Siirry pääsisältöön

Kuka saa ääneni vaaleissa?

Me suomalaiset suhtaudumme vaaleihin ja äänestämiseen määrätyllä vakavuudella. Muistikuvani lapsuudesta äänestyspäivän koittaessa kuvaa ehkä jotain tästä.

Isäni oli ammatiltaan metsätyömies. Silloin ei ollut metsureita - he olvat metsätyömiehiä. Hän hyppäsi aamuvarhain polkupyörän selkään talven lumituiskuun ja saattoi polkea kolmisenkymmentä kilometriä työmaalleen pääosin auraamattomia teitä. Kaatoi päivän puita, oksi, katkoi ja pinosi. Polki polkupyörällään kotiin ja viilaili moottorisahan terän, nautti aterian, lepäsi ja polkaisi aamuhämärissä uudelleen työmaalleen.
Itsellänikin on vielä arpi polvessa muistona kuusen karsimisesta kuuden ikäisenä. Polvi halki ja reppuselässä tikattavaksi tohtorille.Isä ei valittanut työstä tai työolosuhteista. Eihän sodat läpi käynyt mies valittanut. Pikemminkin voi kuvata, että hän oli tyytyväinen. Itse en ole ronkeli tekemisen suhteen, mutta en ole lainkaan varma pystyisinkö samaan. Siinä kuitenkin pystyn, että en valita. Sen minä kait' sain syntymäkodista opikseni. Enkä minä häpeä sitä.

Äänestämisestä ja vaaleistahan minun piti höpistä. Isä kävi metsätöissään myös pyhäisin - silloiun kun töitä oli tarjolla. Äänestyspäivä oli poikkeus. Silloin ei moottorisaha laulanut eikä kirves heilunut. Se oli päivä, jolloin kauhtunut pikkutakki kaivettiin jostain komeron periltä ja kellastunut valkokauluspaita puettiin ylle. Kravattikin piti löytää ja sen solmun kanssa ihmeteltiin pitkään. Lopulta kuitenkin kaikki oli valmista. Äänestäminen oli velvollisuus. Numeroita selailtiin vielä Forssan lehdestä ennen lähtöä vaikka kaikki oli varmasti ollut selvää jo viikkojen ajan. Numeroista ja puolueista ei kuitenkaan puhuttu. Se oli aivan sama kuin seksistä puhuminen lapsille silloin 60-luvulla. Ei sanaakaan.


Tämä on varmasti monien suurten ikäluokkien kokemus. Kyllähän me lapset suunnan tiesimme. Puhui hyvää demareista, nauroi vennamolaisia, mutta äänesti silloista SKDL:ää. Näin se meni eikä siinä ollut mitään erikoista.
Itse olen perinyt jotain tuosta suhtautumisesta vaaleihin ja äänestämiseen. Sen pitää olla jotain salaista. Ei siitä voi puhua. Suhtaudumme varauksella esittämästä mielipidettämme tai emme tohdi mennä tukemaan näkyvästi vaaleissa ehdolla olevia. Miksi näin? Häpeämmekö me tunnustaa kenelle äänemme olemme antaneet?

Itse olen marssinut vappukulkueessa 1970-luvulla Forssassa. Niin marssi muuten myös Nalle Wahlroos - Helsingissä! Yrittäjän rooli muutti suuntaa - kokoomuksen mandaatilla tuli isuttua lautakunnassa Mäntyharjulla.
Nalleakaan ei muuten enää näy vappukulkueissa! Emme me ole takinkääntäjiä. Olemme kait' tulleet toisiin ajatuksiin ja viisastuneet. Ei taida olla uskottavasti sanottu - tuo viisastuneet. Silti vaalien äänestystilanteissa minulle on henkilö merkinnyt enemmän kuin puolueet.

Eduskuntavaaleissa on ollut helppoa ja selkeää antaa ääni puolueista piittaamatta paikalliselle Jari Lepälle, joka on hoitanut hommansa hyvin ja muistanut pitää paikalliset asiat tärkeänä osana omaa työtään. Näin ei kaikilla ole - senkin olen pannut merkille. Niin ja Jarihan edustaa keskustaa, vaikka se nyt on tässä jutussa se ja sama. En ajattele puolueita, koska henkilöt sen työn tekevät. Sitä vaan eivät kaikki tunnu tietävän - valitettavasti.

Seuraavaksi äänestetään maamme edustajia Brysseliin. Savolaisilla onkin miettimistä. Mikkeliläislähtöinen komissaari Rehn vaiko nuori mäntyharjulainen Häkkänen? Jotkut puoluesidonnaiset äänestänevät myös muita ehdokkaita. Totuus kuitenkin on, että jos etelä-savolainen ei osaa näistä kahdesta valita niin mielestäni on parempi äänestää Aku Ankkaa. Ilmaisu oli vähän raflaava, mutta se oli vain minun mielipiteeni. Aku on ihan kiva frendi!

Itse kallistun nuoren Häkkäsen kannalle. Jotkut sanovat häntä "pyrkyriksi", mutta se on mielestäni vain kateellisten panettelua. Antti antaa uudenlaista ajattelua vanhojen tubee-tukkien kerholaisille. Vaikka monenlaisia kommentteja facebook-sivujen päivityksistä lukien kokousten aikana onkin sadellut. Mutta niinhän se Alexkin miettii maratoninsa aikana usalaisministerin tummia sääriä. Ja on vielä ministeri ja kaikkea. Soinin ja Halla-ahon ajatuksia taas ei pysty kukaan seuraamaan, Hirvisaaresta puhumattakaan.

Halutessamme äänemme kuuluviin on hyvä, että Jari edustaa meitä eduskunnassa. Vielä kun Brysseliin saadaan Antti niin meillä täällä hitaiden ja kierojen rajamailla on kaikki hyvin tulevaisuudessakin. Puolueista piittaamatta!



Mistähän sitä seuraavaks' höpisis'?

(Hitaiden ja kierojen rajamailla = Hämeen ja Savon rajamailla)

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vaaleja ja valintoja

Näin saatiin EU-vaalit pidettyä ja parlamentaarikot valittua. Valtakunnan kolme eniten ääniä kerännyttä meni itseltäkin veikkauksessa täysin oikein. Se oli siis liian helppo ja selvä juttu. Stubb - Halla-aho - Rehn... hyvä niin! Mäntyharjulaisena oli helppo antaa tunnustus nuoren Häkkäsen Antin hienolle kampanjalle ja nuorukaisen upealle äänisaaliille. Jotain outoa tähän Antin menestykseen kuitenkin liittyy. Sellaista mitä minä en ymmärrä? Onko se kateutta, katkeruutta vai jotain muuta. Itse äänestin Anttia, vaikka en tunnustaudu millään muotoa puolueuskolliseksi. Sehän olisi täysin vastoin minun demokratia-näkemystäni. Pitää voida valita paras ehdolla olevista henkilöistä edustamaan oman alueen ja paikkakunnan menestystä. En tiedä oliko mäntyharjulaisilla oikeastaan muuta mahdollisuutta. Ymmärrän kuitenkin jokaisen vapauden valita äänensä kohde. Sitä en ymmärrä miksi pitää olla katkera ja nähdä Antin menestyksessä jotain negatiivista. Onneksi tämä on ymmärretty Mäntyharjussa puol

Itsekeskeisyys on päivän trendi

Pertunmaan kunnan kuntaliitosneuvottelut ovat lähtökuopissa ja nyt naapurikunnissa on käynnissä keskustelu kuntaliitosneuvotteluihin lähtemisestä. Hartola, Joutsa ja Heinola ovat jo tehneet päätöksensä. Hirvensalmi ja Mäntyharju päättävät liitosneuvotteluihin lähdöstään ensi viikolla. Keskustelu ja lähtötiedot neuvotteluihin lähtemisestä vaihtelevat melkoisesti. Heinola päätti selkeästi olla lähtemättä mukaan ja näyttää siltä, että Hirvensalmen päätös on saman suuntainen. Joutsa ja Hartola päättivät lähteä liitosneuvotteluihin, vaikka Hartolassakin kunnanjohtajan esitys oli liitosneuvotteluihin lähtemistä vastaan. Mäntyharjun päätös voi olla olla kumpi tahansa. Löytyy puoltajia ja vastustajia. Pertunmaalla näkemyksiä on useita, joka on hyvä asia. On tärkeää katsoa asiaa tässä vaiheessa useasta eri näkökulmasta. Sata vuotta sitten Pertunmaa muodostettiin Mäntyharjun, Hartolan ja Joutsan kunnista lohkaistuista alueista. Tällä ei tänä päivänä kuitenkaan ole merkitystä, sillä maailma on mu

Saako fillarilla ajaa maantiellä?

  Seurasin ja osallistuin keskusteluun polkupyöräilystä sosiaalisessa mediassa, jossa eräs keskustelija oli sitä mieltä, että maantieajoa harjoitteleva kilpapyöräilijä ei saisi ajaa polkupyörällään maantiellä. Suuri joukko keskustelijoita hämmästeli moista näkemystä – minä heidän mukanaan. En tiedä miten paljon autokouluissa tänä päivänä käydään lävitse sitä mikä maantiellä on sallittua ja mikä ei ole sallittua. Tiellä voi tulla vastaan mopoja, polkupyöriä ja toisinaan vaikkapa hevonen kärryt perässä tai ratsastaja selässä. Pääosalle tämä on varmaan itsestään selvää, mutta mielestäni on todella iso aukko liikennetiedoissa mikäli joku oikeasti on sitä mieltä, että polkupyörällä ei saa ajaa maantiellä. Kaiken kukkuraksi ainakin itse ymmärsin, että henkilöllä oli myös käsitys siitä, että polkupyöräilijän pitää väistää autoa ajaessaan maantiellä liikennesääntöjen mukaisesti tien oikeaa laitaa. Mielestäni tässä on mennyt kyllä koulutus täysin hukkaan ja levitessään tällainen liikennekulttuu