Siirry pääsisältöön

Onko vastustaminen pelkoa vai tyhmyyttä?

Ihmisen luonnolle on kait' ammoisista ajoista lähtien ollut luonteenomaista vastustaa muutosta. Totutusta ei haluta eroon. Mikäli kaikesta huolimatta antaisimme edes hiukan tilaa pääkopassamme ajatukselle, niin huomaisimme olevamme koko ajan muutoksessa. Se vain on vääjäämätön tosiasia, jota osa paljonkin sivistystä meidän mittapuidemme mukaan hankkineistakaan eivät ymmärrä. Niin tai eivät halua ymmärtää.
Ovat käyneet yhteiskuntamme varoilla kouluja ja hankkineet tietoja ja taitoja. Sivistystä eivät kuitenkaan ole sillä matkalla kaikki huomanneet itselleen haalia. Kumma juttu sinänsä. Ovatko he niitä todellisia yhteiskuntamme hyvinvoinnin nakertajia? Ovatko he se syöpä, joka tukahduttaa kehityksen? Ei se muuten näin ole. Se vain hidastaa kehitystä. Mikäli kuitenkin vastustamiseen käytetyt resurssit ohjattaisiin kehitykseen niin olomme olisi paljon mutkattomampaa. Hyvinvointimme paranisi ja positiivinen ilmapiiri ruokkisi onnistumisia.


Nyt joku miettii, että mitähän se taas höpisee ja mitä tässä nyt muka vastustetaan. Muutama esimerkki:

Apteekkariliitto on hyvä esimerkki, kun se vastustaa apteekkien kilpailulle vapauttamista argumenteilla, joilla ei ole mitään tekemistä vapautumisen kanssa. Ei siitä potilaiden ja lääkkeiden käyttäjien turvallisuus minnekään muutu, jos kaikille kriteerit täyttäville tahoille annetaan lupa perustaa apteekki. Siis toistan, että kriteerit pysyvät samoina. Kontrolli, luvat ja ammattitaito pysyvät samoina. Niitä oikeastaan voisi jopa kiristää. Kysymys on siis apteekkien määrää rajoittavien ehtojen purkamisesta. Suunnatonta myötähäpeää tunsin, kun seurasin Apteekkariliiton varapuheenjohtajan puheenvuoroa netistä videolta. Hän ei ilmeisesti lainkaan ymmärrä mistä tässä vapauttamisessa edes puhutaan.

Taksiliikenteen vapauttaminen on toinen loistava esimerkki jämähtämisestä paikoilleen. Taksiliiton edustajia kuunnellessa miettii, että eivät nuo voi itsekään uskoa mitä ne puhuvat. Niillähän on suorat housut jalassa ja pikkutakki päällä.
Ei se vapauttaminen taksien kohdalla tee taksimatkoista turvattomampia tai autoista sen huonompia. Luvan saamisen ehtoja voitaisiin aivan hyvin kiristää ja saada niihin myös kielitaitovaatimukset mukaan.

Eräs paikallinen majoitusyrittäjä tässä taannoin kertoi, kun hänellä oli ulkolaisia vieraita. Hän tilasi taksin viemään heitä läheiseen kansallispuistoon. "En lähe, jos eivät ossaa suamee tai savvoo!", ilmoitti taksikuski tomerasti. Yrittäjä vei vieraat itse kansallispuistoon. Olihan se paikkakunnan ja Suomen maineen kannalta oikein tehty, vaikka taksilta jäikin tulot saamatta. Valitettavasti.
Autojen kunto taksikyydityksissä taas on ainoastaan katsastusmääräysten säätämisestä kiinni.
Tärkeintä olisi vapauttaa luvat kaikkien halukkaiden ulottuville ja saada aitoa kilpailua alalle. Tästä siinä on kysymys.



Yksi vastustuksen linnake on ammattiyhdistysliike. Ilmeisesti siellä katsotaan, että teimme muutosta perustamisestamme lähtien 1970-luvulle saakka. Eikös se nyt riitä. Nyt aletaan vastustamaan muutosta. Se on kumma juttu, kun sielläkin pohjimmiltaan tiedetään minne suuntaan olemme menossa. Vastustetaan silti. Alettaisiin sen sijaan kehittämään työelämän pelisääntöja ja paikallisen sopimisen malleja tähän päivään sopiviksi. Itse "lakkokenraalinakin" tehtaassa toimineena voin sanoa, että se aika on mennyttä.




Otetaan nyt vielä se kirkko tähän samaan litaniaan. Se on vastustanut kaikkea muutosta siitä lähtien kun sen valta yhteiskunnassa on supistunut. Naispappeutta vastustettiin niin, että ensimmäisten naispappien piti lähteä aikanaan Ruotsiin töihin. Nyt kun siitä on suurimmaksi osaksi päästy eroon, niin vastustetaan samaa sukupuolta olevien avioliittoja. Eikö sitä nyt oikeasti tajuta, että maailma muuttuu. Enää ei saa laittaa kirkon eteen ihmisiä jalkapuuhun, vaikka mielestäni sen voisi vaikka ottaa takaisin. Kirkko on instituutio mikä monella tavalla edustaa pysyvyyttä. Se ei kuitenkaan saa tarkoittaa sitä, että ei osata elää ajassa. Koirien kanssa kulkemisen hautausmaalla kieltäminen on kait' se naurettavin juttu tässä kieltoviidakossa. Toisaalta se voi joillekin olla ihka tärkeä juttu, mutta kun en ymmärrä niin en ymmärrä. Jospa joku vähän avaisi, kun tässä kohden on sivistys kulkenut ainakin minun ohitseni.

Taas tuli höpistyä pitkästä aikaa. Siinä tuli kurmitusta vähän sinne sun tänne. Vastustamisen ajan loppumiselle ei näytä tulevan loppua. Ruvetaan sitt' vaikka vastustamaan vastustamista tai lopetetaan vastustaminen ja aletaan kehittämään.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vaaleja ja valintoja

Näin saatiin EU-vaalit pidettyä ja parlamentaarikot valittua. Valtakunnan kolme eniten ääniä kerännyttä meni itseltäkin veikkauksessa täysin oikein. Se oli siis liian helppo ja selvä juttu. Stubb - Halla-aho - Rehn... hyvä niin! Mäntyharjulaisena oli helppo antaa tunnustus nuoren Häkkäsen Antin hienolle kampanjalle ja nuorukaisen upealle äänisaaliille. Jotain outoa tähän Antin menestykseen kuitenkin liittyy. Sellaista mitä minä en ymmärrä? Onko se kateutta, katkeruutta vai jotain muuta. Itse äänestin Anttia, vaikka en tunnustaudu millään muotoa puolueuskolliseksi. Sehän olisi täysin vastoin minun demokratia-näkemystäni. Pitää voida valita paras ehdolla olevista henkilöistä edustamaan oman alueen ja paikkakunnan menestystä. En tiedä oliko mäntyharjulaisilla oikeastaan muuta mahdollisuutta. Ymmärrän kuitenkin jokaisen vapauden valita äänensä kohde. Sitä en ymmärrä miksi pitää olla katkera ja nähdä Antin menestyksessä jotain negatiivista. Onneksi tämä on ymmärretty Mäntyharjussa puol

Itsekeskeisyys on päivän trendi

Pertunmaan kunnan kuntaliitosneuvottelut ovat lähtökuopissa ja nyt naapurikunnissa on käynnissä keskustelu kuntaliitosneuvotteluihin lähtemisestä. Hartola, Joutsa ja Heinola ovat jo tehneet päätöksensä. Hirvensalmi ja Mäntyharju päättävät liitosneuvotteluihin lähdöstään ensi viikolla. Keskustelu ja lähtötiedot neuvotteluihin lähtemisestä vaihtelevat melkoisesti. Heinola päätti selkeästi olla lähtemättä mukaan ja näyttää siltä, että Hirvensalmen päätös on saman suuntainen. Joutsa ja Hartola päättivät lähteä liitosneuvotteluihin, vaikka Hartolassakin kunnanjohtajan esitys oli liitosneuvotteluihin lähtemistä vastaan. Mäntyharjun päätös voi olla olla kumpi tahansa. Löytyy puoltajia ja vastustajia. Pertunmaalla näkemyksiä on useita, joka on hyvä asia. On tärkeää katsoa asiaa tässä vaiheessa useasta eri näkökulmasta. Sata vuotta sitten Pertunmaa muodostettiin Mäntyharjun, Hartolan ja Joutsan kunnista lohkaistuista alueista. Tällä ei tänä päivänä kuitenkaan ole merkitystä, sillä maailma on mu

Saako fillarilla ajaa maantiellä?

  Seurasin ja osallistuin keskusteluun polkupyöräilystä sosiaalisessa mediassa, jossa eräs keskustelija oli sitä mieltä, että maantieajoa harjoitteleva kilpapyöräilijä ei saisi ajaa polkupyörällään maantiellä. Suuri joukko keskustelijoita hämmästeli moista näkemystä – minä heidän mukanaan. En tiedä miten paljon autokouluissa tänä päivänä käydään lävitse sitä mikä maantiellä on sallittua ja mikä ei ole sallittua. Tiellä voi tulla vastaan mopoja, polkupyöriä ja toisinaan vaikkapa hevonen kärryt perässä tai ratsastaja selässä. Pääosalle tämä on varmaan itsestään selvää, mutta mielestäni on todella iso aukko liikennetiedoissa mikäli joku oikeasti on sitä mieltä, että polkupyörällä ei saa ajaa maantiellä. Kaiken kukkuraksi ainakin itse ymmärsin, että henkilöllä oli myös käsitys siitä, että polkupyöräilijän pitää väistää autoa ajaessaan maantiellä liikennesääntöjen mukaisesti tien oikeaa laitaa. Mielestäni tässä on mennyt kyllä koulutus täysin hukkaan ja levitessään tällainen liikennekulttuu