Siirry pääsisältöön

En etsi valtaa loistoa

Ihmiset on siitä erikoinen nisäkäslaji tällä telluksella, jolla on jatkuva pyrkimys etsiä valtaa, loistoa, kultaa ja mammonaa. Kuka mitäkin. Raha rauhoittaa, sanovat toiset. Tiedäpä tuota. Kokemuksesta tiedän, että raha ei ainakaan tuo onnea.

Olin miltei liikuttunut, kun männä vuonna kävin naapurikunnassa kuuntelemassa erästä tiedotustilaisuutta. Luennnoitsija kävi lävitse tilastoja, joissa huoltosuhde heikkenee ja ikääntyvien määrä sen kuin kasvaa. Pienituloisten määrä kunnassa on hälyttävän suuri - yli 25%, kun se koko maassa on alle 15%. Pitkään kunnalliselämässä mukana ollut vanhempi mies sanoi mielestäni sanat, joissa oli se vanha talvisodan henki: "Itse olen jäämässä eläkkeelle ja kuulun tuohon pienituloisten joukkoon. Mielestäni on kunnia-asia tulla toimeen vähällä. Siitä pitää olla ylpeä eikä siihen pidä suhtautua häpeillen." Nämä sanat pysäyttivät. Kun ne lausuttiin pää pystyssä ja ylpeänä. Voin sanoa olleeni sanaton. Tähän pystyvät vain harvat.

Valtaa tavoitellaan monin tavoin. Suurin osa tavoista ei kestä päivänvaloa, vaan niihin liittyy usein kyynärpäitä, nujertamista, loukkauksia, uhkauksia, pakottamista, lehmänkauppoja, lahjontaa ja ties' mitä. Pyytetöntä vallan tavoittelua ei liene edes olemassa. Pahimmillaan liiallinen valta johtaa Aatun ja Josefin teille. Vastustaja pitää nujertaa kun hyvä tapa olisi vastustajaa kunnioittaa. Siihen kuitenkin pysytvät vain kunnian miehet (ja naiset), mutta heitä ei ole kovin monilukuinen joukko. Tänä päivänä en voi tällaista joukkoa tunnistaa harmikseni lainkaan.

Niin asiaan... Miksi me tavoittelemme maallista mammonaa vielä viimeisillä elon hetkillämme? Käärinliinoissahan ei ole taskuja, joten mitään emme mukaan voi ottaa kun noutaja tulee. Onko kyseessä jokin sairas geeniperimä ajalta jolloin pähkinät loppuivat aina kesken talven?
Olemme aivan vakavissamme sitä mietä, että olemme fiksuja ja sivistyneitä. Tai itse asiassa suuri osa meistä tietää mistä on kysymys ja mistä kenkä puristaa, mutta yhteisön paine pitää meidät samojen nyökyttäjien porukoissa. Kuka ties' se on hyvä näin.

Miten voimme saada kunnia-asiaksi vähällä toimeen tulemisen. Autoissa on trendikästä kun menopeli kulkee vähällä polttoaineella. Me ihmiset pidämme trendikkäänä sitä kuinka paljon meillä on varaa kuluttaa. Miksi?

Tähän voisi hakea vastausta kun taas hiljentyy joulun viettoon. Uudenvuoden kunniaksi voisi edellä olevasta löytää myös hyvän aiheen uudenvuodenlupaukselle. Sehän kuitenkin tulee rikottua heti loppiaisena, joten hyvä olisi ainakin kokeilla. Tulis' nääs ajateltua vähän... edes kerran vuodessa.

On se vaan outo juttu... tuo tarve höpistä!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vaaleja ja valintoja

Näin saatiin EU-vaalit pidettyä ja parlamentaarikot valittua. Valtakunnan kolme eniten ääniä kerännyttä meni itseltäkin veikkauksessa täysin oikein. Se oli siis liian helppo ja selvä juttu. Stubb - Halla-aho - Rehn... hyvä niin! Mäntyharjulaisena oli helppo antaa tunnustus nuoren Häkkäsen Antin hienolle kampanjalle ja nuorukaisen upealle äänisaaliille. Jotain outoa tähän Antin menestykseen kuitenkin liittyy. Sellaista mitä minä en ymmärrä? Onko se kateutta, katkeruutta vai jotain muuta. Itse äänestin Anttia, vaikka en tunnustaudu millään muotoa puolueuskolliseksi. Sehän olisi täysin vastoin minun demokratia-näkemystäni. Pitää voida valita paras ehdolla olevista henkilöistä edustamaan oman alueen ja paikkakunnan menestystä. En tiedä oliko mäntyharjulaisilla oikeastaan muuta mahdollisuutta. Ymmärrän kuitenkin jokaisen vapauden valita äänensä kohde. Sitä en ymmärrä miksi pitää olla katkera ja nähdä Antin menestyksessä jotain negatiivista. Onneksi tämä on ymmärretty Mäntyharjussa puol

Itsekeskeisyys on päivän trendi

Pertunmaan kunnan kuntaliitosneuvottelut ovat lähtökuopissa ja nyt naapurikunnissa on käynnissä keskustelu kuntaliitosneuvotteluihin lähtemisestä. Hartola, Joutsa ja Heinola ovat jo tehneet päätöksensä. Hirvensalmi ja Mäntyharju päättävät liitosneuvotteluihin lähdöstään ensi viikolla. Keskustelu ja lähtötiedot neuvotteluihin lähtemisestä vaihtelevat melkoisesti. Heinola päätti selkeästi olla lähtemättä mukaan ja näyttää siltä, että Hirvensalmen päätös on saman suuntainen. Joutsa ja Hartola päättivät lähteä liitosneuvotteluihin, vaikka Hartolassakin kunnanjohtajan esitys oli liitosneuvotteluihin lähtemistä vastaan. Mäntyharjun päätös voi olla olla kumpi tahansa. Löytyy puoltajia ja vastustajia. Pertunmaalla näkemyksiä on useita, joka on hyvä asia. On tärkeää katsoa asiaa tässä vaiheessa useasta eri näkökulmasta. Sata vuotta sitten Pertunmaa muodostettiin Mäntyharjun, Hartolan ja Joutsan kunnista lohkaistuista alueista. Tällä ei tänä päivänä kuitenkaan ole merkitystä, sillä maailma on mu

Saako fillarilla ajaa maantiellä?

  Seurasin ja osallistuin keskusteluun polkupyöräilystä sosiaalisessa mediassa, jossa eräs keskustelija oli sitä mieltä, että maantieajoa harjoitteleva kilpapyöräilijä ei saisi ajaa polkupyörällään maantiellä. Suuri joukko keskustelijoita hämmästeli moista näkemystä – minä heidän mukanaan. En tiedä miten paljon autokouluissa tänä päivänä käydään lävitse sitä mikä maantiellä on sallittua ja mikä ei ole sallittua. Tiellä voi tulla vastaan mopoja, polkupyöriä ja toisinaan vaikkapa hevonen kärryt perässä tai ratsastaja selässä. Pääosalle tämä on varmaan itsestään selvää, mutta mielestäni on todella iso aukko liikennetiedoissa mikäli joku oikeasti on sitä mieltä, että polkupyörällä ei saa ajaa maantiellä. Kaiken kukkuraksi ainakin itse ymmärsin, että henkilöllä oli myös käsitys siitä, että polkupyöräilijän pitää väistää autoa ajaessaan maantiellä liikennesääntöjen mukaisesti tien oikeaa laitaa. Mielestäni tässä on mennyt kyllä koulutus täysin hukkaan ja levitessään tällainen liikennekulttuu