Siirry pääsisältöön

Maalaisjärki käyttöön ja hommiin

Höpinät ovat viime aikoina jääneet vähemmälle, mutta näin Ruuneperin päivänä on pakko vääntää muutama sana kansallisrunoilijamme kunniaksi.

Tässä kun kuuntelee ja seurailee keskustelua tämän maaseudun tyhjennyksestä niin tulee ihan väkisin mieleen, että nyt tulisi ottaa se vanha ja hyväksi todettu maalaisjärki esiin. Niin ja kun siitä on saanut pölyt puhallettua veks' niin vois' alkaa hommiin. Erityisesti julkisella puolella. Kunnissa ja valtion eri konttuureissa. Vaikka onhan sitä rakenneuudistuksen nimissä jo löysiä yritetty vähän pois ottaakin. Kouvolan kaupungin työväkikin väheni tässä muutamassa vuodessa 550 hengellä. Se oli kait' sellainen alkurykäisy.

Kun seuraa vaikkapa täällä Mäntyharjussa keskustelua ja valitusta kylien autioitumisesta ja kyläkoulujen lopettamisesta niin ei tarvitse olla mikään älykkö kun voi todeta, että turha valitttaa kun on jo housuissa.
Kylät on päästetty tyhjenemään. On se nyt aivan selvä asia, että ei kouluja eikä muitakaan palveluja kannata pitää yllä jos ei ole käyttäjiä.
Siis vikahan ei ole kunnan virkamiehissä. Vikoja ei myöskään löydy luottamushenkilöistä. Kyllä vika on meissä kansalaisissa. Me olemme ilmeisesti tehneet suuren virheen. Valinneet väärät päättäjät. Tämä on taatusti se suurin syy. Siis on peiliin katsomeisen paikka.

Mitä sitten voisi tehdä? Siis muuta kuin kokoontua kylätaloille valittamaan ja surkuttelemaan?
Mielestäni on kunnan eri tahojen ja kyläläisten yhteinen asia tehdä strateginen valinta pitää kyläyhteisöt elävinä. Mutta miten?
Höpisijä näkee asian niin, että ensin on luotava yhteinen tahtotila... "Kylät henkiin"!!!! Sen jälkeen kun se tahtotila on saatu, niin loppu onkin vaan sitten tekemistä. Se lähtee kyllä siitä liitoon. Jos ei lähde, niin sitä tahtotilaa ei oikeasti ollutkaan - se oli kupla.

Lähdetään sitten liikkeelle vaikkapa kaavoittamalla tahtotilan vallassa olevat kylät. Mikkelissä jo on tehty tämä - siis kavoitettu. Tahtotilasta siellä en tiedä. Kaavoitus luo ensin alustan kyläyhteisön kehittämiselle, jonka jälkeen on mahdollisuus saada uutta väestöpohjaa kylälle. Tämän jälkeen voidaan sitten vaikka rakentaa se koulu uudelleen lopetetun tilalle.

On myös selvää, että ei sinne kylille tule väkeä peltoja tuunaamaan. On oltava työtä. Tämä on ehkä se pahin ongelma. Siitä voidaan selvitä vain tekemällä kovasti työtä elinkeinorakenteen kehittämiseksi paikkakunnalla.

Kunnan elinkeinoyhtiön tuotokset viime vuosilta eivät päivänvaloa mielestäni kestä. Sen tehtävä pitäisi selvästi nostaa kunnan ykkösasiaksi. Sen pitää hankkia tänne yrityksiä ja ennen kaikkea vientiyrityksiä!
Nyt puhutaan kouluavustajista ja vanhuspalveluiden kehittämisestä. Niihin on lisättävä väkeä. Hyviä ja kannatettavia asioita. Eikö kuitenkaan kenelläkään kellot soita, että mistä rahat? Mäntyharjussakin on tällä hetkellä palttia rallaa 60 ei työikäistä sataa työikäistä kohti. Se on vielä ihan jees, mutta kun niitä onkin parin vuosikymmenen päästä 120! Laskekaa's ihan piruuttaan mitä se merkitsee?

Verotuloja voidaan saada lisää vain yritystoimintaan panostamalla. Se nostaa yhteisöveron tuottoa ja tuo lisää työpaikkoja. Niistä saadaan verotuloja. Kun sitten niitä kilisee kassaan niin voidaan surutta ja ilman huonoa omaa tuntoa palkata hoitajia, opettajia, poliiseja, jne. Ei kuitenkann ennen.

Tämä on kunnan johtavien luottamushenkilöiden linjauksista loppupelissä kiinni. Ensin olisi ainakin saatava kunnanhallituksen tavoitteiden asettaminen ja mittarit kuntoon. Höpisijä mittaisi kunnanhallituksen onnistumista veroäyrillä, vientiyritysten liikevaihdolla kunnassa ja yrityten työpaikkojen määrällä kunnassa. Ei peruskoululaisten painoindeksillä. Annetaan se tavoitteksi muille. Kun ensimmäinen saataisiin laskuun ja kaksi jälkimmäistä kasvamaan vaikkapa 10 % vuodessa niin kymmenen vuoden päästä oltaisiin esimerkki monelle kunnalle. Jos menee päinvastoin niin voipi Mikkelin syli kutsua!

Tämä nyt oli tällainen höpisijän paatos. Älkää loukkaantuko, mutta ottakaapa kuitenkin asianosaiset sanoista vaarin.



"Kiskot vievät etelään
entinen taakse jää"... hyräilee liian moni mäntyharjulaisnuori tänä päivänä!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vaaleja ja valintoja

Näin saatiin EU-vaalit pidettyä ja parlamentaarikot valittua. Valtakunnan kolme eniten ääniä kerännyttä meni itseltäkin veikkauksessa täysin oikein. Se oli siis liian helppo ja selvä juttu. Stubb - Halla-aho - Rehn... hyvä niin! Mäntyharjulaisena oli helppo antaa tunnustus nuoren Häkkäsen Antin hienolle kampanjalle ja nuorukaisen upealle äänisaaliille. Jotain outoa tähän Antin menestykseen kuitenkin liittyy. Sellaista mitä minä en ymmärrä? Onko se kateutta, katkeruutta vai jotain muuta. Itse äänestin Anttia, vaikka en tunnustaudu millään muotoa puolueuskolliseksi. Sehän olisi täysin vastoin minun demokratia-näkemystäni. Pitää voida valita paras ehdolla olevista henkilöistä edustamaan oman alueen ja paikkakunnan menestystä. En tiedä oliko mäntyharjulaisilla oikeastaan muuta mahdollisuutta. Ymmärrän kuitenkin jokaisen vapauden valita äänensä kohde. Sitä en ymmärrä miksi pitää olla katkera ja nähdä Antin menestyksessä jotain negatiivista. Onneksi tämä on ymmärretty Mäntyharjussa puol

Itsekeskeisyys on päivän trendi

Pertunmaan kunnan kuntaliitosneuvottelut ovat lähtökuopissa ja nyt naapurikunnissa on käynnissä keskustelu kuntaliitosneuvotteluihin lähtemisestä. Hartola, Joutsa ja Heinola ovat jo tehneet päätöksensä. Hirvensalmi ja Mäntyharju päättävät liitosneuvotteluihin lähdöstään ensi viikolla. Keskustelu ja lähtötiedot neuvotteluihin lähtemisestä vaihtelevat melkoisesti. Heinola päätti selkeästi olla lähtemättä mukaan ja näyttää siltä, että Hirvensalmen päätös on saman suuntainen. Joutsa ja Hartola päättivät lähteä liitosneuvotteluihin, vaikka Hartolassakin kunnanjohtajan esitys oli liitosneuvotteluihin lähtemistä vastaan. Mäntyharjun päätös voi olla olla kumpi tahansa. Löytyy puoltajia ja vastustajia. Pertunmaalla näkemyksiä on useita, joka on hyvä asia. On tärkeää katsoa asiaa tässä vaiheessa useasta eri näkökulmasta. Sata vuotta sitten Pertunmaa muodostettiin Mäntyharjun, Hartolan ja Joutsan kunnista lohkaistuista alueista. Tällä ei tänä päivänä kuitenkaan ole merkitystä, sillä maailma on mu

Saako fillarilla ajaa maantiellä?

  Seurasin ja osallistuin keskusteluun polkupyöräilystä sosiaalisessa mediassa, jossa eräs keskustelija oli sitä mieltä, että maantieajoa harjoitteleva kilpapyöräilijä ei saisi ajaa polkupyörällään maantiellä. Suuri joukko keskustelijoita hämmästeli moista näkemystä – minä heidän mukanaan. En tiedä miten paljon autokouluissa tänä päivänä käydään lävitse sitä mikä maantiellä on sallittua ja mikä ei ole sallittua. Tiellä voi tulla vastaan mopoja, polkupyöriä ja toisinaan vaikkapa hevonen kärryt perässä tai ratsastaja selässä. Pääosalle tämä on varmaan itsestään selvää, mutta mielestäni on todella iso aukko liikennetiedoissa mikäli joku oikeasti on sitä mieltä, että polkupyörällä ei saa ajaa maantiellä. Kaiken kukkuraksi ainakin itse ymmärsin, että henkilöllä oli myös käsitys siitä, että polkupyöräilijän pitää väistää autoa ajaessaan maantiellä liikennesääntöjen mukaisesti tien oikeaa laitaa. Mielestäni tässä on mennyt kyllä koulutus täysin hukkaan ja levitessään tällainen liikennekulttuu