Siirry pääsisältöön

Mikä kiire eläkkeelle?

Suomessa keskustellaan eläkeiästä. Eläkeikää pitäisi nostaa sanovat toiset. Toiset taas hannaavat vastaan. Keskustelua seuratessa tulee mieleen, että onko pääosalle kansalaisista hämärtynyt kokonaan ajatus eläkeiän ja eläkkeelle jäämisen lähtökohdista?

Eläkejärjestelmämme alkujuuret ovat 1800-luvulla, jolloin eliniän ennuste oli reilusti alle 50 vuotta. Vuonna 1866 eläkeikä asettui 63 vuoteen, vaikka yleistä eläkejärjestelmää ei vielä tuolloin ollutkaan. Kuitenkin eläkkeiden alkuperäisenä tarkoituksena katsottiin olevan oikeus turvattuun vanhuuteen. Siis eläkkeen tarkoituksena oli turvata ansio vanhuksille kun ei enää pystytty tekemään työtä.

Kun kansaneläkelaki tuli Suomessa voimaan vuonna 1937 oli eliniän ennuste vielä viidenkymmenen vuoden huitteilla ja eläkeikä oli 63 vuotta. Nyt jäädään jos millekin eläkkeelle saman ikäisenä, vaikka eliniän ennuste on noussut kolmella vuosikymmenellä. Jotain on tässä ymmärretty väärin tai minun lukemani Ojalan laskuoppikin on vanhentunut.
Ovatko siis nykypäivänä eläkkeelle jäävät menettäneet työkykynsä - eivät siis pysty enää töihin? Paskat, tänä päivänä pääosa eläkkeelle jäävistä on paljon paremmassa kunnossa kuin 1950-luvun nelikymppiset.


Yli 65-vuotiaita oli Suomessa vielä 1970-luvulla 9,3 % väestöstä ja vuonna 2010 heitä oli 17,5 %. Niin ja kun päästään vuoteen 2030 on heitä lähes 26 %. Ei tarvita järin hyvää matikkapäätä kun voi todeta mihin tämä johtaa. Tämä johtaa siihen, että Eurooppa taantuu ja valo nousee tulevaisuudessa idästä. Tämän toteaminen ei vaadi edes ennustajan lahjoja eikä kovin korkeaa sivistystä, koska minullakin - Holjalla Höpisijällä - on kyky tämä havainnoida.

Miksi eläkeikä ei sitten muutu samassa suhteesssa kuin elinikä väestössä tai työkyky? Me olemme aikojen saatossa unohtaneet miksi eläkejärjestelmä on luotu. Eläke ei olekaan enää turva sen varalle kun olemme niin vanhoja, että emme kykene työtä tekemään, vaan siitä on tullut palkkio.
Raadettu on töissä ja se suurin palkkapussi tuleekin eläkkeelle jäädessä - sitten voidaan ruveta elämään ja rellestämään. Aikaakin jää vielä pari vuosikymmentä. Ennen pääosa väestöstä ei saavuttanut edes eläkeikää.

Miksi helkatissa me ruikutamme eläkeiästä. Nostetaan kerralla 75 vuoteen ja sen jälkeen eliniän kasvaessa tasaisesti ylöspäin.

Höpistään taas jostain mieltä kiehtovasta tuonnempana....

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vaaleja ja valintoja

Näin saatiin EU-vaalit pidettyä ja parlamentaarikot valittua. Valtakunnan kolme eniten ääniä kerännyttä meni itseltäkin veikkauksessa täysin oikein. Se oli siis liian helppo ja selvä juttu. Stubb - Halla-aho - Rehn... hyvä niin! Mäntyharjulaisena oli helppo antaa tunnustus nuoren Häkkäsen Antin hienolle kampanjalle ja nuorukaisen upealle äänisaaliille. Jotain outoa tähän Antin menestykseen kuitenkin liittyy. Sellaista mitä minä en ymmärrä? Onko se kateutta, katkeruutta vai jotain muuta. Itse äänestin Anttia, vaikka en tunnustaudu millään muotoa puolueuskolliseksi. Sehän olisi täysin vastoin minun demokratia-näkemystäni. Pitää voida valita paras ehdolla olevista henkilöistä edustamaan oman alueen ja paikkakunnan menestystä. En tiedä oliko mäntyharjulaisilla oikeastaan muuta mahdollisuutta. Ymmärrän kuitenkin jokaisen vapauden valita äänensä kohde. Sitä en ymmärrä miksi pitää olla katkera ja nähdä Antin menestyksessä jotain negatiivista. Onneksi tämä on ymmärretty Mäntyharjussa puol

Itsekeskeisyys on päivän trendi

Pertunmaan kunnan kuntaliitosneuvottelut ovat lähtökuopissa ja nyt naapurikunnissa on käynnissä keskustelu kuntaliitosneuvotteluihin lähtemisestä. Hartola, Joutsa ja Heinola ovat jo tehneet päätöksensä. Hirvensalmi ja Mäntyharju päättävät liitosneuvotteluihin lähdöstään ensi viikolla. Keskustelu ja lähtötiedot neuvotteluihin lähtemisestä vaihtelevat melkoisesti. Heinola päätti selkeästi olla lähtemättä mukaan ja näyttää siltä, että Hirvensalmen päätös on saman suuntainen. Joutsa ja Hartola päättivät lähteä liitosneuvotteluihin, vaikka Hartolassakin kunnanjohtajan esitys oli liitosneuvotteluihin lähtemistä vastaan. Mäntyharjun päätös voi olla olla kumpi tahansa. Löytyy puoltajia ja vastustajia. Pertunmaalla näkemyksiä on useita, joka on hyvä asia. On tärkeää katsoa asiaa tässä vaiheessa useasta eri näkökulmasta. Sata vuotta sitten Pertunmaa muodostettiin Mäntyharjun, Hartolan ja Joutsan kunnista lohkaistuista alueista. Tällä ei tänä päivänä kuitenkaan ole merkitystä, sillä maailma on mu

Saako fillarilla ajaa maantiellä?

  Seurasin ja osallistuin keskusteluun polkupyöräilystä sosiaalisessa mediassa, jossa eräs keskustelija oli sitä mieltä, että maantieajoa harjoitteleva kilpapyöräilijä ei saisi ajaa polkupyörällään maantiellä. Suuri joukko keskustelijoita hämmästeli moista näkemystä – minä heidän mukanaan. En tiedä miten paljon autokouluissa tänä päivänä käydään lävitse sitä mikä maantiellä on sallittua ja mikä ei ole sallittua. Tiellä voi tulla vastaan mopoja, polkupyöriä ja toisinaan vaikkapa hevonen kärryt perässä tai ratsastaja selässä. Pääosalle tämä on varmaan itsestään selvää, mutta mielestäni on todella iso aukko liikennetiedoissa mikäli joku oikeasti on sitä mieltä, että polkupyörällä ei saa ajaa maantiellä. Kaiken kukkuraksi ainakin itse ymmärsin, että henkilöllä oli myös käsitys siitä, että polkupyöräilijän pitää väistää autoa ajaessaan maantiellä liikennesääntöjen mukaisesti tien oikeaa laitaa. Mielestäni tässä on mennyt kyllä koulutus täysin hukkaan ja levitessään tällainen liikennekulttuu