Siirry pääsisältöön

Irti nomofobiasta

Ihmisen on aika ajoin hyvä testata hallitseeko hän itseään vai hallitseeko sitä joku muu. Itse havaitsin, että sosiaalisen median sivuista oli tulossa "välttämätön" uutisikkuna omaan arkeen. Lisäksi kännykkä oli aina oltava mukana. Sitä piti jopa aika ajoin tarkastella. Onko tullut viestejä? Piti olla tavoitettavissa. Enkä suinkaan tunne olevani tässä asiassa mikään harvinaisuus. Monelle tämä on arkipäivää ja toisiin se - oman kylläkin hyvin puolueellisen tarkastelun tuloksena - on tarttunut vielä paremmin tai pahemmin. Ihan miten sen nyt haluaa katsoa.


Heinäkuun alussa aloitin kokeen, jossa en halunnut luopua kaikesta, mutta testata miten se minuun vaikuttaa.
Poistuin Facebookin sivustolta ja jätin puhelimen kotiin pöydälle. En siis kanna puhelinta mukanani. Ajallisesti koe päättyy kun jalkapallon maailmanmestari on selvillä.
Sähköpostit ja sosiaalisen median puolella Twitter on ollut käytössä ja puhelinkin on päällä ja tarkistan puhelimesta viestit kotiin tultuani.

Hesarin tiedeartikkelissa tarkasteltiin tänään monelta kantilta sitä miten ihmisen tajunta pysyy tai ei pysy mukana tämän päivän digiajan myllerryksessä. Meillä on vain vain yksi tietoisuuden tila ja hallitaksemme tämän päivän tiedon ja viestien virtaa tarvitsisimme niitä useampia, jotta pysyisimme mukana. Moneen asiaan keskittyminen vaikuttaa tekemisemme laatuun väistämättä. Tämä on monissa kokeissa oikeaksi todistettu. Jatkuva viestintäkanavasta toisen hyppinen vaikuttaa opiskeluun ja työmuistin toimintaan. Tulokset kärsivät niin opiskelussa kuin työssäkin. Kaikella tällä on siis hintansa.

Onko sosiaalinen media sosiaalista, koska se heikentää kykyämme keskittyä toisiimme kasvotusten? Monissa eri maissa tehdyissä kokeissa on havaittu, että pelkkä puhelimen läsnäolo seimekiksi kahvipöydässä johtaa poissaolon tunteeseen ja tylsistymiseen kyseisessä ryhmässä. Sen ei tatrvitse tutkimusten mukaan olla edes päällä ja silti yhdessäolon taso laskee.

Nomofobia on uusi pelon muoto, joka valtaa meidät kun puhelin on suljettuna tai se ei ole taskussa kuten normaalisti. Tätä minä halusin testata. Parin päivän ajan tuntui oudolta. Oliko se tämän nomofobian enisioireita? Se kuitenkin häipyi parin päivän jälkeen, joten lääkitystä ei vielä tarvinne tähän ahdistukseen hankkia. Uskon, että joillekin se voi olla tarpeen. jotkut nimittäin kokevat puhelimen "aavevärinää" viestin merkiksi, vaikkei aparaatti värisekään. toisien taas pitää tarkistaa aparaatin tila muutaman minuutin välein ja vielä varmuudeksi räplätä laitetta. Ihan vaan ajaakseen esiin hiipivä nomofobia pois pääkopastaan.


Aivomme suhtautuvat merkillisesti näihin nykyisiin digiajan vempaimiin. Olemme aika ajoin kuin sätkynukkeja, joita taskussa tärisevä älypuhelin tai piipttävä messenger-viesti ohjaavat. Tämän ajan pakkoliikkeitä, joista liukuhinalla tehtaissa työskennellyt työväki on pikkuhiljaa vapautumassa. Aikansa kutakin sanotaan ja se pitänee paikkansa myös tässä.


On hienoa, että on huomattu luonnon parantava merkitys myös tähän sätkyilyyn. Luonnossa liikkuminen lisää tutkitusti tarkkaavaisuutta ja vähentää stressiä. Tähän ei ihmisen rakentama ympäristö kykene.
Kun siis lähdet luontoon on hyvä, että vaikkapa turvallisuuden takia on puhelin mukana. Muista kuitenkin sulkea se, jotta saat heitettyä sen "sätkynukkeapinan" selästäsi.

Nomofobian lääkitsemiseen on siis hyvin yksinkertaisia keinoja käytettävissä. Luonto on terapeutti, joka ei ainakaan toistaiseksi lähetä e-laskuja pankkiohjelmasi kautta maksettavaksi. Näinä hulluuden päivinä siis suht' edullista.  Eller hur?

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vaaleja ja valintoja

Näin saatiin EU-vaalit pidettyä ja parlamentaarikot valittua. Valtakunnan kolme eniten ääniä kerännyttä meni itseltäkin veikkauksessa täysin oikein. Se oli siis liian helppo ja selvä juttu. Stubb - Halla-aho - Rehn... hyvä niin! Mäntyharjulaisena oli helppo antaa tunnustus nuoren Häkkäsen Antin hienolle kampanjalle ja nuorukaisen upealle äänisaaliille. Jotain outoa tähän Antin menestykseen kuitenkin liittyy. Sellaista mitä minä en ymmärrä? Onko se kateutta, katkeruutta vai jotain muuta. Itse äänestin Anttia, vaikka en tunnustaudu millään muotoa puolueuskolliseksi. Sehän olisi täysin vastoin minun demokratia-näkemystäni. Pitää voida valita paras ehdolla olevista henkilöistä edustamaan oman alueen ja paikkakunnan menestystä. En tiedä oliko mäntyharjulaisilla oikeastaan muuta mahdollisuutta. Ymmärrän kuitenkin jokaisen vapauden valita äänensä kohde. Sitä en ymmärrä miksi pitää olla katkera ja nähdä Antin menestyksessä jotain negatiivista. Onneksi tämä on ymmärretty Mäntyharjussa puol

Itsekeskeisyys on päivän trendi

Pertunmaan kunnan kuntaliitosneuvottelut ovat lähtökuopissa ja nyt naapurikunnissa on käynnissä keskustelu kuntaliitosneuvotteluihin lähtemisestä. Hartola, Joutsa ja Heinola ovat jo tehneet päätöksensä. Hirvensalmi ja Mäntyharju päättävät liitosneuvotteluihin lähdöstään ensi viikolla. Keskustelu ja lähtötiedot neuvotteluihin lähtemisestä vaihtelevat melkoisesti. Heinola päätti selkeästi olla lähtemättä mukaan ja näyttää siltä, että Hirvensalmen päätös on saman suuntainen. Joutsa ja Hartola päättivät lähteä liitosneuvotteluihin, vaikka Hartolassakin kunnanjohtajan esitys oli liitosneuvotteluihin lähtemistä vastaan. Mäntyharjun päätös voi olla olla kumpi tahansa. Löytyy puoltajia ja vastustajia. Pertunmaalla näkemyksiä on useita, joka on hyvä asia. On tärkeää katsoa asiaa tässä vaiheessa useasta eri näkökulmasta. Sata vuotta sitten Pertunmaa muodostettiin Mäntyharjun, Hartolan ja Joutsan kunnista lohkaistuista alueista. Tällä ei tänä päivänä kuitenkaan ole merkitystä, sillä maailma on mu

Saako fillarilla ajaa maantiellä?

  Seurasin ja osallistuin keskusteluun polkupyöräilystä sosiaalisessa mediassa, jossa eräs keskustelija oli sitä mieltä, että maantieajoa harjoitteleva kilpapyöräilijä ei saisi ajaa polkupyörällään maantiellä. Suuri joukko keskustelijoita hämmästeli moista näkemystä – minä heidän mukanaan. En tiedä miten paljon autokouluissa tänä päivänä käydään lävitse sitä mikä maantiellä on sallittua ja mikä ei ole sallittua. Tiellä voi tulla vastaan mopoja, polkupyöriä ja toisinaan vaikkapa hevonen kärryt perässä tai ratsastaja selässä. Pääosalle tämä on varmaan itsestään selvää, mutta mielestäni on todella iso aukko liikennetiedoissa mikäli joku oikeasti on sitä mieltä, että polkupyörällä ei saa ajaa maantiellä. Kaiken kukkuraksi ainakin itse ymmärsin, että henkilöllä oli myös käsitys siitä, että polkupyöräilijän pitää väistää autoa ajaessaan maantiellä liikennesääntöjen mukaisesti tien oikeaa laitaa. Mielestäni tässä on mennyt kyllä koulutus täysin hukkaan ja levitessään tällainen liikennekulttuu