Siirry pääsisältöön

Onko evoluutioteoria uskon asia?

Istuskelen täällä pienellä Siaminlahden saarella Thaimaassa. Kello on 21 ja ulkona on pimeä ja lämpötila lähellä +30 astetta. Sisällä ilmastointilaite viilentää ilmaa ja lämpötila on ehkä +23 astetta. Olen ihmetellyt suomalaisen politiikan ja sen vaikuttaijien kirjoituksia, joita olen seurannut internetistä. En kuitenkaan MV-lehdestä. Suomessa käydään lähiaikoina presidentivaalit ja maalle valitaan jälleen johtaja tuleviksi vuosiksi. Valituksi tullee mitä todennäköisimminin nykyinen presoidentti Sauli Niinistö. Niinkuin pitääkin. Demokratiaan kuitenkin kuuluu, että puolueet voivat asettaa omia ehdokkaitaan presidentiksi. Hyvä niin.
Ehdokkaita ovat puolueet asettaneet jo useita, vaikka järkevintä olisi ollut asettua nykyisen presidentin valintaa tukemaan.

Ehkä ihmeellisin valinta tavoittelemaan tätä maan johtajan paikkaa on Perussuomalaisten valinta. Kansanedustaja Huhtasaari, jonka näkemykset ja ja tieto maailmasta ei kaikilta osin ole edes peruskoulun viidesluokkalaisen tasolla. Ihan oikeasti asia on näin. Kun lukee hänen lausuntojaan internetistä esimerkiksi evoluutioteoriaan liittyen moni biologian opettaja haluaisi varmaan vetää alahuulensa pään yli ja nielaista.
Enempää tätä veivaamatta suosittelen aluksi vaikka lukemaan oheisen linkin mukaisen Uuninpankopojan blogin, joka löytyy TÄSTÄ.

Tässä asiassa erikoista on se, että presidenttiehdokas viittaa, että kyseessä on uskon asia. Evoluutioteoria olisi kuulemma uskon asia. Mitä se ei missään nimessä ole. Uskontoja maailmassa on satoja ja oman näkemykseni mukaan jokaisen usko olkoon hänen oma asiansa. Sitä ei kuitenkaan saisi sekoittaa faktoihin. Uskonnot eivät liity faktoihin. Itse en ole perehtynyt uskontoihin kovin laajasti, mutta aloitin perehtymisen täällä hiljaisella Siaminlahden saarella. Ensimmäisenä lukaisin "Russelin teekannun", jossa Wikipedian mukaan >>

Lainaus Russelin artikkelista "Onko jumala olemassa?

"Jos esittäisin, että Maan ja Marsin välissä on posliininen teekannu, joka kiertää aurinkoa elliptisellä radalla, kukaan ei voisi todistaa väitettäni vääräksi, jos vain muistaisin lisätä, että teekannu on liian pieni havaittavaksi parhaimmillakin teleskoopeilla. Jos jatkaisin sanomalla, että koska väitettäni ei voida todistaa vääräksi, sen epäileminen olisi ihmisjärjen kannalta suunnattoman röyhkeä teko, niin minun ajateltaisiin aivan oikeutetusti puhuvan hölynpölyä. Jos tällaisen teekannun olemassaolo kuitenkin vahvistettaisiin muinaisissa kirjoissa, jos sitä opetettaisiin pyhänä totuutena joka sunnuntai ja jos se istutettaisiin lasten mieliin jo kouluissa, sen olemassaolon epäilemistä pidettäisiin merkkinä poikkeavuudesta.

Toisena luin uskonnosta, josta Suomessa ei vielä paljoa ole tietoa. Lainaan taas pätkän Wikipediasta >>
"Lentävä spagettihirviö (engl. The Flying Spagheti Monster) on parodisilla piirteillä varustettu jumalolento, jonka Bobby Henderson toi julkisuuteen vuonna 2005 vastalauseeksi Kansasin osavaltion opetuslautakunnan päätökselle sallia älykkään suunnittelun opetus kouluissa evoluution rinnalla. 
Spagettihirviön seuraajat kutsuvat itseään pastafareiksi ja väittävät olevansa "hänen nuudelisen ulokkeensa" koskettamia ja saarnaavat "nuudelisen herransa" sanaa ainoana oikeana uskontona. Kyseessä on internet-ilmiön lisäksi esimerkki poliittisesta vaikuttamistavasta.
Henderson on sanonut, että pastafarismi on yhtä oikea uskonto kuin kristinusko tai islam. Pastafarien pyhä kirja "The Gospel of the Flying Spaghetti Monster" kuvailee pastafarisen uskonnon pääpiirteet ja sen antama kuvaus täyttää useat tyypillisen uskonnon muodollisista tunnusmerkeistä."


Näin uskonnot kehittyvät ja niitä syntyy jatkuvasti uusia. Meidän jokaisen tulisi arvostaa kanssaihmistemme uskoa olimme sitten kristittyjä, buddhalaisia, hinduja tai lentävään spagettihirviöön uskovia.
Nyt joku taas tuhahtaa, mutta aivan turhaan sillä tämä spagettihirviö on saanut jo virallisen uskonnon aseman joissakin maissa. Myös päähine - pastasiivilä - on hyväksytty uskonnolliseksi päähineeksi jossain päin maailmaa ja sitä voidaan käyttää mm. pasikuvissa ja ajokorteissa. Taas lainaus Wikipediasta >>>

"Huhtikuussa pastafarit saivat Puolassa oikeudeta oikeuden rekisteröityä viralliseksi uskonnoksi. 
Joulukuussa 2015 Uuden-Seelannin Lentävän Spagettihirviön kirkolle myönnetiin lupa vihkiä aviopareja. Tammikuussa 2016 Alankomaat tunnusti Lentävän Spagettihirviön kirkon viralliseksi uskonnoksi."

Nämä lainaukset otin mukaan höpinääni esittämään uskontojen ja tiedemaailman eroa. Me saamme kukin aivan kaikessa rauhassa uskoa mihin haluamme, mutta älkäämme sekoittako niitä tieteisiin. Ne eivät ole tieteitä. Meidän pitää myös kunnioittaa toistemme uskoa.
On kuitenkin aivan käsittämätöntä, että maan johtajaksi edes voidaan esittää henkilöä, jolla kuva biologiasta ei ole edes peruskoulun oppimäärää vastaava. (MOT)


Lopetetaan vielä lainaukseen:

"Tieteessä on se hyvä puoli, että se on totta riippumatta siitä, uskotko siihen vai et!" (Neil deGrasse Tyson)

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vaaleja ja valintoja

Näin saatiin EU-vaalit pidettyä ja parlamentaarikot valittua. Valtakunnan kolme eniten ääniä kerännyttä meni itseltäkin veikkauksessa täysin oikein. Se oli siis liian helppo ja selvä juttu. Stubb - Halla-aho - Rehn... hyvä niin! Mäntyharjulaisena oli helppo antaa tunnustus nuoren Häkkäsen Antin hienolle kampanjalle ja nuorukaisen upealle äänisaaliille. Jotain outoa tähän Antin menestykseen kuitenkin liittyy. Sellaista mitä minä en ymmärrä? Onko se kateutta, katkeruutta vai jotain muuta. Itse äänestin Anttia, vaikka en tunnustaudu millään muotoa puolueuskolliseksi. Sehän olisi täysin vastoin minun demokratia-näkemystäni. Pitää voida valita paras ehdolla olevista henkilöistä edustamaan oman alueen ja paikkakunnan menestystä. En tiedä oliko mäntyharjulaisilla oikeastaan muuta mahdollisuutta. Ymmärrän kuitenkin jokaisen vapauden valita äänensä kohde. Sitä en ymmärrä miksi pitää olla katkera ja nähdä Antin menestyksessä jotain negatiivista. Onneksi tämä on ymmärretty Mäntyharjussa puol

Itsekeskeisyys on päivän trendi

Pertunmaan kunnan kuntaliitosneuvottelut ovat lähtökuopissa ja nyt naapurikunnissa on käynnissä keskustelu kuntaliitosneuvotteluihin lähtemisestä. Hartola, Joutsa ja Heinola ovat jo tehneet päätöksensä. Hirvensalmi ja Mäntyharju päättävät liitosneuvotteluihin lähdöstään ensi viikolla. Keskustelu ja lähtötiedot neuvotteluihin lähtemisestä vaihtelevat melkoisesti. Heinola päätti selkeästi olla lähtemättä mukaan ja näyttää siltä, että Hirvensalmen päätös on saman suuntainen. Joutsa ja Hartola päättivät lähteä liitosneuvotteluihin, vaikka Hartolassakin kunnanjohtajan esitys oli liitosneuvotteluihin lähtemistä vastaan. Mäntyharjun päätös voi olla olla kumpi tahansa. Löytyy puoltajia ja vastustajia. Pertunmaalla näkemyksiä on useita, joka on hyvä asia. On tärkeää katsoa asiaa tässä vaiheessa useasta eri näkökulmasta. Sata vuotta sitten Pertunmaa muodostettiin Mäntyharjun, Hartolan ja Joutsan kunnista lohkaistuista alueista. Tällä ei tänä päivänä kuitenkaan ole merkitystä, sillä maailma on mu

Saako fillarilla ajaa maantiellä?

  Seurasin ja osallistuin keskusteluun polkupyöräilystä sosiaalisessa mediassa, jossa eräs keskustelija oli sitä mieltä, että maantieajoa harjoitteleva kilpapyöräilijä ei saisi ajaa polkupyörällään maantiellä. Suuri joukko keskustelijoita hämmästeli moista näkemystä – minä heidän mukanaan. En tiedä miten paljon autokouluissa tänä päivänä käydään lävitse sitä mikä maantiellä on sallittua ja mikä ei ole sallittua. Tiellä voi tulla vastaan mopoja, polkupyöriä ja toisinaan vaikkapa hevonen kärryt perässä tai ratsastaja selässä. Pääosalle tämä on varmaan itsestään selvää, mutta mielestäni on todella iso aukko liikennetiedoissa mikäli joku oikeasti on sitä mieltä, että polkupyörällä ei saa ajaa maantiellä. Kaiken kukkuraksi ainakin itse ymmärsin, että henkilöllä oli myös käsitys siitä, että polkupyöräilijän pitää väistää autoa ajaessaan maantiellä liikennesääntöjen mukaisesti tien oikeaa laitaa. Mielestäni tässä on mennyt kyllä koulutus täysin hukkaan ja levitessään tällainen liikennekulttuu