Siirry pääsisältöön

Kenelle elämä maistuu

Olen tässä mietiskellyt tuota otsikon teemaa - Kenelle elämä maistuu. Kummissani olen joutunut toteamaan merkillisiä asioita. Olemme kovin ponnistuksin onnistuneet rakentamaan yhteiskunnan, jossa on kasvava joukko ihmisiä - yksilöitä - jotka voivat huonosti.
Väsymys, masennus, itsekkyys ja omahyväisyys ovat ottaneet vallan monista ihmispoloisista. Kaikki eivät tunnista sitä valitettavasti edes itse. Se on ehkä pahin puoli asiassa.

Olemme kadottaneet yhteyden toisiimme. Yksilökeskeisyys on vienyt tilan yhteisöllisyydeltä. Henkilökohtaisesti olen kokenut paljon uusia asioita viimeisten kolmen - neljän vuoden aikana. Uusien asioiden kokeminen on myös avannut silmiä.



Me elämme niin suuressa määrin markkinoiden ehdoilla, että emme sitä edes itse tiedä. Esimerkkinä "kansansuosion" saavuttanut uusi kansantautimme - masennus. Asiantuntijat ovat osoittaneet, että masennuksen hoidossa lääkkeitä käytetään aivan liikaa. Kaksi kolmesta tabletista voisi jättää ottamatta. Miljardisäästöt yhteiskunnalle. Se vain ei onnistu. Lääketeollisuuden edustajat näkevät asian toisin ja heillä on pelimerkkejä osoittaa vaikkapa musta valkoiseksi.
En ottaisi tätä esille jos en tietäisi mistä kirjoitan. On minullakin ollut aikoja jolloin kaikki kaatuu päälle. Firma kaatuu, työt loppuu, katto vuotaa, koirakin haukkuu ja vaimo ottaa avioeron.
Kaiken tämän jälkeen minun olisi pitänyt jo masentua kuoliaaksi tai kävellä pitkin rantapolkuja töppökävelyä silmät puoli tuumaa päästä ulkona. Pillereiden vaikutuksesta.

Miksi en sitten ole kuollut tai kävele pillerihöyryissä? Selitys ei ole helppo eikä aivan yksinkertainen. Kovin monimutkainenkaan se ei näin yksioikoiselle ihmiselle kuin minä voi kuitenkaan olla. Itse kiteytän asian muutamaan seikkaan.

Voita häpeän pelko!  Me ihmiset emme osaa olla omana itsenämme. Me häpeämme mielipiteitämme. Emme uskalla avoimesti kertoa mitä mieltä asioista olemme. Pelkäämme mokaavamme itsemme ja lähipiirin, ehkä työnanatajan ja pelikaverimme puulaakiporukassa. Tämän pelon voi voittaa vain olemalla omaa mieltä asioista ja kertoa se selvästi ja yksinkertaisesti.
Itse olen päässyt tästä taudin osasta kun olen alkanut sanomaan oman mielipiteeni silleen suht' selvästi.
Lääkitse itseäsi oikein! (= Älä siis käytä lääkkeitä) Sairauksien hoito ja niihin tarkoitetut lääkkeet ovat loistava juttu. Minulla on käynyt hämmästyttävä onni elämässäni, että en ole joutunut turvautumaan lääkkeisiin. Polveni kuntoon saattamiseen olen joitakin lisäravinnetabuja napsinut, mutta normaalit flunssatkin ovat parantuneet lähes aina ilman mitään rohtoja.
Olin minäkin maissa kun kaikki tuntui elämässä olevan päin peetä. Moni lääkefirmojen hyvin "kouluttama" lääkäri olisi varmaan minunkin "vitutuksiini" määrännyt monta purkkia pillereitä. Minä taasen menin lääkärin sijasta metsään. Istuin kannon päähän ja tuumailin. Kävin kotoa hakemassa repun ja retkeilykamppeet. Menin kolmeksi viikoksi metsään. Kun tulin pois vitutus ja masennus olivat ohitse. Lääkäreiltä jäi nyt "pilleribonukset" saamatta, Harmi sinänsä. Lääkefirmat työllistävät ja näinä vaikeina aikoina se on oikein hyvä se.
Miksiköhän lääkärit eivät kirjoita reseptiin, että "viikoksi yksin metsään". Kokemuksesta tiedän, että toimii varmasti!
Pidä huolta itsestäsi ja lähimmäisistäsi! Siihen miltä elämä maistuu vaikuttaa varmaan eniten se miten tulet toimeen lähipiirisi kanssa. Itsekin yritin sitä vaikka kuinka paljon, mutta alkuvuodesta vaimo pisti lusikat jakoon. Muutimme omiin huusholleihimme. Ei ollut hääviä touhua se.
Nyt on kuitenkin silläkin sektorilla elämä taas melko "stabiilia". Rakkaus on varmaan se tärkein asia ihmisen elämässä. Uusi rakkauskin siis löytyi ja näin kuuskymppisenä se on ihan jees. Oleellista on myös se, että kumppani on se sama tuttu ja turvallinen, jonka kansaa on yli kolme vuosikymmentä kulkenut. Se ei vielä ole aivan selvinnyt, että mistä se yks' kaks' hoksasi minun kuitenkin olevan se oikea. Kait' se tässä seuraavan kolmekymmentäviitisvuoden aikana selviää - sekin mysteeri.
Lähimmistä huolehtimseen kuuluu minun näkemykseni mukaan myös taito katsoa asioita vähän laajemmin. Se voi olla menemistä mukaan toimintaan, joka antaa kanssaihmisille iloa ja hyviä hetkiä. Tänä päivänä yhä useampi kysyy, että mitä siitä saa? Kun kertoo, että hyvän olon, niin naama pitkänä kysymys kuuluu, että paljonko siitä saa... euroja? Ei uskoisi, mutta tähän on menty.
Järjestötoiminta ja vapaaehtoistyö tuottavat paljon hyvinvointia kaikille siinä mukana oleville. Kasvavalle joukolle kuitenkin toiminta, jossa joku muu saa apua on myrkkyä. Mulle kaikki ja ensin, Siitäkö on tullut päivän trendi?
Omalla kohdallani olen huomannut, että tunti vanhusten ulkoilutusta viikossa paikallisessa palvelukodissa ei ole rasite.

Me vaadimme sitä, että lapsiamme hoidetaan ja niille löytyy hoitopaikkoja. Me olemme vaatimassa vanhuksillemme hoitajia ja laitospaikkoja. Kun meillä on työttömyyttä meille pitäisi löytää työpaikkoja. Tämän kaiken me sälytämme yhteiskunnalle.
Istuu hetkeksi kannon päähän ja tuumaa. Huomaakin, että nuohan ovat minun hommiani ja juttujani. Minunhan ne pitäisi hoitaa!

Höpisijä menee taas metsään tuumailemaan. Ans' kattoo mitä on tuomisina? Elämä kuitenkin maistuu.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vaaleja ja valintoja

Näin saatiin EU-vaalit pidettyä ja parlamentaarikot valittua. Valtakunnan kolme eniten ääniä kerännyttä meni itseltäkin veikkauksessa täysin oikein. Se oli siis liian helppo ja selvä juttu. Stubb - Halla-aho - Rehn... hyvä niin! Mäntyharjulaisena oli helppo antaa tunnustus nuoren Häkkäsen Antin hienolle kampanjalle ja nuorukaisen upealle äänisaaliille. Jotain outoa tähän Antin menestykseen kuitenkin liittyy. Sellaista mitä minä en ymmärrä? Onko se kateutta, katkeruutta vai jotain muuta. Itse äänestin Anttia, vaikka en tunnustaudu millään muotoa puolueuskolliseksi. Sehän olisi täysin vastoin minun demokratia-näkemystäni. Pitää voida valita paras ehdolla olevista henkilöistä edustamaan oman alueen ja paikkakunnan menestystä. En tiedä oliko mäntyharjulaisilla oikeastaan muuta mahdollisuutta. Ymmärrän kuitenkin jokaisen vapauden valita äänensä kohde. Sitä en ymmärrä miksi pitää olla katkera ja nähdä Antin menestyksessä jotain negatiivista. Onneksi tämä on ymmärretty Mäntyharjussa puol

Itsekeskeisyys on päivän trendi

Pertunmaan kunnan kuntaliitosneuvottelut ovat lähtökuopissa ja nyt naapurikunnissa on käynnissä keskustelu kuntaliitosneuvotteluihin lähtemisestä. Hartola, Joutsa ja Heinola ovat jo tehneet päätöksensä. Hirvensalmi ja Mäntyharju päättävät liitosneuvotteluihin lähdöstään ensi viikolla. Keskustelu ja lähtötiedot neuvotteluihin lähtemisestä vaihtelevat melkoisesti. Heinola päätti selkeästi olla lähtemättä mukaan ja näyttää siltä, että Hirvensalmen päätös on saman suuntainen. Joutsa ja Hartola päättivät lähteä liitosneuvotteluihin, vaikka Hartolassakin kunnanjohtajan esitys oli liitosneuvotteluihin lähtemistä vastaan. Mäntyharjun päätös voi olla olla kumpi tahansa. Löytyy puoltajia ja vastustajia. Pertunmaalla näkemyksiä on useita, joka on hyvä asia. On tärkeää katsoa asiaa tässä vaiheessa useasta eri näkökulmasta. Sata vuotta sitten Pertunmaa muodostettiin Mäntyharjun, Hartolan ja Joutsan kunnista lohkaistuista alueista. Tällä ei tänä päivänä kuitenkaan ole merkitystä, sillä maailma on mu

Saako fillarilla ajaa maantiellä?

  Seurasin ja osallistuin keskusteluun polkupyöräilystä sosiaalisessa mediassa, jossa eräs keskustelija oli sitä mieltä, että maantieajoa harjoitteleva kilpapyöräilijä ei saisi ajaa polkupyörällään maantiellä. Suuri joukko keskustelijoita hämmästeli moista näkemystä – minä heidän mukanaan. En tiedä miten paljon autokouluissa tänä päivänä käydään lävitse sitä mikä maantiellä on sallittua ja mikä ei ole sallittua. Tiellä voi tulla vastaan mopoja, polkupyöriä ja toisinaan vaikkapa hevonen kärryt perässä tai ratsastaja selässä. Pääosalle tämä on varmaan itsestään selvää, mutta mielestäni on todella iso aukko liikennetiedoissa mikäli joku oikeasti on sitä mieltä, että polkupyörällä ei saa ajaa maantiellä. Kaiken kukkuraksi ainakin itse ymmärsin, että henkilöllä oli myös käsitys siitä, että polkupyöräilijän pitää väistää autoa ajaessaan maantiellä liikennesääntöjen mukaisesti tien oikeaa laitaa. Mielestäni tässä on mennyt kyllä koulutus täysin hukkaan ja levitessään tällainen liikennekulttuu