Siirry pääsisältöön

Selvis se lopulta

Minä metsässä. Minä markkinoilla. Minä puussa. Selviskö mistä on kyse? No siitä, että selvis on nyt in!

Tästä on tullut maailmanlaajuinen villitys. Teinityttöjen omakuvat on otettu omaksi myös vallan kabineteissa. Paavi, Obama, Stubb muiden lailla harrastavat näitä omakuvia.
Oxfordin sanakirjat valitsi viime vuonna vuoden sanaksi jo kymmenisen vuotta kielessä esillä olleen sanan - "selfie". Lyhennys sanasta selfportrait eli omakuva. Käytetään myös sanaa selvis tai suomalaisittain - omis. Näitä otetaan etupäässä kännyköillä omasta pärstästä ja tallennetaan internet-sivuille ja sosiaaliseen mediaan tai lähetellään vain tutuille.

Onko tämä nisäkäsälaji löytänyt nyt jotain mullistavaa, joka suo meille iloa ja tyydytystä elämään. Onko kysymys narsismista vai itsemme brändäämisestä? Kautta aikojen me olemme kuvanneet tai kuvauttaneet itseämme Niagaran putouksilla ja Kiinan muurilla tai käpälä haaskalta ammutun karhun päällä. Ei siis mitään uutta auringon alla. Jo kalliomaalauksissa olemme hirvijahdissa.
Uutta lienee se, että nyt kuvia otetaan miltei joka hetki... saunassa, hississä, pöntöllä, kaljalla, ... ja lähtellään kavereille, facebookiin ja ties minne. Makuuhuonekuvia ilmeineen ei vielä esiinny ainakaan kaikilta, joten jotain on jätetty tulevillekin sukupolville keksittäväksi. Näissä ehkä suosion tulevat saamaan Snapchat-sovellukset. Se varmistaa, että vastaanottaja näkee kuvan vain kymmenen sekunnin ajan ja sitten se häviää - ikuisesti. Se voisi olla tulevien "kanervojen" pelastus. Ei jää todistetta, vaikka millainen politiikan tukijainen istuisi polvella - tai ties missä.

Keskustelua eniten on saanut aikaan Obaman ja muiden päämiesten selvikset Mandelan hautajaisissa. Se tabu rikottiin, mutta kaikki eivät sitä oikein hyvällä katsoneet.
Toisille nämä selfiet ovat työväline. Julkimot lähettävät kuvia faneille ja työkeikkaakin voi pukata lisää kun on riittävästi esillä.
Toisille sen sanotaan olevan itsetunnon rakentamista. Suomalaisethan ovat tunnetusti huonoja kehumaan itseään kasvokkain, mutta netissä se onnistuu. Toisilta paremmin kuin hyvin. Voisi jopa sanoa, että liiankin hyvin.
 Itsekin taidan lukeutua tähän ryhmään. Helppohan se on pimeässä huoneen nurkassa kirjoitella mitä sylki suuhun tuo. Toisinaan tuo ihan suun täydeltä. Toista on mennä torikahvilaan, nousta pöydälle ja kajauttaa sama kaikkien kuullen torikansalle. Onnistuu sekin ehkä lauantaiaamuna kolmen aikaan sinapin rääppeet rintapielillä. Tyhjällä torilla. Taas liepsi sivuraiteelle. Näin helppoa se on - tuo syljen eritys.

Ollaan sitten mitä mieltä tahansa näistä selviksistä niin valokuvaus on kaikesta huolimatta hyvä harrastus. Itseään kuvaamalla on myös pakko harjoitella kuvan käsittelyä. Eihän aivan mitä tahansa voi julkaista. Tuokin viereinen kuva on ihan vinossa ja päästäkin puuttuu puolet. Siinä se nyt kuitenkin on tuo - selvis!



Ensi perjantaihin... katotaan jotain järkevämpää höpisemistä.

Viikon historiapläjäys... Tuli kuluneeksi tasan kuusikymmentä vuotta siitä kun ensimmäinen elektroninen tietokone esiteltiin yleisölle New Yorkissa. Tämä siis 9.1.1954!


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vaaleja ja valintoja

Näin saatiin EU-vaalit pidettyä ja parlamentaarikot valittua. Valtakunnan kolme eniten ääniä kerännyttä meni itseltäkin veikkauksessa täysin oikein. Se oli siis liian helppo ja selvä juttu. Stubb - Halla-aho - Rehn... hyvä niin! Mäntyharjulaisena oli helppo antaa tunnustus nuoren Häkkäsen Antin hienolle kampanjalle ja nuorukaisen upealle äänisaaliille. Jotain outoa tähän Antin menestykseen kuitenkin liittyy. Sellaista mitä minä en ymmärrä? Onko se kateutta, katkeruutta vai jotain muuta. Itse äänestin Anttia, vaikka en tunnustaudu millään muotoa puolueuskolliseksi. Sehän olisi täysin vastoin minun demokratia-näkemystäni. Pitää voida valita paras ehdolla olevista henkilöistä edustamaan oman alueen ja paikkakunnan menestystä. En tiedä oliko mäntyharjulaisilla oikeastaan muuta mahdollisuutta. Ymmärrän kuitenkin jokaisen vapauden valita äänensä kohde. Sitä en ymmärrä miksi pitää olla katkera ja nähdä Antin menestyksessä jotain negatiivista. Onneksi tämä on ymmärretty Mäntyharjussa puol

Itsekeskeisyys on päivän trendi

Pertunmaan kunnan kuntaliitosneuvottelut ovat lähtökuopissa ja nyt naapurikunnissa on käynnissä keskustelu kuntaliitosneuvotteluihin lähtemisestä. Hartola, Joutsa ja Heinola ovat jo tehneet päätöksensä. Hirvensalmi ja Mäntyharju päättävät liitosneuvotteluihin lähdöstään ensi viikolla. Keskustelu ja lähtötiedot neuvotteluihin lähtemisestä vaihtelevat melkoisesti. Heinola päätti selkeästi olla lähtemättä mukaan ja näyttää siltä, että Hirvensalmen päätös on saman suuntainen. Joutsa ja Hartola päättivät lähteä liitosneuvotteluihin, vaikka Hartolassakin kunnanjohtajan esitys oli liitosneuvotteluihin lähtemistä vastaan. Mäntyharjun päätös voi olla olla kumpi tahansa. Löytyy puoltajia ja vastustajia. Pertunmaalla näkemyksiä on useita, joka on hyvä asia. On tärkeää katsoa asiaa tässä vaiheessa useasta eri näkökulmasta. Sata vuotta sitten Pertunmaa muodostettiin Mäntyharjun, Hartolan ja Joutsan kunnista lohkaistuista alueista. Tällä ei tänä päivänä kuitenkaan ole merkitystä, sillä maailma on mu

Saako fillarilla ajaa maantiellä?

  Seurasin ja osallistuin keskusteluun polkupyöräilystä sosiaalisessa mediassa, jossa eräs keskustelija oli sitä mieltä, että maantieajoa harjoitteleva kilpapyöräilijä ei saisi ajaa polkupyörällään maantiellä. Suuri joukko keskustelijoita hämmästeli moista näkemystä – minä heidän mukanaan. En tiedä miten paljon autokouluissa tänä päivänä käydään lävitse sitä mikä maantiellä on sallittua ja mikä ei ole sallittua. Tiellä voi tulla vastaan mopoja, polkupyöriä ja toisinaan vaikkapa hevonen kärryt perässä tai ratsastaja selässä. Pääosalle tämä on varmaan itsestään selvää, mutta mielestäni on todella iso aukko liikennetiedoissa mikäli joku oikeasti on sitä mieltä, että polkupyörällä ei saa ajaa maantiellä. Kaiken kukkuraksi ainakin itse ymmärsin, että henkilöllä oli myös käsitys siitä, että polkupyöräilijän pitää väistää autoa ajaessaan maantiellä liikennesääntöjen mukaisesti tien oikeaa laitaa. Mielestäni tässä on mennyt kyllä koulutus täysin hukkaan ja levitessään tällainen liikennekulttuu