Siirry pääsisältöön

Mikään ei muutu, jos kukaan ei suutu

Höpisijä otti lukemiseksi Sutisen Mikan ja Kuitusen Mikon vasta ilmestyneen kirjan "MAHTAVA MOKA". Tästä tulee lainattuna myös tämän blogitekstin otsikko, jonka johtamisen ja psykologian professori Adam Grant on lausunut taannoin. Hän on siinä täysin oikeassa, että pakotettu samanmielisyys ja ristiriitojen välttely ei luo mitään uutta. Niinpä siis mikään ei muutu, jos kukaan ei suutu.
Usein varsinkin poliittisia päätöksiä seuratessa usein mainitaan, että päätös oli yksimielinen. Mielestäni täyttä hölynpölyä. Kaikki tietävät, että ei se oikeasti niin ole.



Miksi me ihmiset sitten vältämme mokia tai selkeästi sanottuna niiden myöntämistä? On todistettu, että mokiin myönteisesti suhtautuvat organisaatiot ovat  niitä menestyjiä. Mistä siis kumpuavat syyt mokien hautaamiselle? Parhaaksi voidaan tulla vain virheistä oppimisen kautta. Tämän me kaikki tiedämme, mutta miksi tämä on yksilöille niin vaikeaa?

Esiin tulevat pelko, harmistuminen, nolous ja häpeä. Adam Grant kirjassaan Originals toteaa, että menestyneimmät organisaatiot ja myös yksilöt ovat epäonnistuneet eniten. Miksi? Koska ne ovat yrittäneet eniten. Miten virheiden esille ottamista sitten voitaisiin parantaa? Miten häpeän pelkoa voisi vähentää? Häpeän pelkohan on pääsyynä siihen, miksi yksilö ei tuo mokiaan julkisiksi.

Kirjassa "Mahtava moka" otetaan esille hienosti esimerkki kahdelta eri toimialalta. Lentoliikenteen ja terveydenhuollon tapa suhtautua virheisiin havainnollistaa asian ydintä selkeästi näin maallikollekin. Virheistä oppiminen on viety lentoliikenteessä äärimmäisen pitkälle mustine laatikoineen ja niiden analysointeineen, sillä myös kaikki läheltä piti tilanteet analysoidaan ja raportoidaan julkisesti kaikkien toimijoiden kesken.

Terveydenhuollon virheisiin kuolee THL:n arvion mukaan Suomessa 700 - 1700 henkeä  vuosittain. Sutinen ja Kuitunen toteavat kirjassaan, että suomalaisten hoitovirhekuolemien määrä vastaa sitä, että yksi täysi Helsinki - Tukholma -reitillä oleva matkaustajakone putoaisi kerran kuukaudessa. Hoitovirheistä puhutaan kuitenkin paljon vähemmän, kuin siitä jos koneita tippuisi kuukausittain Itämereen. Miksi? Miksi leikkausaleissa ei hyödynnetä mustia laatikoita niin kuin lentokoneissa?
Siinä on pohtimista niille, jotka kehittävät uusia oppimismetodeja ja pyrkivät luomaan uutta oppimiskulttuuria.

Pohjimmiltan kaikki kuitenkin liittyy siihen, että virheitä on vaikea myöntää ja niistä on vaikea puhua. Harmistumme, kun teemme virheen vaikka kukaan ei sitä edes pääse näkemään. Nolostumme pienestäkin virheestä, vaikka sen vaikutukset menevät nopeasti ohitse. Virheen ollessa julkinen ja vähänkin omasta mielestä isompi ollaankin tekemisissä ehkä suurimman syyn - häpeän kanssa. Se voi toisilla kestää tapauksesta riippuen läpi elämän. Miten yksilöt ja organisaatiot voisivat päästä eroon tästä häpeästä ja luoda mokaamisesta vahvuuden?
Kysymys on eri organisaatioissa ennen kaikkea johtamisesta. Esimiesten pitää pystyä luomaan kulttuuri, jossa mokat hyväksytään ja niistä tehdään todellinen oppimisen alusta kaikille organisaatiossa toimiville.
Suomalaisessa yrityskulttuurissa ja myös julkishallinnon organisaatioissa tämän asian sisäistämiseen pitäisi laatia aivan oma ohjelmansa. Kunkin organisaation omista lähtökohdista, huomioiden yksilöt ja heidän kykynsä "astua ulos kaapista" myöntämään aina ensin omat mokansa. Tämä edellyttää kaiken muun ohella luottamusta. Kuten Sutinen ja Kuitunen kirjassaan toteavat, että "virheistä oppiva organisaatio on täysin riippuvainen erinomaisesta johtamisesta ja se nauttii sellaisesta luottamuksen kulttuurista, jonka se ansaitsee."
Tässä on oppimista varmasti jokaiselle esimiestehtävissä toimivalle ja heidän sisäistettyään asian myös koko muulle organisaatiolle. Liian usein ainakin kuulee, että "se ei muuten ollut minun syyni" sen sijaan, että sanottaisiin "Anteeksi, tämä oli minun mokani."


Suosittelen ihan vain oman jo erittäin sivistyneen itsesi luettavaksi Mikan ja Mikon kirjan  MAHTAVA MOKA. Se nimittäin ei ainakaan sivitynyttä minääsi pilaa. Kirja antaa rohkeutta voittaa sitä häpeää, joka nyt saattaa estää sinua kertomasta niistä mokista, joita kuitenkin lähes joka päivä teet.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vaaleja ja valintoja

Näin saatiin EU-vaalit pidettyä ja parlamentaarikot valittua. Valtakunnan kolme eniten ääniä kerännyttä meni itseltäkin veikkauksessa täysin oikein. Se oli siis liian helppo ja selvä juttu. Stubb - Halla-aho - Rehn... hyvä niin! Mäntyharjulaisena oli helppo antaa tunnustus nuoren Häkkäsen Antin hienolle kampanjalle ja nuorukaisen upealle äänisaaliille. Jotain outoa tähän Antin menestykseen kuitenkin liittyy. Sellaista mitä minä en ymmärrä? Onko se kateutta, katkeruutta vai jotain muuta. Itse äänestin Anttia, vaikka en tunnustaudu millään muotoa puolueuskolliseksi. Sehän olisi täysin vastoin minun demokratia-näkemystäni. Pitää voida valita paras ehdolla olevista henkilöistä edustamaan oman alueen ja paikkakunnan menestystä. En tiedä oliko mäntyharjulaisilla oikeastaan muuta mahdollisuutta. Ymmärrän kuitenkin jokaisen vapauden valita äänensä kohde. Sitä en ymmärrä miksi pitää olla katkera ja nähdä Antin menestyksessä jotain negatiivista. Onneksi tämä on ymmärretty Mäntyharjussa puol

Itsekeskeisyys on päivän trendi

Pertunmaan kunnan kuntaliitosneuvottelut ovat lähtökuopissa ja nyt naapurikunnissa on käynnissä keskustelu kuntaliitosneuvotteluihin lähtemisestä. Hartola, Joutsa ja Heinola ovat jo tehneet päätöksensä. Hirvensalmi ja Mäntyharju päättävät liitosneuvotteluihin lähdöstään ensi viikolla. Keskustelu ja lähtötiedot neuvotteluihin lähtemisestä vaihtelevat melkoisesti. Heinola päätti selkeästi olla lähtemättä mukaan ja näyttää siltä, että Hirvensalmen päätös on saman suuntainen. Joutsa ja Hartola päättivät lähteä liitosneuvotteluihin, vaikka Hartolassakin kunnanjohtajan esitys oli liitosneuvotteluihin lähtemistä vastaan. Mäntyharjun päätös voi olla olla kumpi tahansa. Löytyy puoltajia ja vastustajia. Pertunmaalla näkemyksiä on useita, joka on hyvä asia. On tärkeää katsoa asiaa tässä vaiheessa useasta eri näkökulmasta. Sata vuotta sitten Pertunmaa muodostettiin Mäntyharjun, Hartolan ja Joutsan kunnista lohkaistuista alueista. Tällä ei tänä päivänä kuitenkaan ole merkitystä, sillä maailma on mu

Saako fillarilla ajaa maantiellä?

  Seurasin ja osallistuin keskusteluun polkupyöräilystä sosiaalisessa mediassa, jossa eräs keskustelija oli sitä mieltä, että maantieajoa harjoitteleva kilpapyöräilijä ei saisi ajaa polkupyörällään maantiellä. Suuri joukko keskustelijoita hämmästeli moista näkemystä – minä heidän mukanaan. En tiedä miten paljon autokouluissa tänä päivänä käydään lävitse sitä mikä maantiellä on sallittua ja mikä ei ole sallittua. Tiellä voi tulla vastaan mopoja, polkupyöriä ja toisinaan vaikkapa hevonen kärryt perässä tai ratsastaja selässä. Pääosalle tämä on varmaan itsestään selvää, mutta mielestäni on todella iso aukko liikennetiedoissa mikäli joku oikeasti on sitä mieltä, että polkupyörällä ei saa ajaa maantiellä. Kaiken kukkuraksi ainakin itse ymmärsin, että henkilöllä oli myös käsitys siitä, että polkupyöräilijän pitää väistää autoa ajaessaan maantiellä liikennesääntöjen mukaisesti tien oikeaa laitaa. Mielestäni tässä on mennyt kyllä koulutus täysin hukkaan ja levitessään tällainen liikennekulttuu