Siirry pääsisältöön

Ovatko suomalaiset oikeasti onnellisia?

On lottovoitto syntyä Suomeen! Tätä mantraa on hoettu vuosikymmenien ajan. Varmaan siinä on paljon totta, koska lause elää edelleen ja YK:n onnellissuraporttikin tukee tätä. Maailman onnellisin kansa on siis suomalaiset. Hyvä me! Pomppasimme viidenneltä sijalta yhdellä loikalla listan kärkeen.


Herää kysymys - ihan vain mielenkiinnosta. Miten tätä onnellisuutta on mitattu? Bruttokansantuote, elinajan odote, korruption määrä, sosiaalinen tuki jne. Nämä siis takaavat onnellisuuden. Pieni epäilyksen varjo hiipii ainakin höpisijän pääkoppaan. Ihan vain, että näilläkö sitä mitatataan - onnellisuutta?

Itsemurhien määrä Suomessa on korkea, vaikka se on lähes puolittunut huippuvuodesta 1990. Edelleen joka päivä yli kaksi henkilöä maailman onnellisimmassa maassa tekee itsemurhan. Tekeekö onnellinen itsemurhan?


Masennusta on joku kutsunut suomalaisten kansallissairaudeksi, sillä joka viides suomalainen sairastuu siihen jossain elämänsä vaiheessa. Masennuksesta kärsivän ihmisen riski sairastua sepelvaltiomotautiin on lähes kolminkertainen ja masennus on myös yleinen itsemurhan syy.
Voiko masentunut siis olla onnellinen?
Kun katsoo onnellisuusraportin mittareita, niin on kait' pakko todeta, että kyllä voi olla. Mielestäni tässä yhtälössä kaikki ei ole kohdallaan. Masennuksen taustalta löytyy useita erilaisia syitä, mutta usein ne johtuvat elämäntilanteen muutoksista. Avioero, työpaikan menettäminen ja läheisen sairastuminen ovat tyypillisiä syitä masennukseen. Ovatko nämä onnellisuuden tunnusmerkkejä?


Tutkaillessani hieman mitä onnellisuudesta on kirjoitettu havaitsin, että ristiriita päässäni juontaa juurensa mittareista. Ne mittaavat mielestäni ehkä paremmin hyvinvointia. Liiaksi materialistisiin arvoihin painottunut näkemys ei voi olla täysin oikein. Onnellisuus on suurelta osin aivan jotain muuta.

Luin artikkelin bhutanilaisten tavasta mitata onnellisuutta. Heidän mittareissaan painotus on enemmän ei-materialistisissa arvoissa. He mittaavat elintason ja terveyden ohella mm. luonnon tilaa, kulttuurin monimuotoisuutta ja ihmisten psykologista hyvinvointia. Varsinkin pyrkimys mielenrauhaan heijastuu heillä selkeästi onnellisuuden määrittelyssä.
Ovatko bhutanilaiset löytäneet paremman tavan mitata onnellisuutta? Tiedä häntä!

Ovatko luontoarvot osa ihmisen onnellisuutta?

Nyt kun elämän ruuhkavuodet alkavat olla taakse jäänyttä elämää on aikaa pohtia tällaisiakin asioita. Lyhytaikaisen ja hetkellisen onnellisuuden sijaan meidän tulisi osata tavoitella pitkäkestoista onnellisuutta. Se sisältää aina myös menetyksiä ja ei-toivottuja asioita.
Kysymys on mielestäni siitä, miten yhteisö jossa elämme pystyy luomaan mahdollisuudet tämän onnellisuuden saavuttamiseen.

Tulihan sitä taas siinä... höpinää ilman laturaivoa, josta oli ensin ajatellut höpistä.
Ehkä parempi näin?


















Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vaaleja ja valintoja

Näin saatiin EU-vaalit pidettyä ja parlamentaarikot valittua. Valtakunnan kolme eniten ääniä kerännyttä meni itseltäkin veikkauksessa täysin oikein. Se oli siis liian helppo ja selvä juttu. Stubb - Halla-aho - Rehn... hyvä niin! Mäntyharjulaisena oli helppo antaa tunnustus nuoren Häkkäsen Antin hienolle kampanjalle ja nuorukaisen upealle äänisaaliille. Jotain outoa tähän Antin menestykseen kuitenkin liittyy. Sellaista mitä minä en ymmärrä? Onko se kateutta, katkeruutta vai jotain muuta. Itse äänestin Anttia, vaikka en tunnustaudu millään muotoa puolueuskolliseksi. Sehän olisi täysin vastoin minun demokratia-näkemystäni. Pitää voida valita paras ehdolla olevista henkilöistä edustamaan oman alueen ja paikkakunnan menestystä. En tiedä oliko mäntyharjulaisilla oikeastaan muuta mahdollisuutta. Ymmärrän kuitenkin jokaisen vapauden valita äänensä kohde. Sitä en ymmärrä miksi pitää olla katkera ja nähdä Antin menestyksessä jotain negatiivista. Onneksi tämä on ymmärretty Mäntyharjussa puol

Itsekeskeisyys on päivän trendi

Pertunmaan kunnan kuntaliitosneuvottelut ovat lähtökuopissa ja nyt naapurikunnissa on käynnissä keskustelu kuntaliitosneuvotteluihin lähtemisestä. Hartola, Joutsa ja Heinola ovat jo tehneet päätöksensä. Hirvensalmi ja Mäntyharju päättävät liitosneuvotteluihin lähdöstään ensi viikolla. Keskustelu ja lähtötiedot neuvotteluihin lähtemisestä vaihtelevat melkoisesti. Heinola päätti selkeästi olla lähtemättä mukaan ja näyttää siltä, että Hirvensalmen päätös on saman suuntainen. Joutsa ja Hartola päättivät lähteä liitosneuvotteluihin, vaikka Hartolassakin kunnanjohtajan esitys oli liitosneuvotteluihin lähtemistä vastaan. Mäntyharjun päätös voi olla olla kumpi tahansa. Löytyy puoltajia ja vastustajia. Pertunmaalla näkemyksiä on useita, joka on hyvä asia. On tärkeää katsoa asiaa tässä vaiheessa useasta eri näkökulmasta. Sata vuotta sitten Pertunmaa muodostettiin Mäntyharjun, Hartolan ja Joutsan kunnista lohkaistuista alueista. Tällä ei tänä päivänä kuitenkaan ole merkitystä, sillä maailma on mu

Saako fillarilla ajaa maantiellä?

  Seurasin ja osallistuin keskusteluun polkupyöräilystä sosiaalisessa mediassa, jossa eräs keskustelija oli sitä mieltä, että maantieajoa harjoitteleva kilpapyöräilijä ei saisi ajaa polkupyörällään maantiellä. Suuri joukko keskustelijoita hämmästeli moista näkemystä – minä heidän mukanaan. En tiedä miten paljon autokouluissa tänä päivänä käydään lävitse sitä mikä maantiellä on sallittua ja mikä ei ole sallittua. Tiellä voi tulla vastaan mopoja, polkupyöriä ja toisinaan vaikkapa hevonen kärryt perässä tai ratsastaja selässä. Pääosalle tämä on varmaan itsestään selvää, mutta mielestäni on todella iso aukko liikennetiedoissa mikäli joku oikeasti on sitä mieltä, että polkupyörällä ei saa ajaa maantiellä. Kaiken kukkuraksi ainakin itse ymmärsin, että henkilöllä oli myös käsitys siitä, että polkupyöräilijän pitää väistää autoa ajaessaan maantiellä liikennesääntöjen mukaisesti tien oikeaa laitaa. Mielestäni tässä on mennyt kyllä koulutus täysin hukkaan ja levitessään tällainen liikennekulttuu