Siirry pääsisältöön

Isot saappaat ja paljon älliä

Otsikko ei viitannut kevään ylioppilaskirjoituksiin eikä kevään kumisaapaskauteen, vaan Mäntyharjun markkinointipäällikön hakuun.

Mäntyharjun Seudun Elinkeinojen Kehitys Oy on saamassa etsimänsä markkinointipäällikön haun loppusuoralle lähiaikoina. Uusi tehtävä on moniulotteinen ja varmasti tekijälleen haateellinen olipa henkilö millainen nalle tai jallis tahansa.
Olen tuon kunnan kehitysyhtiön nimessä kerran jos toisenkin ihmetellyt tuota Seudun-sanaa. Yrityksen tarkoituksena on Mäntyharjun kunnan elinkeinojen kehittäminen. Naapurikunnilla ja seuduilla on omat juttunsa. Toisaalta tuntuuhan se vähän niinku isommalta. Mikäs siinä, olkoon vaan seudun.

Viime vuosina homma on ollut ainaskin Mäsekin nettisivujen mukaan vielä vähemmän kuin pientä. Hankkeilla on saatu aikaan merkittäviä juttuja, mutta en tarkoita sitä.
Elinkeinoelämässä tapahtuu -palsta yhtiön sivuilla sai aikaan vuonna 2012 kahdeksan uutista, vuonna 2013 kuusi uutista ja viime vuonna ihan laskevan kaavan mukaan täydet neljä uutista. Että silleen.


Uudistus ja uusi tehtävä on hyvä veto tuoreelta kunnanjohtajalta ja osoittaa, että ainakin hän kunnassa tietää mikä pysyvältä tuntuvaan väestötapppioon ajautuneesssa kunnassa on välttämätöntä.
Uusi homma on kiinnostanut monia, koska hekijoita on yli neljänkymmenen. Hyvä niin. Tehtävän haussa on mainittu, että tavoitteena on lisätä Mäntyharjun vetovoimaisuutta ja houkutella asukkaita, osaajia ja yrityksiä Mäntyharjuun.
Höpisijän näkemyksen mukaaan tuo viimeinen riittäisi. Muut tulevat kyllä perässä. Kunhan saadaan yrityksiä niin osaajat ja asukkaat tulevat pyytämättä ja kilvan. Siinäpä onkin se jutun pääpointti. Miten saada Mäntyharjuun yrityksiä ja ennen kaikkea vientiyrityksiä? Toinen toistemme paitoja pesemällä tämä kunta ei nouse. Verovaroin luotavien työpakkojen perustaminen pitäisi lopettaa kunnes saadaan vientialan yritysten työpaikkoja paikkakunnalle. Se pitäisi kaikkien ymmärtää ja jos ei ymmärrä niin pitäisi ainkain hyväksyä mukisematta.



Loistava tavoite kunnanjohtajalta oli asettaa tavoitteeksi 150 työpaikkaa lisää Mäntyharjuun. Siinä on meinaten oikeasti haastetta. Hyvä niin. Se vaatii niiden yritystyöpaikkojen lisäämistä aivan vääjäämättä. Yritystyöpaikkojen määrä kunnassa on viimeisen kymmenen vuoden ajan heilunut 1300 työpaikan molemmin puolin. Siihen kun joku polkaisee 150 lisää niin voidaan antaa tekijälle vuoden palkallinen vuorotteluvapaa. Eikä yhdenkään kannata kateellisena nurista.
Työllisten määrä kunnassa yhteensä on vähentynyt viimeisen kymmenen vuoden aikana 2600 tietämistä reiluun 2200 henkeen ja työvoiman kokonaismäärä on laskenut 3100 huitteilta reiluun 2600 henkeen. Lukuja kun katsoo niin tavoite työpaikkojen lisäykseen - siis tuo 150 - on tosi kova. Toisaalta tavoitteen pitääkin näinä aikoina olla kova. Suomikin aina tavoittelle urheilumittelöistä kuutta mitalia. Sitten kun saadaa yksi - vaikkapa sellainen pronssinen - niin ollaan sitä mieltä, että suht' hyvinhän tämä meni. Kun vielä otetaan huomioon, että meillä ei ollut osallistujiakaan kuin viidessä lajissa.

Markkinointipäälliköltä pitää höpisijän näkemyksen mukaan löytyä nimenomaan kykyä myydä kunta uusille ja paikkakunnan vaihtoa harkitseville yrityksille. Niin ja tietenkin saada nykyiset yritykset pysymään paikkakunnalla. Tavoite ei toteudu matkailun tai turistien virran kautta, vaikka ne ovat hyvänä lisänä. Se vaatii paljon... oikeasti tosi paljon muuta.
Elinkeinoelämän ja yritystoiminnan verkostojen tunteminen on uudelle suharille välttämätöntä tai muuten hommasta tulee pannukakku. Tai no mikäs' siinä, pannukakkuhan on tosi hyvää - armeijassakin hernerokan kanssa erityisesti.

Höpisijä maaalaili taas piruja seinälle ja jonkun mukaan höpisijä ei ymmärrä mistä kirjoittaa. Hyvinkin voi olla niin, mutta tohdinpahan ainakin sanoa mitä ajattelen. Kaikilta ei onnistu sekään. Enkä väitä tällä, että ajatteleminen onnistuu höpisijältä. Vaan se sanominen.

Lumet sulaa ja muutttolinnut saapuu. Joutsenet ovat nimittäin lisääntyneet Mäntyharjussakin. Nyt on toivoa, että työpaikoille käy samoin. Ainakin tavoite on kirjattu hyvin selkeästi aikakirjoihin.

Höpisemisiin taas.....



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vaaleja ja valintoja

Näin saatiin EU-vaalit pidettyä ja parlamentaarikot valittua. Valtakunnan kolme eniten ääniä kerännyttä meni itseltäkin veikkauksessa täysin oikein. Se oli siis liian helppo ja selvä juttu. Stubb - Halla-aho - Rehn... hyvä niin! Mäntyharjulaisena oli helppo antaa tunnustus nuoren Häkkäsen Antin hienolle kampanjalle ja nuorukaisen upealle äänisaaliille. Jotain outoa tähän Antin menestykseen kuitenkin liittyy. Sellaista mitä minä en ymmärrä? Onko se kateutta, katkeruutta vai jotain muuta. Itse äänestin Anttia, vaikka en tunnustaudu millään muotoa puolueuskolliseksi. Sehän olisi täysin vastoin minun demokratia-näkemystäni. Pitää voida valita paras ehdolla olevista henkilöistä edustamaan oman alueen ja paikkakunnan menestystä. En tiedä oliko mäntyharjulaisilla oikeastaan muuta mahdollisuutta. Ymmärrän kuitenkin jokaisen vapauden valita äänensä kohde. Sitä en ymmärrä miksi pitää olla katkera ja nähdä Antin menestyksessä jotain negatiivista. Onneksi tämä on ymmärretty Mäntyharjussa puol

Itsekeskeisyys on päivän trendi

Pertunmaan kunnan kuntaliitosneuvottelut ovat lähtökuopissa ja nyt naapurikunnissa on käynnissä keskustelu kuntaliitosneuvotteluihin lähtemisestä. Hartola, Joutsa ja Heinola ovat jo tehneet päätöksensä. Hirvensalmi ja Mäntyharju päättävät liitosneuvotteluihin lähdöstään ensi viikolla. Keskustelu ja lähtötiedot neuvotteluihin lähtemisestä vaihtelevat melkoisesti. Heinola päätti selkeästi olla lähtemättä mukaan ja näyttää siltä, että Hirvensalmen päätös on saman suuntainen. Joutsa ja Hartola päättivät lähteä liitosneuvotteluihin, vaikka Hartolassakin kunnanjohtajan esitys oli liitosneuvotteluihin lähtemistä vastaan. Mäntyharjun päätös voi olla olla kumpi tahansa. Löytyy puoltajia ja vastustajia. Pertunmaalla näkemyksiä on useita, joka on hyvä asia. On tärkeää katsoa asiaa tässä vaiheessa useasta eri näkökulmasta. Sata vuotta sitten Pertunmaa muodostettiin Mäntyharjun, Hartolan ja Joutsan kunnista lohkaistuista alueista. Tällä ei tänä päivänä kuitenkaan ole merkitystä, sillä maailma on mu

Saako fillarilla ajaa maantiellä?

  Seurasin ja osallistuin keskusteluun polkupyöräilystä sosiaalisessa mediassa, jossa eräs keskustelija oli sitä mieltä, että maantieajoa harjoitteleva kilpapyöräilijä ei saisi ajaa polkupyörällään maantiellä. Suuri joukko keskustelijoita hämmästeli moista näkemystä – minä heidän mukanaan. En tiedä miten paljon autokouluissa tänä päivänä käydään lävitse sitä mikä maantiellä on sallittua ja mikä ei ole sallittua. Tiellä voi tulla vastaan mopoja, polkupyöriä ja toisinaan vaikkapa hevonen kärryt perässä tai ratsastaja selässä. Pääosalle tämä on varmaan itsestään selvää, mutta mielestäni on todella iso aukko liikennetiedoissa mikäli joku oikeasti on sitä mieltä, että polkupyörällä ei saa ajaa maantiellä. Kaiken kukkuraksi ainakin itse ymmärsin, että henkilöllä oli myös käsitys siitä, että polkupyöräilijän pitää väistää autoa ajaessaan maantiellä liikennesääntöjen mukaisesti tien oikeaa laitaa. Mielestäni tässä on mennyt kyllä koulutus täysin hukkaan ja levitessään tällainen liikennekulttuu