Siirry pääsisältöön

Kirkkoherrasta ylipappi, mutta entäs joulupukki ja lumiukko?

Aamulehti pullautti ilmoille ministeri Soinia lainaten taas aprillipilan, vaikka huhtikuun alkuun on aikaa vielä runsaat puoli vuotta. Onko se edistystä, että kieltä yritetään väkisi muuttaa muka sukupuolineutraaliin muotoon. Kohta  varmaan naisillakin pitää olla munat ja miehillä se vastakappale, mikäli halutaan tosi sukupuolineutraaleiksi tulla. Annettaisiin nyt kielen kehittyä omalla painollaan ja keskityttäisiin asioihin, joilla tasa-arvoa yleisesti edistetään.

Onhan pukki niin maskuliininen nimitys ettei sen maskuliinisempaa taida olla, joten se tietänee joulupukin nimityksellekin muutosta. En hyväksy! Tehtäköön kirkkoherrasta ylipappi ja lakimiehestä vaikka lakeija, mutta joulupukki olkoon joulupukki. Niin ja lakeijakin vivahtaa vähän femiiniltä, joten tehtäköön vaikka sitt' Jari Sillanpää.

Mä onn aina ollut pukki, eikä mikään kielinero saa mua muuksi muuttumaan.

Lumiukko voisi kylläkin olla vaikka lumikko - Mustela nivalis. Saataisiin sillekin oikein latinankielinen nimi. Se ei kyllä kaikille käy, koska sehän onkin se Euroopan pienin näätäeläin.


Tämä pohdinta ei kyllä tuota järkeviä uussanoja sillä väkisin ei synny mitään kestävää. Aikanaan kun market-sana yleistyi kielessämme joku kielitoimisto keksi tilalle sanan, jota on käytetty kauppapaikasta joskus vuosisatoja sitten. Julistettiin, että ei saa sanoa market, pitää sanoa puhos. Ei toiminut sekään, vaikka joku varmaan pitkään teki ihan palkan eteen töitä vakuuttaakseen kansalaiset asiasta. Muutama puhoksen nimellä toimiva kauppakeskus kuitenkin Suomesta löytyy tälläkin hetkellä, joten ei se kait' ihan hukkaan mennyt se ehdotus.

Jo on aikoihin eletty - tuumii kadun kulkijakin!

Vaikka yritetäänhän sitä kieltä veivata "parempaan" suuntaan myös kauppaketjujen mainonnassa. S-ryhmä nimittäin halpuuttaa hintoja. Halventaminen olisi kait' liian halventavaa?

Pitäkäämme huolta meille kaikille arvokkaasta äidinkielestämme - anteeksi kielestämme. Ilmeisesti tuokin femiini ilmaus tulee tasa-arvon nimissä haudata unholaan ja keksiä jokin halpuuttava versio tilalle.

Pitäähän sitä varmaan lakiakin (Nimilaki 6a luku 32 c / 2) muuttamaan, sillä Pentti haluaa varmaan antaa tasa-arvon nimissä pojalleen jatkossa nimeksi Laura. Pojallehan ei saa lain mukaan antaa tytön nimeä, joten kansanedustajilla on taas maanpolttava asia päätettävänä tulevaisuudessa. Sen lain muuttaminen ei kyllä Suomea pelasta ja tuskin se tasa-arvoakaan kovin paljoa edistää. Saadaan tietenkin kunnon keskustelu aikaan eduskunnassa. Keskustelu, jossa kaikki ovat samalla viivalla ja yhtä viisaita päättämään.

Olisiko uudeksi kadunnimeksi?

Joten Herran haltuun - anteeksi taas. Tehdään herrasta femiininen sana ja poistetaan mies ja nainen sanat kokonaan ja otetaan tilalle mienen. Näin olisi monta asiaa ratkaistu hyvin yksinkertaisesti. Vai mitä?

Nyt mie kyllä lopetan. Höpistään taas kun tuo joulupukki-asia saadaan päätettyä. Pukki-sanan femiininen vastike nimittäin isojen miesten jutuissa alkaa h-kirjaimella ja sitä ei parane tähän sekoittaa. Menee nimittäin jauhot ja vellit sekaisin kielitoimistollakin, eikä ole jatkossa takuita kuka siellä jouluaattoiltana ovella koputtaa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vaaleja ja valintoja

Näin saatiin EU-vaalit pidettyä ja parlamentaarikot valittua. Valtakunnan kolme eniten ääniä kerännyttä meni itseltäkin veikkauksessa täysin oikein. Se oli siis liian helppo ja selvä juttu. Stubb - Halla-aho - Rehn... hyvä niin! Mäntyharjulaisena oli helppo antaa tunnustus nuoren Häkkäsen Antin hienolle kampanjalle ja nuorukaisen upealle äänisaaliille. Jotain outoa tähän Antin menestykseen kuitenkin liittyy. Sellaista mitä minä en ymmärrä? Onko se kateutta, katkeruutta vai jotain muuta. Itse äänestin Anttia, vaikka en tunnustaudu millään muotoa puolueuskolliseksi. Sehän olisi täysin vastoin minun demokratia-näkemystäni. Pitää voida valita paras ehdolla olevista henkilöistä edustamaan oman alueen ja paikkakunnan menestystä. En tiedä oliko mäntyharjulaisilla oikeastaan muuta mahdollisuutta. Ymmärrän kuitenkin jokaisen vapauden valita äänensä kohde. Sitä en ymmärrä miksi pitää olla katkera ja nähdä Antin menestyksessä jotain negatiivista. Onneksi tämä on ymmärretty Mäntyharjussa puol

Itsekeskeisyys on päivän trendi

Pertunmaan kunnan kuntaliitosneuvottelut ovat lähtökuopissa ja nyt naapurikunnissa on käynnissä keskustelu kuntaliitosneuvotteluihin lähtemisestä. Hartola, Joutsa ja Heinola ovat jo tehneet päätöksensä. Hirvensalmi ja Mäntyharju päättävät liitosneuvotteluihin lähdöstään ensi viikolla. Keskustelu ja lähtötiedot neuvotteluihin lähtemisestä vaihtelevat melkoisesti. Heinola päätti selkeästi olla lähtemättä mukaan ja näyttää siltä, että Hirvensalmen päätös on saman suuntainen. Joutsa ja Hartola päättivät lähteä liitosneuvotteluihin, vaikka Hartolassakin kunnanjohtajan esitys oli liitosneuvotteluihin lähtemistä vastaan. Mäntyharjun päätös voi olla olla kumpi tahansa. Löytyy puoltajia ja vastustajia. Pertunmaalla näkemyksiä on useita, joka on hyvä asia. On tärkeää katsoa asiaa tässä vaiheessa useasta eri näkökulmasta. Sata vuotta sitten Pertunmaa muodostettiin Mäntyharjun, Hartolan ja Joutsan kunnista lohkaistuista alueista. Tällä ei tänä päivänä kuitenkaan ole merkitystä, sillä maailma on mu

Saako fillarilla ajaa maantiellä?

  Seurasin ja osallistuin keskusteluun polkupyöräilystä sosiaalisessa mediassa, jossa eräs keskustelija oli sitä mieltä, että maantieajoa harjoitteleva kilpapyöräilijä ei saisi ajaa polkupyörällään maantiellä. Suuri joukko keskustelijoita hämmästeli moista näkemystä – minä heidän mukanaan. En tiedä miten paljon autokouluissa tänä päivänä käydään lävitse sitä mikä maantiellä on sallittua ja mikä ei ole sallittua. Tiellä voi tulla vastaan mopoja, polkupyöriä ja toisinaan vaikkapa hevonen kärryt perässä tai ratsastaja selässä. Pääosalle tämä on varmaan itsestään selvää, mutta mielestäni on todella iso aukko liikennetiedoissa mikäli joku oikeasti on sitä mieltä, että polkupyörällä ei saa ajaa maantiellä. Kaiken kukkuraksi ainakin itse ymmärsin, että henkilöllä oli myös käsitys siitä, että polkupyöräilijän pitää väistää autoa ajaessaan maantiellä liikennesääntöjen mukaisesti tien oikeaa laitaa. Mielestäni tässä on mennyt kyllä koulutus täysin hukkaan ja levitessään tällainen liikennekulttuu