Siirry pääsisältöön

Jokamiehen oikeudet

Me suomalaiset olemme siitä hyvässä asemassa, että ikivanha maan tapa suo meille mahdollisuuden käyttää monipuolista luontoamme. Kulkea luonnossa jalan, hiihtäen, pyöräillen riippumatta siitä kuka on maa-alueen haltija tai omistaja. Voimme poimia marjoja ja sieniä sekä kalastaa.
Näin oikeudenmukaista järjestelmää ei ole kaikkialla - olkaamme siis tyytyväisiä ja ylpeitä esi-isiemme arvovalinnoista.
Voimme myös leiriytyä tilapäisesti, mikäli emme aiheuta haittaa maa-alueen haltijalle tai omistajalle.


Jokamiehen oikeudet ovat viime vuosina puhuttaneet kansalaisia. Jotain lienee menossa vikaan, koska eihän sitä  savua ilman tulta.

Paljon keskustelua on aiheuttanut ulkomaalaisten oikeus näihin jokamihenoikeuksiin. Lain mukaan ne kuuluvat myös heille. Tämän keskustelun keskipisteessä ovat lähinnä olleet Aasiasta tänne varta vasten tuotetut marjanpoimijat. Muistettakoon kuitnekin, että marjasadostamme jää metsiin silti yli 90%! Se, että ryhmä kommandopipoisia tummahipiäisiä poimijoita roskaa metsiä, tulee mökkitonteille ja jopa puutarhoihin pitäisi pystyä ehkäisemään. Se vastuu sälytettäköön yrityksille, jotka heidät tänne tuottavat.
Tänne Mäntyharjullekin Lapin firma lähetti vajaat sata marjanpoimijaa. Paikallisen marketin pihalla kun tuota kommandoryhmää katselin niin voin vain todeta, että kyllä siinä syrjäkylän mummo pelästyy paljon enemmän näitä kuin karhua kun vastakkain marjareissulla sattuvat.

Toinen ja ehkä merkittävämpi periaatteellinen kysymys jokamiehenoikeuksien kohdalla on maanomistajien vaatimus siihen tuottoon, jota yritykset saavat käyttäessään heidän maa-alueitaan.
Itse olen aina mieltänyt jokamiehenoikeuden yksilön oikeudeksi. Siis ihmisellä on oikeus kulkea metsissä, soilla, järvillä.
Koskeeko sama oikeus "yrityksiä"?  Marjanpoiminta yritysten palkkalistoilla, vaelluspalveluja ja melontaretkiä tarjoavat yritykset jne. Siis ylipäätään toiminta, jossa yritys saa tuottoa maa-alueen
käytöstä. Mikä osa tästä kuuluisi maan omistajalle?

Vielä emme ole törmänneet pahoihin ongelmiin tai selkkauksiin, mutta näköpiirissä tällainenkin jo on olemassa. On tuohtumista ainakin pariin edellä mainitsemaani kohtaan ja on myös epäselvyyttä siitä mitä jokamiehenoikeudet ovat ja ketä ne koskevat.

Ihmettelemisiin....

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vaaleja ja valintoja

Näin saatiin EU-vaalit pidettyä ja parlamentaarikot valittua. Valtakunnan kolme eniten ääniä kerännyttä meni itseltäkin veikkauksessa täysin oikein. Se oli siis liian helppo ja selvä juttu. Stubb - Halla-aho - Rehn... hyvä niin! Mäntyharjulaisena oli helppo antaa tunnustus nuoren Häkkäsen Antin hienolle kampanjalle ja nuorukaisen upealle äänisaaliille. Jotain outoa tähän Antin menestykseen kuitenkin liittyy. Sellaista mitä minä en ymmärrä? Onko se kateutta, katkeruutta vai jotain muuta. Itse äänestin Anttia, vaikka en tunnustaudu millään muotoa puolueuskolliseksi. Sehän olisi täysin vastoin minun demokratia-näkemystäni. Pitää voida valita paras ehdolla olevista henkilöistä edustamaan oman alueen ja paikkakunnan menestystä. En tiedä oliko mäntyharjulaisilla oikeastaan muuta mahdollisuutta. Ymmärrän kuitenkin jokaisen vapauden valita äänensä kohde. Sitä en ymmärrä miksi pitää olla katkera ja nähdä Antin menestyksessä jotain negatiivista. Onneksi tämä on ymmärretty Mäntyharjussa puol

Itsekeskeisyys on päivän trendi

Pertunmaan kunnan kuntaliitosneuvottelut ovat lähtökuopissa ja nyt naapurikunnissa on käynnissä keskustelu kuntaliitosneuvotteluihin lähtemisestä. Hartola, Joutsa ja Heinola ovat jo tehneet päätöksensä. Hirvensalmi ja Mäntyharju päättävät liitosneuvotteluihin lähdöstään ensi viikolla. Keskustelu ja lähtötiedot neuvotteluihin lähtemisestä vaihtelevat melkoisesti. Heinola päätti selkeästi olla lähtemättä mukaan ja näyttää siltä, että Hirvensalmen päätös on saman suuntainen. Joutsa ja Hartola päättivät lähteä liitosneuvotteluihin, vaikka Hartolassakin kunnanjohtajan esitys oli liitosneuvotteluihin lähtemistä vastaan. Mäntyharjun päätös voi olla olla kumpi tahansa. Löytyy puoltajia ja vastustajia. Pertunmaalla näkemyksiä on useita, joka on hyvä asia. On tärkeää katsoa asiaa tässä vaiheessa useasta eri näkökulmasta. Sata vuotta sitten Pertunmaa muodostettiin Mäntyharjun, Hartolan ja Joutsan kunnista lohkaistuista alueista. Tällä ei tänä päivänä kuitenkaan ole merkitystä, sillä maailma on mu

Saako fillarilla ajaa maantiellä?

  Seurasin ja osallistuin keskusteluun polkupyöräilystä sosiaalisessa mediassa, jossa eräs keskustelija oli sitä mieltä, että maantieajoa harjoitteleva kilpapyöräilijä ei saisi ajaa polkupyörällään maantiellä. Suuri joukko keskustelijoita hämmästeli moista näkemystä – minä heidän mukanaan. En tiedä miten paljon autokouluissa tänä päivänä käydään lävitse sitä mikä maantiellä on sallittua ja mikä ei ole sallittua. Tiellä voi tulla vastaan mopoja, polkupyöriä ja toisinaan vaikkapa hevonen kärryt perässä tai ratsastaja selässä. Pääosalle tämä on varmaan itsestään selvää, mutta mielestäni on todella iso aukko liikennetiedoissa mikäli joku oikeasti on sitä mieltä, että polkupyörällä ei saa ajaa maantiellä. Kaiken kukkuraksi ainakin itse ymmärsin, että henkilöllä oli myös käsitys siitä, että polkupyöräilijän pitää väistää autoa ajaessaan maantiellä liikennesääntöjen mukaisesti tien oikeaa laitaa. Mielestäni tässä on mennyt kyllä koulutus täysin hukkaan ja levitessään tällainen liikennekulttuu