Siirry pääsisältöön

Onko mielipiteellä väliä?

Höpisijä tarttui viimeksi höpinöissään kunnan suunnitteleman hoivakodin rakentamiseen kaavan vastaisesti urheilurakentamiseen tarkoitetulle alueelle. Tästä nousi ensin pieni älämölö ja kunnan virkamiehet yrittivät perustella rakentamista ja syitä omituiselle paikan valinnalle. Eivät uponneet perusteita vailla olevat näkemykset. Nyt asiasta on käyty keskustelua sosiaalisen median sivuilla ja kunnanhallituskin saadun tiedon mukaan keskustelee kunnalle lähetetystä kirjeestä, jossa poikkeamislupapäätöksen tekevää virkamiestä pyydetään hylkäämään rakentamista varten lähetetty poikkeamislupahakemus. Hyvä niin, sillä opittavaa menettelytavoista onkin rutkasti. Toivoisi tietenkin, että poikkeamislupahakemuksen lähettäneen Hoivatilat Oyj: edustajat astuisivat esiin ja perustelisivat poikkeamislupahakemustaan sekä sitä mistä heille kyseinen paikka yleensä tuli mieleen rakennuspaikkana. Ehdottiko mahdollisesti kunta sitä? Siinä tapauksessa ehdottaja esiin myös perustelemaan "keksintöään".


Upeasti olen saanut soittoja, kannustusta ja kylillä on vedetty hihasta ja oltu hyvillään asian esille ottamisesta. Siitä nöyrä kiitos ja kumarrus.
Sitä kuitenkin ihmettelen, että rakentamista esittäneet ja kaavanvastaisen paikan "löytäneet" tahot ovat olleet hiiren hiljaa. Tämäkö on sitä avointa keskustelua? Nyt kaikki puolustamaan omia kantoja. Vaalitkin ovat tulossa. 
Hiljaisuutta ei voi perustella sillä, että annetaan päätöksen tekevälle viranhaltijalle työrauha. Tämän tapauksen osaltahan työrauhan on rikkonut se, joka keksi ehdottaa kyseistä paikkaa rakentamiseen. Valitettavasti se on näin.

Olihan se viihdyttävää lukea Maankäyttö- ja rakennuslakia, sen soveltamista ja poikkeamislupamenettelyn soveltamista sekä siihen liittyviä edellytyksiä että erityisiä syitä. Onneksi tuli luettua ja asia selvisi. Mikäli samat tekstit osataan lukea kunnan taholla ja ymmärtää niihin liittyvä lain henki ei tuota vaikeuksia hylätä hakemus poikkeamisluvasta ja etsiä hoivakodin rakentamiselle uusi paikka. Se on pakko vielä mainita toistamiseen, että sekä minä että Reissupolku kannatamme hoivakodin rakentamista. Paikka vain on väärä.

Höpisijä julkaisee vielä kunnanhallitukselle sekä suurelle joukolle luottamushenkilöitä ja virkamiehiä lähetämänsä kirjeen. Tämä siksi, että ei tunnu piilottelulta ja suhmuroinnilta tämä homma. 

"Mäntyharjun kunnanhallitus

Kopio: Rakennustarkastaja, Sivistyslautakunta, Rakennuslautakunta, Muut sidosryhmät.

Hoivakodin rakentaminen urheilurakentamiseen tarkoitetulle alueelle.


Paljon viime päivinä keskustelua aiheuttanut Hoivatilat Oyj:n poikkeamislupahakemus hoivakodin rakentamiseksi Kisalan läheisyyteen on saamassa taas samanlaisen sävyn kuin ns. ”Björkmanin kaupan osto” vajaa vuosi sitten. Mielestäni keskustelu pitää käydä avoimesti kaikkien osapuolien näkemyksiä arvostaen ja tarvittaessa myös kriittisesti arvioiden.
Mäntyharjun Reissupolku teki Mäntyharjun kunnan rakennustarkastajalle esityksen poikkeamislupahakemuksen hylkäämiseksi, koska käsityksemme mukaan poikkeamisluvalle ei ole (MRL 171 §) edellytyksiä eikä siihen myöskään löydy saman lain mukaisia erityisiä syitä.
Haluamme muistuttaa, että Reissupolku ei vastusta hoivakodin rakentamista eikä mitään muuta siihen liittyvää syytä kuin väärä ja asemakaavan vastainen rakennuspaikka. Tapauksen kohdalla on myös syytä muistaa, että poikkeaminen kaavasta yhden kohdalla edellyttää samaa menettelyä kaikkien muidenkin samassa asemassa olevien kohdalla, josta voi seurata, että kaava-alueen rakentamisen sisältö muotoutuu poikkeamisluvin kaavaratkaisun perusperiaatteita vastaamattomaksi.
Poikkeamisluvan myöntämiselle pitää olla edellytykset ja sen lisäksi erityiset syyt. Erityiset syyt liittyvät aina maankäytön tavoitteisiin ja MRL:n tavoitteiden toteutumiseen. Erityisiä syitä ovat esimerkiksi, että hanke toteuttaa tai edistää esim. aluetta koskevan kaavan päämääriä. Nyt esillä olleet syyt (kiire, saman rakentajan töiden loppuminen paikkakunnalla, hoivakoti nousee Kisalan läheisyyteen tai ei sitten tälle paikkakunnalle ollenkaan, kunnassa ei ole rakentamatonta maata jne.) eivät ole MRL:n mukaisia erityisiä syitä hoivakodin rakentamiselle alueelle, johon asemakaava ei rakentamista salli.
Päätös poikkeamisluvasta tulee lisäksi perustella siten kuin hallintolaissa säädetään. Poikkeamispäätös on lisäksi perusteltava (HL 45.1 §) ilmoittamalla, mitkä seikat ja selvitykset ovat vaikuttaneet ratkaisuun mainitsemalla sovelletut säännökset. Kun otetaan huomioon MRL 193 § valitusoikeudesta poikkeamispäätökseen, myös myönteinen päätös on perusteltava. (MRL:n poikkeamista koskevien säännösten toistaminen päätöksessä ei ole perustelu vaan ainoastaan johtopäätös.)
Poikkeamislupapäätöksen tueksi päätöksen tekevä viranhaltija on käsittääkseni pyytänyt lausuntoja kaavoittajilta ja lakimiehiltä mahdollisen myönteisen päätöksen tueksi. Katson, että asian osalta osaavan viranhaltijan pitäisi pyytää lausunnot myös Ely-keskukselta sekä kunnassa urheilu- ja liikuntatoimintaa harjoittavilta yhdistyksiltä. Vaikka lain kirjain ei sitä ehkä suoranaisesti velvoitakaan, mutta Liikuntalain ja Maankäyttö- ja rakennuslain henki on sellaiseksi tarkoitettu.
Kuulemismenettelyn toteutuminen on yleinen ongelma useissa Suomen kunnissa. Tämä on yksi syy, mikä johtaa usein vastakkainasetteluun ja luottamuksen vähenemiseen virkamiesten, luottamushenkilöiden ja kuntalaisten välillä. Tästä seuraa usein myös epäasiallista kirjoittelua varsinkin internetin eri sivustoilla, mikä ei ole oikein kunnan yhteishengen kannalta.
Asemakaava kyseisellä alueella on jo nyt suhteellisen ahdas emmekä voi edes kohtuudella ennustaa tulevia asemakaavan mukaisia tarpeita alueella. Yksityisen sektorin lisääntynyt liikuntatilojen tarve on viime vuosina lisääntynyt merkittävästi koko Suomessa. Useat ketjut ovat tulossa entistä pienemmille paikkakunnille ja tarvitsevat toimitiloja oman liiketoimintansa toteuttamiseen. Näin urheilun ja liikunnan sektorilla toimiville yrityksille tulee kunnassa olla tarpeellista reserviä, jota kyseessä olevan rakennushankkeen myötä on poistumassa kaavan mukaisen rakentamisen piiristä. On tämän ohella hyvä muistaa lisärakennustarpeina Mäntyharjussa mm. uimahalli, tekojäärata tai mahdollisesti jäähalli. Tenniskenttien ja koirapuiston sijoittaminen ovat kysymysmerkkejä, joihin olisi hyvä olla selkeä suunnitelma ennen kuin urheilurakentamiseen kaavoitettua aluetta rakennetaan asemakaavan vastaisesti.
Paikan sopivuutta arvioitaessa on hyvä muistaa, että Tanhualantielle saman yhtiön suunnitteleman hoivakodin rakentamisen valitusprosessi on kesken. Tämä paikkana oli saamani tiedon mukaan Hoivatilat Oyj:n ”ykkösvaihtoehto” rakennuspaikaksi. Tämä kertoo myös sen millaiselle paikalle ja miten etäälle palveluista ja liikuntapaikoista hoivakoti alun perin haluttiin rakentaa.
Kunnan eri elimien tulisi ennen kaikkea pohtia tähän tilanteeseen johtaneita syitä. Päätöksen tekevän viranhaltijan tulisi myös katsoa asiaa vähän nykyistä laajemmassa perspektiivissä. Ennen kaikkea tulisi nykyistä paremmin huomioida tulevaisuuden tarpeet sekä myös perusteet, joilla mahdollinen rakennushanke on tarkoitus toteuttaa.
Etsitään siis parempi paikka hoivakodille ja jätetään urheilurakentamiseen tarkoitettu alue asemakaavan mukaiseen käyttöön.


Keskustelevin yhteistyöterveisin
Markku Sohlman
puheenjohtaja
Mäntyharju Reissupolku ry
Suomen Latu ry:n valtakunnallisen ulkoiluolosuhteiden verkoston jäsen"




Nyt onkin hyvä siirtyä pohtimaan Metsähallituksen kanssa syksyn Luonnon päivän puuhailuja Repoveden kansallispuistossa elokuussa. Niin ja viikon lopullahan on se talvinen Luonnon päivä - Sukella talveen. Sen tiimoilta matka vie Liesjärven kansallispuistoon, jossa kolme päivää kuluu kuin siivillä. Talvista luontoa ihmetellen ja iltaisin kämpän saunaa lämmitellen ja kaverusten kanssa maailman menoa pohtien. Sähköttömästi kynttilöiden valossa.

Höpisemisiin!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vaaleja ja valintoja

Näin saatiin EU-vaalit pidettyä ja parlamentaarikot valittua. Valtakunnan kolme eniten ääniä kerännyttä meni itseltäkin veikkauksessa täysin oikein. Se oli siis liian helppo ja selvä juttu. Stubb - Halla-aho - Rehn... hyvä niin! Mäntyharjulaisena oli helppo antaa tunnustus nuoren Häkkäsen Antin hienolle kampanjalle ja nuorukaisen upealle äänisaaliille. Jotain outoa tähän Antin menestykseen kuitenkin liittyy. Sellaista mitä minä en ymmärrä? Onko se kateutta, katkeruutta vai jotain muuta. Itse äänestin Anttia, vaikka en tunnustaudu millään muotoa puolueuskolliseksi. Sehän olisi täysin vastoin minun demokratia-näkemystäni. Pitää voida valita paras ehdolla olevista henkilöistä edustamaan oman alueen ja paikkakunnan menestystä. En tiedä oliko mäntyharjulaisilla oikeastaan muuta mahdollisuutta. Ymmärrän kuitenkin jokaisen vapauden valita äänensä kohde. Sitä en ymmärrä miksi pitää olla katkera ja nähdä Antin menestyksessä jotain negatiivista. Onneksi tämä on ymmärretty Mäntyharjussa puol

Itsekeskeisyys on päivän trendi

Pertunmaan kunnan kuntaliitosneuvottelut ovat lähtökuopissa ja nyt naapurikunnissa on käynnissä keskustelu kuntaliitosneuvotteluihin lähtemisestä. Hartola, Joutsa ja Heinola ovat jo tehneet päätöksensä. Hirvensalmi ja Mäntyharju päättävät liitosneuvotteluihin lähdöstään ensi viikolla. Keskustelu ja lähtötiedot neuvotteluihin lähtemisestä vaihtelevat melkoisesti. Heinola päätti selkeästi olla lähtemättä mukaan ja näyttää siltä, että Hirvensalmen päätös on saman suuntainen. Joutsa ja Hartola päättivät lähteä liitosneuvotteluihin, vaikka Hartolassakin kunnanjohtajan esitys oli liitosneuvotteluihin lähtemistä vastaan. Mäntyharjun päätös voi olla olla kumpi tahansa. Löytyy puoltajia ja vastustajia. Pertunmaalla näkemyksiä on useita, joka on hyvä asia. On tärkeää katsoa asiaa tässä vaiheessa useasta eri näkökulmasta. Sata vuotta sitten Pertunmaa muodostettiin Mäntyharjun, Hartolan ja Joutsan kunnista lohkaistuista alueista. Tällä ei tänä päivänä kuitenkaan ole merkitystä, sillä maailma on mu

Saako fillarilla ajaa maantiellä?

  Seurasin ja osallistuin keskusteluun polkupyöräilystä sosiaalisessa mediassa, jossa eräs keskustelija oli sitä mieltä, että maantieajoa harjoitteleva kilpapyöräilijä ei saisi ajaa polkupyörällään maantiellä. Suuri joukko keskustelijoita hämmästeli moista näkemystä – minä heidän mukanaan. En tiedä miten paljon autokouluissa tänä päivänä käydään lävitse sitä mikä maantiellä on sallittua ja mikä ei ole sallittua. Tiellä voi tulla vastaan mopoja, polkupyöriä ja toisinaan vaikkapa hevonen kärryt perässä tai ratsastaja selässä. Pääosalle tämä on varmaan itsestään selvää, mutta mielestäni on todella iso aukko liikennetiedoissa mikäli joku oikeasti on sitä mieltä, että polkupyörällä ei saa ajaa maantiellä. Kaiken kukkuraksi ainakin itse ymmärsin, että henkilöllä oli myös käsitys siitä, että polkupyöräilijän pitää väistää autoa ajaessaan maantiellä liikennesääntöjen mukaisesti tien oikeaa laitaa. Mielestäni tässä on mennyt kyllä koulutus täysin hukkaan ja levitessään tällainen liikennekulttuu