Siirry pääsisältöön

Silloin kun syötiin perunaa

Me suomalaiset muutumme ja "kehitymme". Pisa-tutkimuksissa olemme maailman huippua. Koulutuksemme on siis huipputasoa. Jotain on kuitenkin menossa päin sitä niin kuuluisaa "männikköä" tai "prinkkalaa" sanois' turkulainen.

Olemme vieraantuneet ympäristöstämme, yhteisöllisyys on vähentynyt vaikka vapaa-aika on lisääntynyt. Tilastokeskuksen selvityksen mukaan työttömien kotitaloudet saavat vapaaehtoisapua vähemmän kuin työllisten... eläkeläisten ja pitkäaikaissairaiden kotitaloudet saavat vapaaehtoisapua vähemmän kuin kotitaloudet keskimäärin.

Mistä tämä kertoo?
Mielestäni siitä, että meistä on tullut itsekkäitä - oman etumme tavoittelijoita. Saatan olla täysin väärässä, mutta tämä ajatus väkisin hiipii mieleen. Sosiaalisen pääoman (sosiaaliset verkostot, vastavuoroisuuden normit, luottamus) on sanottu olevan kansalaisyhteiskuntamme tärkeimpiä käsitteitä, mutta se jakaantuu väestössämme ihmeellisen epätasaisesti.

Tilastokeskus artikkelissaan hieman kärjistäen toteaakin: "Sukulaiset ja ystävät auttavat vähiten silloin kun avuntarve on suurin". Tämä on hyvä niiden muistaa, jotka ensimmäisenä huutavat lisäeuroja julkishallinnolta. Hoidanko oman postini oikein ja oikeudenmukaisesti. Käynkö hoitamassa ikääntyviä vanhempiani, sukulaisiani, muistanko yleensä heitä?

Niin... ja niihin perunoihin mennäkseni. Me puhumme lähiruuasta. Syömme riisiä ja banaaneja. Lähitilalta tulleita - uskoo ehkä jo osa urbaanista kansastamme.
Silloin kun olin itse kolmevuotias - siitä on muuten aikaa - suomalaiset söivät perunaa 190 kiloa per asukas. Nyt syödään 60 kiloa. Kauraa syötiin 140 kiloa persoonaa kohti... nyt kuusi kiloa. Siis ennen syötiin sitä lähiruokaa. Riispeltoja ja banaaniviljelmiä odotellessa on hyvä todeta, että on siinä maajusseilla haastetta."Maajussille morsian"-ohjelmakin kannattanee sitt' jatkossa ajaa ulos Afrikassa ja Aasiassa... saadaan riisin- ja banaaninviljelijät suoraa sukupuuhun. Anteeks' nyt meni vähän maahanmuuttopolitiikan puolelle, enkä missään nimessä halua olla "halla-aholainen" - päinvastoin.

Lähiruuan tekemisessä on ilmeisesti myös jotain muuta vialla, koska vain yhdessä maakunnassa maatalouden tuotos kattaa kustannnukset. Maakuntia on meinaan kaks' kymmentä. Siis- oikeesti vain Pohjanmaalla osataan tuottaa maatalouden tuotokset alle tuotantokustannusten. Etelä-Savolainen maatalous käyttää satasen tuotokseen satakaks'kymppiä. Kaks'kymppiä tulee sitt' mistä?  Niin lotosta tietenkin --- Pertunmaallakin veikataan tilastojen mukaan niin maan pirusti.
Etelä-Savolaisille kuitenkin voi lohdutuksena kertoa, että Itä-Uudellamaalla satasen tuotokseen tarvitaan yli sataseitsemänkymppiä.... Jestas sentään... Onhan siinä pakkko nostaa veroja!
Pohjalaiset saavat sen satasen tuotoksen aikaan muuten reilulla seitsemälläkympillä... siitä taitaa jäädäkin jotain... sinne laarinpohjalle.

Mitä tästä opimme?
Käydään Pohjanmaalla kysymässä. Miten te tämän teette?

Höpistään taas - vaikka sieltä Pohjanmaalta tullessa....



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vaaleja ja valintoja

Näin saatiin EU-vaalit pidettyä ja parlamentaarikot valittua. Valtakunnan kolme eniten ääniä kerännyttä meni itseltäkin veikkauksessa täysin oikein. Se oli siis liian helppo ja selvä juttu. Stubb - Halla-aho - Rehn... hyvä niin! Mäntyharjulaisena oli helppo antaa tunnustus nuoren Häkkäsen Antin hienolle kampanjalle ja nuorukaisen upealle äänisaaliille. Jotain outoa tähän Antin menestykseen kuitenkin liittyy. Sellaista mitä minä en ymmärrä? Onko se kateutta, katkeruutta vai jotain muuta. Itse äänestin Anttia, vaikka en tunnustaudu millään muotoa puolueuskolliseksi. Sehän olisi täysin vastoin minun demokratia-näkemystäni. Pitää voida valita paras ehdolla olevista henkilöistä edustamaan oman alueen ja paikkakunnan menestystä. En tiedä oliko mäntyharjulaisilla oikeastaan muuta mahdollisuutta. Ymmärrän kuitenkin jokaisen vapauden valita äänensä kohde. Sitä en ymmärrä miksi pitää olla katkera ja nähdä Antin menestyksessä jotain negatiivista. Onneksi tämä on ymmärretty Mäntyharjussa puol

Itsekeskeisyys on päivän trendi

Pertunmaan kunnan kuntaliitosneuvottelut ovat lähtökuopissa ja nyt naapurikunnissa on käynnissä keskustelu kuntaliitosneuvotteluihin lähtemisestä. Hartola, Joutsa ja Heinola ovat jo tehneet päätöksensä. Hirvensalmi ja Mäntyharju päättävät liitosneuvotteluihin lähdöstään ensi viikolla. Keskustelu ja lähtötiedot neuvotteluihin lähtemisestä vaihtelevat melkoisesti. Heinola päätti selkeästi olla lähtemättä mukaan ja näyttää siltä, että Hirvensalmen päätös on saman suuntainen. Joutsa ja Hartola päättivät lähteä liitosneuvotteluihin, vaikka Hartolassakin kunnanjohtajan esitys oli liitosneuvotteluihin lähtemistä vastaan. Mäntyharjun päätös voi olla olla kumpi tahansa. Löytyy puoltajia ja vastustajia. Pertunmaalla näkemyksiä on useita, joka on hyvä asia. On tärkeää katsoa asiaa tässä vaiheessa useasta eri näkökulmasta. Sata vuotta sitten Pertunmaa muodostettiin Mäntyharjun, Hartolan ja Joutsan kunnista lohkaistuista alueista. Tällä ei tänä päivänä kuitenkaan ole merkitystä, sillä maailma on mu

Saako fillarilla ajaa maantiellä?

  Seurasin ja osallistuin keskusteluun polkupyöräilystä sosiaalisessa mediassa, jossa eräs keskustelija oli sitä mieltä, että maantieajoa harjoitteleva kilpapyöräilijä ei saisi ajaa polkupyörällään maantiellä. Suuri joukko keskustelijoita hämmästeli moista näkemystä – minä heidän mukanaan. En tiedä miten paljon autokouluissa tänä päivänä käydään lävitse sitä mikä maantiellä on sallittua ja mikä ei ole sallittua. Tiellä voi tulla vastaan mopoja, polkupyöriä ja toisinaan vaikkapa hevonen kärryt perässä tai ratsastaja selässä. Pääosalle tämä on varmaan itsestään selvää, mutta mielestäni on todella iso aukko liikennetiedoissa mikäli joku oikeasti on sitä mieltä, että polkupyörällä ei saa ajaa maantiellä. Kaiken kukkuraksi ainakin itse ymmärsin, että henkilöllä oli myös käsitys siitä, että polkupyöräilijän pitää väistää autoa ajaessaan maantiellä liikennesääntöjen mukaisesti tien oikeaa laitaa. Mielestäni tässä on mennyt kyllä koulutus täysin hukkaan ja levitessään tällainen liikennekulttuu