän trendi

Pertunmaan kunnan kuntaliitosneuvottelut ovat lähtökuopissa ja nyt naapurikunnissa on käynnissä keskustelu kuntaliitosneuvotteluihin lähtemisestä. Hartola, Joutsa ja Heinola ovat jo tehneet päätöksensä. Hirvensalmi ja Mäntyharju päättävät liitosneuvotteluihin lähdöstään ensi viikolla. Keskustelu ja lähtötiedot neuvotteluihin lähtemisestä vaihtelevat melkoisesti. Heinola päätti selkeästi olla lähtemättä mukaan ja näyttää siltä, että Hirvensalmen päätös on saman suuntainen. Joutsa ja Hartola päättivät lähteä liitosneuvotteluihin, vaikka Hartolassakin kunnanjohtajan esitys oli liitosneuvotteluihin lähtemistä vastaan. Mäntyharjun päätös voi olla olla kumpi tahansa. Löytyy puoltajia ja vastustajia. Pertunmaalla näkemyksiä on useita, joka on hyvä asia. On tärkeää katsoa asiaa tässä vaiheessa useasta eri näkökulmasta. Sata vuotta sitten Pertunmaa muodostettiin Mäntyharjun, Hartolan ja Joutsan kunnista lohkaistuista alueista. Tällä ei tänä päivänä kuitenkaan ole merkitystä, sillä maailma on mu