Siirry pääsisältöön

Kyll mää niin paljo ihmettele

Postilaiset lakkoilevat. Muut liittyvät mukaan ja saadaan Suomi pysähtymään. Kait' se on hyvä niin, että nähdään miten pysähtynyt Suomi toimii.

Se on vähän sama kuin fillaristilta menee ketjut pois rattaan päältä. Silloin ei pyörä liiku ja nyt on käymässä Suomelle samoin. Nyt pitää löytää se sankari, joka nostaa ketjut takaisin rattaalle. Siinä nimittäin nostajalla on pian kädet niin maan perusteellisesti mustassa rasvassa. Ja se rasva ei hevillä irtoa edes saippualla.

Rinne päämnisterinä koittaa nyt olla sankarina ja uhoaa, että "työehtosopimusshoppailut minä lopetan alkuunsa". Ei vaan muilta kiireiltään pysty perehtymään asioihin ja puhuu mahdottomia. Taisi lähteä kysymään itänaapurista apuja, kun lähti oikein Venäjälle asti.

Hullua tässä höpisijän mielestä on se, että valtio Postin omistajana nimeää yhtiölle hallituksen, joka sitt' valitsee toimitusjohtajan johtamaan firmaa. Ihan normaalia on tämä.

Omistaja asettaa yhtiölle vuosittain tulostavoitteen. jotta se tuottaisi voittoa. Ihan normaalia tämäkin. Yhtiön johto yrittää murroksessa ja kilpaillulla toimialalla tehdä tulosta sen mukaan mitä on pyydetty. On siinä muuten onnistunutkin suht' hyvin kun valtio on saanut osinkotuloja viimeisen viiden vuoden aikana 140 miljoonaa euroa.

Kilpailu alalla kiristyy edelleen tulevaisuudessa ja Postin johto yrittää pysyä omistajan asettamissa tulostavoitteissa. Tästä syystä yritys siirtää joitakin toimintojaan tytäryhtiölleen, joka liittyy työnanatajana eri työehtosopimuksen piiriin. Ihan normaalia ja laillista tämäkin. Suomessa on yhdistymisvapaus ja työantaja voi tehdä tämän samoin kuin työntekijäkin. Syynä omistajan asettamat tulostavoitteet, jotka johdon pitää saavuttaa. Muuten tulee kenkää. Ihan normaalia tämäkin.

Nyt maan hallitus pääministerin ja omistajaohjauksesta vastaavan ministerin suulla alkavat huudella yhtiön johdolle, että ei noin saa tehdä, sillä sen toisen työehtosopimuksen piirissä on pienemmät palkat. Tämä ei enää ole normaalia. Miksi omistaja ei sitten muuta vaikkapa yhtijärjestyksen 5§ niin, että "yhtiön voitosta jaetaan osinkona enintää 10 % ja loppuosa jaetaan tasaosina henkilöstön palkkoihin.". Voi sen pykälän muuttaa. Omistaja päättää. Nyt se on päättänyt, että se kerätään valtion kassaan. Voi sen niinkin tehdä ja siinäkin omistaja päättää. Ratkaisumalleja on monia.


Miksi ihmeessä omistaja on palkannut kovapalkkaisia johtajia tekemään sille itselle rahaa ja nyt huutelee ministeriden suulla, että ei noin saa tehdä.
Antaisivat nyt ihmeessä asianosaisten hoitaa asiat kuntoon. Ja mikäli Postin hallitus on toiminut väärin niin ylimääräisen yhtiökokouksen kautta erottaisivat hallituksen ja nimittäisivät uuden hallituksen Postille. Tämä olisi normaalia. Ei tuollainen huutelu eduskunnan puhujapöntöstä tai eduskunnan käytävillä sovi yritysten johtamiseen.

Ihmetteln miksi Medialiitolle yritetään nyt sovittaa syntipukin roolia, vaikka se ei ole millään tavalla tässä härdellissä osallisena.
Osallisina oikeasti ovat Posti Oyj, Palta ja Pau. Ratkaisun voi tehdä Posti Oyj peruuttamalla aiemmin syksyllä tekemänsä liikkenluovutus, joka kuitenkin vaatinee yhtiökokouksen pitämisen. Eiköhän sen pitäisi olla helppo kun on vain yksi omistaja. Samalla voisi omistaja sitt' rukata hallitusta mieleisekseen. Se tietenkin vaihdettaisiin seuraavien vaalien jälkeen, mutt sehän taas on aivan normaalia.

Ans' kattoo miten pitkä jarrutusmatka Suomella on vai vetääkö joku kanin hatusta!

Pian nimittäin saanee maan hallitus kyytiä, kun esittää sankaria ja tekee aivan vääriä asioita huutelemalla sivusta ja rikkomalla Postin ja neuvottelijoiden työrauhaa.

Mitä se "työrauhavelvoite" taas tarkoittaneekaan?

Höpisijä jatkaa taas pikapuoliin, kun sai kerran "kynän terotettua". Ehkä kuitenkin seuraavaksi pohditaan jotain savolaista tällaisen hämäläisen kynästä. Silloin taas vastuu on kuulijan puolella, niinkuin näissä höpinöissä aina.

Ai niin nyt pitää heti pyytää anteeksi savolaisilta, että ei tarvitse sitt' vuosien päästä.




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vaaleja ja valintoja

Näin saatiin EU-vaalit pidettyä ja parlamentaarikot valittua. Valtakunnan kolme eniten ääniä kerännyttä meni itseltäkin veikkauksessa täysin oikein. Se oli siis liian helppo ja selvä juttu. Stubb - Halla-aho - Rehn... hyvä niin! Mäntyharjulaisena oli helppo antaa tunnustus nuoren Häkkäsen Antin hienolle kampanjalle ja nuorukaisen upealle äänisaaliille. Jotain outoa tähän Antin menestykseen kuitenkin liittyy. Sellaista mitä minä en ymmärrä? Onko se kateutta, katkeruutta vai jotain muuta. Itse äänestin Anttia, vaikka en tunnustaudu millään muotoa puolueuskolliseksi. Sehän olisi täysin vastoin minun demokratia-näkemystäni. Pitää voida valita paras ehdolla olevista henkilöistä edustamaan oman alueen ja paikkakunnan menestystä. En tiedä oliko mäntyharjulaisilla oikeastaan muuta mahdollisuutta. Ymmärrän kuitenkin jokaisen vapauden valita äänensä kohde. Sitä en ymmärrä miksi pitää olla katkera ja nähdä Antin menestyksessä jotain negatiivista. Onneksi tämä on ymmärretty Mäntyharjussa puol

Itsekeskeisyys on päivän trendi

Pertunmaan kunnan kuntaliitosneuvottelut ovat lähtökuopissa ja nyt naapurikunnissa on käynnissä keskustelu kuntaliitosneuvotteluihin lähtemisestä. Hartola, Joutsa ja Heinola ovat jo tehneet päätöksensä. Hirvensalmi ja Mäntyharju päättävät liitosneuvotteluihin lähdöstään ensi viikolla. Keskustelu ja lähtötiedot neuvotteluihin lähtemisestä vaihtelevat melkoisesti. Heinola päätti selkeästi olla lähtemättä mukaan ja näyttää siltä, että Hirvensalmen päätös on saman suuntainen. Joutsa ja Hartola päättivät lähteä liitosneuvotteluihin, vaikka Hartolassakin kunnanjohtajan esitys oli liitosneuvotteluihin lähtemistä vastaan. Mäntyharjun päätös voi olla olla kumpi tahansa. Löytyy puoltajia ja vastustajia. Pertunmaalla näkemyksiä on useita, joka on hyvä asia. On tärkeää katsoa asiaa tässä vaiheessa useasta eri näkökulmasta. Sata vuotta sitten Pertunmaa muodostettiin Mäntyharjun, Hartolan ja Joutsan kunnista lohkaistuista alueista. Tällä ei tänä päivänä kuitenkaan ole merkitystä, sillä maailma on mu

Saako fillarilla ajaa maantiellä?

  Seurasin ja osallistuin keskusteluun polkupyöräilystä sosiaalisessa mediassa, jossa eräs keskustelija oli sitä mieltä, että maantieajoa harjoitteleva kilpapyöräilijä ei saisi ajaa polkupyörällään maantiellä. Suuri joukko keskustelijoita hämmästeli moista näkemystä – minä heidän mukanaan. En tiedä miten paljon autokouluissa tänä päivänä käydään lävitse sitä mikä maantiellä on sallittua ja mikä ei ole sallittua. Tiellä voi tulla vastaan mopoja, polkupyöriä ja toisinaan vaikkapa hevonen kärryt perässä tai ratsastaja selässä. Pääosalle tämä on varmaan itsestään selvää, mutta mielestäni on todella iso aukko liikennetiedoissa mikäli joku oikeasti on sitä mieltä, että polkupyörällä ei saa ajaa maantiellä. Kaiken kukkuraksi ainakin itse ymmärsin, että henkilöllä oli myös käsitys siitä, että polkupyöräilijän pitää väistää autoa ajaessaan maantiellä liikennesääntöjen mukaisesti tien oikeaa laitaa. Mielestäni tässä on mennyt kyllä koulutus täysin hukkaan ja levitessään tällainen liikennekulttuu