Siirry pääsisältöön

Höpinää vaaleista - savolainen näkökulma

Eduskuntavaalit lähestyvät. Ennakkoäänestys alkaa reilun viikon kuluttua. Kansan pitäisi olla valmis pikku hiljaa valitsemaan seuraavien vuosien edustuksellisen demokratian vallankäyttäjät. Kansa on vähän ymmällä ja niin tuntuvat olevan ehdolle asettuneetkin.

Kello soittaa viimeiselle kierrokselle....
Ehdokkaat käyvät kuumeisesti omia kampanjoitaan ja kilvan ylistävät yleisillä fraaseilla omaa pätevyyttään. Ei ihmeesti höpisijää vakuuta. Eduskuntahan on läpileikkaus kansasta, joten hyvin ymmärtää etteivät kaikki ole päteviä.

Mäntyharjun näkökulmasta tilannetta voidaan pitää jopa jännittävänä. Onhan ehdolla kolme ehdokasta Mäntyharjusta ja yksi Pertunmaalta. Uusi vaalipiiri kuitenkin pistää palikat monelta osin uuteen jakoon. Kymen vaaalipiirin ja Etelä-Savon vaalipiirin yhdistyttyä kukaan ei oikein tiedä miten kukin saa ääniä "vieraalta alueelta".
Kymen ja Etelä-Savon yhteenlaskettu kansanedustajien määrä oli viime vaaleissa 18. Tulevissa vaaleissa se vähenee 17 edustajaan. Muutokset laskentakaavassa antavat nyt hyvät mahdollisuudet myös pienemmille puolueille saada edustajia lävitse.
Vanhoista 18 parlamentaarikosta vain Katri Komi (kesk. 4964 ääntä / 2011) ja Reijo Tossavainen (PS 5725 ääntä 2011) eivät ole ehdolla.
Näin ollen ehdolla on siis 16 istuvaa kansanedustajaa (Kok = 3,  SDP = 6, PS = 3,  Kesk = 3, KD = 1).
Todennäköistä on myös uuden vaalipiirijaon myötä, että Vihreät ja Vasemmistoliitto saavat yhden edustajan lävitse. Näin kaikki vanhat eivät paikkaansa tule uudistamaan. Keskustalla tämä lienee helpointa ja demareilla mahdotonta. Vaikka edellisten Kymen vaalipiirin kolmien vaalien ääniharava (Anneli Kiljunen, LPR) keränneekin hyvän äänipotin, niin maksimi paikkamäär taitaa olla viisi.
Perussuomalaiset ja Kokoomuskin voivat Demarien ohella joutua pettymään paikkamäärän laskiessa.

Paikallisesti voidaan jopa odotella jytkyä!

Pallo hallussa - Antilla
Kokoomuksella tilanne on mielenkiintoisen haastava, Hallituskauden loppu meni kansalaisten näkökulmasta täysin penkin alle ja liittokansleri Merkelin käynti ei juuri hetkauta täällä susirajalla.
Mikäli kokoomuksen paikkaluku tippuu kolmesta kahteen jää yksi istuva edustaja varmasti rannalle. Mäntyharjun oman pojan - Antti Häkkäsen - tuleva äänimäärä voi olla yllätys vaikkapa alueen ministerillekin (Toivakka), vaikka hän olikin Etelä-Savon ääniharava viime vaaleissa (5725 ääntä / 2011).
Antilla on mahdollisuus yllättää! Sai nimittäin ison potin ääniä Kymen alueelta jo EU-vaaleissa!

Ei ole kaapelit sekaisin - Jarilla
Keskustalla tilanne tuntunee helpommalta - ainakin istuville edustajille, koska Etelä-Savosta Komin äänet (4964 ääntä / 2011) ovat uudelleen jaossa. Keskusta voipi saada tulevaan parlamenttiin jopa neljän sijaan viisi edustajaa.
Jari Leppä tuntuu varmalta valinnalta, vaikka Kymen äänimäärä onkin kysymysmerkki!

Soini kävi vauhdittamassa paikallisia - Tanjaa
Perussuomalaisilla on myös tiukassa uudistaa neljä paikkaansa. Kolme tuntuu todennäköisemmältä. Istuvista edustajista Reijo Tossavaisen jäädessä sovinnolla pois on jaossa perusuomalaisia ääniä lähes kuutisen tuhatta. Ehdolla olevat istuvat edustajat pitänevät paikkansa, vaikka paikallisesti paikkaa jahtaa myös Tanja Hartonen-Pulkka Mäntyharjusta. Läpimeno olisi tosi jytky!

Neljäs paikallinen ehdokas saanee muutaman äänen. Kommunistinen puolue ei tule saamaan edustajaa lävitse, mutta tämä kuuluu demokratiaan. Ano Väisäselle plussa siitä, että on asettunut ehdolle.

Höpisijä toivoo, että Etelä-Savon painoarvo tulevassa parlamentissa säilyisi vähintään samalla tasolla kuin 2011. Tämä edellyttää äänen antamista paikallisille vahvoille ehdokkaille.
Etelä-Savo oli edellisten vaalien pienin vaalipiiri. Siitä valittiin eduskuntaaan vain kuusi edustajaa. Valinta edellyttää, että savolaiset ehdokkaat saavat haalittua varsin merkittävän potin myös Kymen alueen äänistä. Sinne vaan savolaiset Kotkaan ja Lappeenrantaan puhumaaan väki pyörryksiin.


Vaalijutuissa on höpisijää ihmetyttänyt aina yksi asia. Miksi kansalaisille on vaikea kertoa mille ehdokkaalle se ääni annetaan. Suomessa on vaalisalaisuus ja sitä ei tarvitse kertoa. Tämä on selvä - jotenkin oudon pyhä asia.
On helppoa kerto kenelle annetaan ääni kun valitaan vaikkapa Vuoden urheilijaa.
Miksi kansanedustajan vaaleissa kertominen on sitten vaikeaa?
Häpeämmekö itseämme? Häpeämmekö omaa mielipidettämme? Vai mistä on kysymys? Muistan lapsuudesta kun omat vanhemmat eivät kertoneet edes toisilleen ketä äänestivät!

Itse äänestän eduskuntavaaleissa henkilöä. Sellaista, joka vie oman alueen asioita eteenpäin.
Aikaisemmin olen jo kertonut parissa vaaleissa äänestäneeni Jaria. Nyt ääni menee "uudelle voimalle" - Antille.


Höpistään taas... vaaleistakin vielä lähempänä varmaan lisää.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vaaleja ja valintoja

Näin saatiin EU-vaalit pidettyä ja parlamentaarikot valittua. Valtakunnan kolme eniten ääniä kerännyttä meni itseltäkin veikkauksessa täysin oikein. Se oli siis liian helppo ja selvä juttu. Stubb - Halla-aho - Rehn... hyvä niin! Mäntyharjulaisena oli helppo antaa tunnustus nuoren Häkkäsen Antin hienolle kampanjalle ja nuorukaisen upealle äänisaaliille. Jotain outoa tähän Antin menestykseen kuitenkin liittyy. Sellaista mitä minä en ymmärrä? Onko se kateutta, katkeruutta vai jotain muuta. Itse äänestin Anttia, vaikka en tunnustaudu millään muotoa puolueuskolliseksi. Sehän olisi täysin vastoin minun demokratia-näkemystäni. Pitää voida valita paras ehdolla olevista henkilöistä edustamaan oman alueen ja paikkakunnan menestystä. En tiedä oliko mäntyharjulaisilla oikeastaan muuta mahdollisuutta. Ymmärrän kuitenkin jokaisen vapauden valita äänensä kohde. Sitä en ymmärrä miksi pitää olla katkera ja nähdä Antin menestyksessä jotain negatiivista. Onneksi tämä on ymmärretty Mäntyharjussa puol

Itsekeskeisyys on päivän trendi

Pertunmaan kunnan kuntaliitosneuvottelut ovat lähtökuopissa ja nyt naapurikunnissa on käynnissä keskustelu kuntaliitosneuvotteluihin lähtemisestä. Hartola, Joutsa ja Heinola ovat jo tehneet päätöksensä. Hirvensalmi ja Mäntyharju päättävät liitosneuvotteluihin lähdöstään ensi viikolla. Keskustelu ja lähtötiedot neuvotteluihin lähtemisestä vaihtelevat melkoisesti. Heinola päätti selkeästi olla lähtemättä mukaan ja näyttää siltä, että Hirvensalmen päätös on saman suuntainen. Joutsa ja Hartola päättivät lähteä liitosneuvotteluihin, vaikka Hartolassakin kunnanjohtajan esitys oli liitosneuvotteluihin lähtemistä vastaan. Mäntyharjun päätös voi olla olla kumpi tahansa. Löytyy puoltajia ja vastustajia. Pertunmaalla näkemyksiä on useita, joka on hyvä asia. On tärkeää katsoa asiaa tässä vaiheessa useasta eri näkökulmasta. Sata vuotta sitten Pertunmaa muodostettiin Mäntyharjun, Hartolan ja Joutsan kunnista lohkaistuista alueista. Tällä ei tänä päivänä kuitenkaan ole merkitystä, sillä maailma on mu

Saako fillarilla ajaa maantiellä?

  Seurasin ja osallistuin keskusteluun polkupyöräilystä sosiaalisessa mediassa, jossa eräs keskustelija oli sitä mieltä, että maantieajoa harjoitteleva kilpapyöräilijä ei saisi ajaa polkupyörällään maantiellä. Suuri joukko keskustelijoita hämmästeli moista näkemystä – minä heidän mukanaan. En tiedä miten paljon autokouluissa tänä päivänä käydään lävitse sitä mikä maantiellä on sallittua ja mikä ei ole sallittua. Tiellä voi tulla vastaan mopoja, polkupyöriä ja toisinaan vaikkapa hevonen kärryt perässä tai ratsastaja selässä. Pääosalle tämä on varmaan itsestään selvää, mutta mielestäni on todella iso aukko liikennetiedoissa mikäli joku oikeasti on sitä mieltä, että polkupyörällä ei saa ajaa maantiellä. Kaiken kukkuraksi ainakin itse ymmärsin, että henkilöllä oli myös käsitys siitä, että polkupyöräilijän pitää väistää autoa ajaessaan maantiellä liikennesääntöjen mukaisesti tien oikeaa laitaa. Mielestäni tässä on mennyt kyllä koulutus täysin hukkaan ja levitessään tällainen liikennekulttuu