Siirry pääsisältöön

Onnellisia ja katkeroituneita


Mennä viikolla vietettiin kansainvälistä onnellisuuspäivää. Suomalaiset ovat tilastojen kärkikastia. Näin vaalien alla voi edesmennyttä Tommy Tabermania lainaten sanoa, että "onnellisuuden pitäisi olla politiikan tärkein tehtävä."
Haastatteluissa ihmisten on vaikea kiteyttää mistä se onnellisuus oikein muodostuu. Raha se ei kuitenkaan ole. Se oli jo muinaisen Kreikan Epikuros kun totesi, että "Ken ei ole tyytyväinen vähään ei ole tyytyväinen mihinkään".


Yksi haastattelu onnellisuudesta on jäänyt mieleeni ja sen kanssa voin olla täysin samaa mieltä. Viime vuoden itsenäisyyspäivän vastaanotolla arkkiatri Risto Pelkonen sen kiteytti. Onnellisuus muodostuu kahdesta seikasta, jotka ovat rakkaus ja kuuluminen yhteisöön.
Olla rakastettu ja rakastaa toista ihmistä. Se on selvä ja sen näkee jo naamasta - toisinaan itselläkin. Yhteisöön kuuluminen ja yhteisön hyväksyminen ovat selkeä osa onnellisuutta. Yhteisöön kuulumaton syrjäytyy, onnellisuus on tipo tiessään.

Näytämmekö me suomalaiset sitten onnellisilta? Kadun vilinässä kun ruuhkapäivänä mennä touhotamme. Minusta me emme näytä onnellisislta, ainakaan tuolloin.
Tanska on onnellisuustilaston kärkimaa ja Norja kakkonen. Miksi me emme ole yhtä onnellisia? Tekeekö Putin meistä onnettomampia kun uhoaa tuossa rajan takana? Tiedä häntä.
Yksi ero meillä on tanskalaisiin. Me valitamme. Sen me osaamme ja se taitaa olla meillä geeneissä. Me valitamme kaikesta. Miksi?




Katkeroituneita - niinhän minä tuohon otsikkoon kirjailin.

Toimin nyt kolmatta vuotta Suomen Ladun paikallisen yhdistyksen - Mäntyharjun Reissupolun - puheenjohtajana. Taitaa olla ainakin osa sitä minun yhteisöäni, vaikka on niitä muitakin. Tällä onnellisuusviikolla internetin keskustelupalstalla oli keskustelua yhdistyksemme asioista.
Mainitsin tekeväni vapaaehtoistyötä ikäihmisten parissa. Aloitimme erään projektin puolisen vuotta sitten ja sitä on tarkoitus kehittää eteenpäin tulevaisuudessa.
Eräs todella syvällisesti ajatteleva totesi: "Huomasin tuossa jonkun (tarkoitti minua) mainostavan tekemiään tunteja vapaaehtoistyössä. Tilanne aika koominen jos itse joutuu itseään kehumaan. Mielestäni , jos työpanos on huomattu, tulisi kiitos tulla avun saaneelta yhteisöltä. Ei tarvitsi itseään mainostaa ja kehua , kun peräti puoli vuotta on ollut mukana."

Mistään "mainostamisesta" ei todellakaan ollut kyse ja kiitos on saatu niin omaisilta, vanhuksilta kuin palvelutalon henkilökunnaltakin.


Menköön ajattelemattomuuden ja tyhmyyden piikkiin. Niinhän ne siinä nettikeskustelussa muutenkin saunoivat kunnan piikkiin! Oli pakko lukea kahteen kertaan. Ikäihmisten auttaminen on siis koomista? Tai siitä kertominen on koomista?

Valtakunnallisessa "Vie vanhus ulos" kampanjassa julkkikset ja huippukiekkoilijat olivat esimerkkihenkilöinä ikäihmisten auttamisessa. Ei sekään ollut koomista.
Tämä pisti miettimään. Mistä tässä on kyse? Katkeruutta ja pahansuopuutta, sitähän se on - ei siitä minnekään pääse. Sitten kun selvisi, että lausuja on myös kunnallisissa luottamustehtävissä niin varmistui, että kuntamme on hyvissä käsissä. Toisaalta kuuleehan sitä valtakunnan tason politiikoilta paljon pahempiakin sammakoita. 
Tähän asiaan sopii hyvin päätökseksi Martti Ahtisaaren eilenen toteamus rasismista: "Se on tietämättömyyttä ja huonoa itsetuntoa". Se pätee myös moneen muuhun kuin rasismiin.
PS: Jos joku epäilee, niin olen ollut nollalinjalla vuoden alusta. Joten tämä on kirjoitettu ihan selvin päin.

Valittaminen tekee ihmisen katkeraksi. Onko katkeruus ja pahansuopuus jalostunut meissä kun olemme olleet välillä osa Ruotsia, välillä osa Venäjää. Raja on historian saatossa kulkenut milloin mistäkin. Eipä sen luulisi vaikuttavan. Mitä minä nyt oikein taas höpisen.

Katkeroituneita - niinhän minä tuohon otsikkoon kirjailin.
Toimin nyt kolmatta vuotta Suomen Ladun paikallisen yhdistyksen - Mäntyharjun Reissupolun - puheenjohtajana. Taitaa olla ainakin osa sitä minun yhteisöäni, vaikka on niitä muitakin. Tällä onnellisuusviikolla internetin keskustelupalstalla oli keskustelua yhdistyksemme asioista.
Mainitsin tekeväni vapaaehtoistyötä ikäihmisten parissa. Aloitimme erään projektin puolisen vuotta sitten ja sitä on tarkoitus kehittää eteenpäin tulevaisuudessa.

Jos joku vetää taas herneen nenään niin en tule vetämään pois. Menkää vesitorninmäelle, siellä ottavat ja antavat rauhoittavia.

Höpistään taas - silleen holjasti!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vaaleja ja valintoja

Näin saatiin EU-vaalit pidettyä ja parlamentaarikot valittua. Valtakunnan kolme eniten ääniä kerännyttä meni itseltäkin veikkauksessa täysin oikein. Se oli siis liian helppo ja selvä juttu. Stubb - Halla-aho - Rehn... hyvä niin! Mäntyharjulaisena oli helppo antaa tunnustus nuoren Häkkäsen Antin hienolle kampanjalle ja nuorukaisen upealle äänisaaliille. Jotain outoa tähän Antin menestykseen kuitenkin liittyy. Sellaista mitä minä en ymmärrä? Onko se kateutta, katkeruutta vai jotain muuta. Itse äänestin Anttia, vaikka en tunnustaudu millään muotoa puolueuskolliseksi. Sehän olisi täysin vastoin minun demokratia-näkemystäni. Pitää voida valita paras ehdolla olevista henkilöistä edustamaan oman alueen ja paikkakunnan menestystä. En tiedä oliko mäntyharjulaisilla oikeastaan muuta mahdollisuutta. Ymmärrän kuitenkin jokaisen vapauden valita äänensä kohde. Sitä en ymmärrä miksi pitää olla katkera ja nähdä Antin menestyksessä jotain negatiivista. Onneksi tämä on ymmärretty Mäntyharjussa puol

Itsekeskeisyys on päivän trendi

Pertunmaan kunnan kuntaliitosneuvottelut ovat lähtökuopissa ja nyt naapurikunnissa on käynnissä keskustelu kuntaliitosneuvotteluihin lähtemisestä. Hartola, Joutsa ja Heinola ovat jo tehneet päätöksensä. Hirvensalmi ja Mäntyharju päättävät liitosneuvotteluihin lähdöstään ensi viikolla. Keskustelu ja lähtötiedot neuvotteluihin lähtemisestä vaihtelevat melkoisesti. Heinola päätti selkeästi olla lähtemättä mukaan ja näyttää siltä, että Hirvensalmen päätös on saman suuntainen. Joutsa ja Hartola päättivät lähteä liitosneuvotteluihin, vaikka Hartolassakin kunnanjohtajan esitys oli liitosneuvotteluihin lähtemistä vastaan. Mäntyharjun päätös voi olla olla kumpi tahansa. Löytyy puoltajia ja vastustajia. Pertunmaalla näkemyksiä on useita, joka on hyvä asia. On tärkeää katsoa asiaa tässä vaiheessa useasta eri näkökulmasta. Sata vuotta sitten Pertunmaa muodostettiin Mäntyharjun, Hartolan ja Joutsan kunnista lohkaistuista alueista. Tällä ei tänä päivänä kuitenkaan ole merkitystä, sillä maailma on mu

Saako fillarilla ajaa maantiellä?

  Seurasin ja osallistuin keskusteluun polkupyöräilystä sosiaalisessa mediassa, jossa eräs keskustelija oli sitä mieltä, että maantieajoa harjoitteleva kilpapyöräilijä ei saisi ajaa polkupyörällään maantiellä. Suuri joukko keskustelijoita hämmästeli moista näkemystä – minä heidän mukanaan. En tiedä miten paljon autokouluissa tänä päivänä käydään lävitse sitä mikä maantiellä on sallittua ja mikä ei ole sallittua. Tiellä voi tulla vastaan mopoja, polkupyöriä ja toisinaan vaikkapa hevonen kärryt perässä tai ratsastaja selässä. Pääosalle tämä on varmaan itsestään selvää, mutta mielestäni on todella iso aukko liikennetiedoissa mikäli joku oikeasti on sitä mieltä, että polkupyörällä ei saa ajaa maantiellä. Kaiken kukkuraksi ainakin itse ymmärsin, että henkilöllä oli myös käsitys siitä, että polkupyöräilijän pitää väistää autoa ajaessaan maantiellä liikennesääntöjen mukaisesti tien oikeaa laitaa. Mielestäni tässä on mennyt kyllä koulutus täysin hukkaan ja levitessään tällainen liikennekulttuu