Siirry pääsisältöön

Unohdettu metsä

Metsä  nykysuomen sanakirjan mukaan on "kasviyhdyskunta, jonka pääasialllisen kasviston muodostavat puut".

Metsän pitäisi meille suomalaisille olla hyvinkin tuttu - onhan maamme pinta-alasta reilut kaksi kolmannesta ainakin jollakin tapaa metsämaaksi luokiteltua.
Onko asia kuitenkaan näin?
Tunteeko urbanisoitunut nykysuomalainen metsää? Maaseudullakin asuvista suuri osa ei tunne metsää, ei osaa liikkua metsässä. Pelätään eksymistä, petoja, pimeää ja ties mitä.
Osaamme hyödyntää metsiemme puuraaka-aineen parhaiten maailmassa ja se on ollut vientimme perusta aina tervanpolton ajoista lähtien. Miksi oleeme erkaantuneet meille niin olennaiosesta ja tärkeästä. On kuin olisimme kääntäneet selkämme omalle itsellemme.

Onko tulevaisuuden metsä läppärimme näytöllä oleva virtuaalimetsä?
Siellä voimme ilman pelkoa kohdata kyykäärmeen ja karhun. Eksyttyämme voimme painaa "cancel" ja palata turvallisesti takaisin reitille. Ulkona ropiseva sadekaan ei kastele.
Saappaamme ei täyty vedestä vaikka astumme suonsilmäkkeeseen ja jalkamme ei väsy kavutessamme kallioiden rinteillä.

Kaikesta tästä vaivattomuudesta ja helppoudesta huolimatta minulla on otsaa väittää, että menetämme paljon. Metsää ja luontoa eivät nykyajan vempaimet korvaa - ainakin itse uskon niin.

Tutkimuksin on osoitettu metsän ja vihreän ympäristön pidentävän elinikää, vähentävän stressiä jne. On aloitettu rakentamaan suurkaupunkeihin "metsiä" ja puustoa jopa kerrostalojen katoille kun tilaa maan päällä ei enää ole. Meillä Suomessa ei kuitenkaan ole vielä niin suuria betonilähiöitä, että emme pääsisi nauttimaan metsistämme - jos niin haluamme.

Hyvät ihmiset, menkää edes kokeeksi metsään. Kokekaa sen hiljaisuus, tuulen humina puissa. astukaa myös sivuun polulta ja tuntekaa koskematon sammalalusta jalkojenne alla!
Tarkkana ollessa voi kaiken muun kumman ohella huomata marjan, sienen, muurahaisen.
Näin itselleni kävi tänä kesänä kun vuosien jälkeen menin metsään - istuin kannolle ja ihmettelin.




Ihmettelemisiin holjien höpinöiden parissa!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vaaleja ja valintoja

Näin saatiin EU-vaalit pidettyä ja parlamentaarikot valittua. Valtakunnan kolme eniten ääniä kerännyttä meni itseltäkin veikkauksessa täysin oikein. Se oli siis liian helppo ja selvä juttu. Stubb - Halla-aho - Rehn... hyvä niin! Mäntyharjulaisena oli helppo antaa tunnustus nuoren Häkkäsen Antin hienolle kampanjalle ja nuorukaisen upealle äänisaaliille. Jotain outoa tähän Antin menestykseen kuitenkin liittyy. Sellaista mitä minä en ymmärrä? Onko se kateutta, katkeruutta vai jotain muuta. Itse äänestin Anttia, vaikka en tunnustaudu millään muotoa puolueuskolliseksi. Sehän olisi täysin vastoin minun demokratia-näkemystäni. Pitää voida valita paras ehdolla olevista henkilöistä edustamaan oman alueen ja paikkakunnan menestystä. En tiedä oliko mäntyharjulaisilla oikeastaan muuta mahdollisuutta. Ymmärrän kuitenkin jokaisen vapauden valita äänensä kohde. Sitä en ymmärrä miksi pitää olla katkera ja nähdä Antin menestyksessä jotain negatiivista. Onneksi tämä on ymmärretty Mäntyharjussa puol

Itsekeskeisyys on päivän trendi

Pertunmaan kunnan kuntaliitosneuvottelut ovat lähtökuopissa ja nyt naapurikunnissa on käynnissä keskustelu kuntaliitosneuvotteluihin lähtemisestä. Hartola, Joutsa ja Heinola ovat jo tehneet päätöksensä. Hirvensalmi ja Mäntyharju päättävät liitosneuvotteluihin lähdöstään ensi viikolla. Keskustelu ja lähtötiedot neuvotteluihin lähtemisestä vaihtelevat melkoisesti. Heinola päätti selkeästi olla lähtemättä mukaan ja näyttää siltä, että Hirvensalmen päätös on saman suuntainen. Joutsa ja Hartola päättivät lähteä liitosneuvotteluihin, vaikka Hartolassakin kunnanjohtajan esitys oli liitosneuvotteluihin lähtemistä vastaan. Mäntyharjun päätös voi olla olla kumpi tahansa. Löytyy puoltajia ja vastustajia. Pertunmaalla näkemyksiä on useita, joka on hyvä asia. On tärkeää katsoa asiaa tässä vaiheessa useasta eri näkökulmasta. Sata vuotta sitten Pertunmaa muodostettiin Mäntyharjun, Hartolan ja Joutsan kunnista lohkaistuista alueista. Tällä ei tänä päivänä kuitenkaan ole merkitystä, sillä maailma on mu

Saako fillarilla ajaa maantiellä?

  Seurasin ja osallistuin keskusteluun polkupyöräilystä sosiaalisessa mediassa, jossa eräs keskustelija oli sitä mieltä, että maantieajoa harjoitteleva kilpapyöräilijä ei saisi ajaa polkupyörällään maantiellä. Suuri joukko keskustelijoita hämmästeli moista näkemystä – minä heidän mukanaan. En tiedä miten paljon autokouluissa tänä päivänä käydään lävitse sitä mikä maantiellä on sallittua ja mikä ei ole sallittua. Tiellä voi tulla vastaan mopoja, polkupyöriä ja toisinaan vaikkapa hevonen kärryt perässä tai ratsastaja selässä. Pääosalle tämä on varmaan itsestään selvää, mutta mielestäni on todella iso aukko liikennetiedoissa mikäli joku oikeasti on sitä mieltä, että polkupyörällä ei saa ajaa maantiellä. Kaiken kukkuraksi ainakin itse ymmärsin, että henkilöllä oli myös käsitys siitä, että polkupyöräilijän pitää väistää autoa ajaessaan maantiellä liikennesääntöjen mukaisesti tien oikeaa laitaa. Mielestäni tässä on mennyt kyllä koulutus täysin hukkaan ja levitessään tällainen liikennekulttuu