Siirry pääsisältöön

Miten jokin asia voikin olla niin vaikea?

Huvittuneena ja hieman ihmeissäni, mutta en kuitenkaan kovinkaan yllättyneenä olen seurannut lehtikirjoittelua ja sosiaalisen median kommentointeja Ruskahovin osalta.

Lehdet tietenkin uutisoivat tärkeästä asiasta, mikä on aivan oikein. Sosiaalinen media antoi lisäväriä keskusteluun, mutta ne joille verorahoista maksetaan palkka asioiden tiedottamisesta ovat hiljaa. Jotain mielstäni tässä silloin on vialla. Orkesterilla on nyt nuottivihko hukassa ja orkesterinjohtaja on ilmeisesti menetänyt puhekykynsä.


Mikäli kyseessä olisi inhimillinen erehdys näin kesälomakauden jälkeen, niin  ymmärtäisin. Näin ei kuitenkaan ole, sillä siitähän on tullut tapa Mäntyharjussa.
Kunnajohtaja kertoo, että asiasta ei ole kerrottavaa ja kunnanhallituksen puheenjohtaja ei kommentoi kuulemma asiaa.
Yritti kuitenkin Facebookissa kääntää jutun median syyksi. Lehti oikaisi alkuperäisen uutisen ja kunnanhallituksen puheenjohtaja alkoi leikkimään verbaalisilla kyvyillään ja totesi, että korjauksessakin on virhe. "Ei Ruskahovin myyntiä ole valmisteltu, vaan selvitetty". Voi Hellan lettas sentään. Selvittelyhän on osa valmistelua.
Sai muutaman kommentin verbaaliseen avaukseensa ja päätyi näköjään poistamaan koko keskustelun Facesta. Ainakaan äsken en sitä löytänyt enää sieltä.

Onko tässä kunnan tiedottamisen linja?

Tämä on toistunut kyllä nyt liian monta kertaa, että jonkun pitäisi kyllä nyt viheltää peli poikki ja laittaa vaikka osa porukasta toipumaan. Ihmettelin tannoin Kittilän kunnanvaltuutettujen touhuja, mutta tämä on omalla tiedottamisen sarallaan kyllä aika superkunta. Ei vaan opita, ei sitten millään.
Björkmanin kaupan tontin osto, Kompan talo, ulkoilualuen kaavamuutosyritykset poikkeamisluvalla jne. Kaikissa toistuu sama. Sitä avointa tiedottamista ei näköjään osata.

Muistan kun taannoin kirjoitin höpinää Björkmanin kaupan tontin oston järjettömyydestä. Silloinen kunnavaltuuston puheenjohtaja nappasi minua kylän raitilla hihasta ja moitti kuinka tietämätön minä olin asioista.
"Tämä on ainut paikka Mäntyharjussa mihin tällanen palvelutalo pystytään rakentamaan. Etkö Sinä Markku ymmärrä. Minä itse olen käynyt kaikki mahdolliset paikat lävitse virkamiesten kanssa ja niitä ei oikeasti ole."
Vuoden päästä tästä keskustelusta oli kahdella palvelutalolla harjannostajaiset. Aivan eri paikassa kuin Björkmanin kaupan tontti muuten. Ihan van niin kuin muistin virkistämiseksi.
Tämä on nyt vaan niin superhyvä esimerkki siitä kuinka hyvin kukin ymmärtää ja mitä ja kuinka tiedotusta hoidetaan. Pahoittelen, mutta pakko ottaa esille, jotta kaikki ymmärtäisivät mistä on kysymys.


Mitä tästä kaikesta tulisi päätellä?
Mielestäni jonkun tästä säheltämisestä pitäisi uskaltaa ottaa vastuu kontolleen. Kukahan se nyt sitten voisi olla?
Johtajathan kantavat vastuun koko organisaation toiminnasta ja siitähän heille palkka maksetaan. Ei johtajan työ sinänsä tekemisen kannalta ole paljonkaan enemmän vaativaa kuin monen alle puolet pienemmällä palkalla työskentelvän.
Se runsas puolet palkasta maksetaan mielestäni siitä, että kantaa vastuun ja uskaltaa astua esiin silloin kun asiat eivät mene aivan putkeen. Yrityksissä tämä toimii suhteellisen hyvin. Mikäli ei toimi, niin jotain tapahtuu. En kerro, mutta jokainen voi päätellä mitä.
Julkisella puolella saa piilotella ja olla tekemättä kovassa paikassa mitään. Se on minusta outoa ja väärin palkan maksajia eli veronmaksajia siis kuntalaisia kohtaan.


Olisiko kohtuutonta vaatia, että ne joille vastuun kantamisesta maksetaan astuisivat nyt esiin ja tekisivät sen mitä kuuluu tehdä? Pistää kunnan tiedottaminen sellaiseen kuntoon, että kuntalain 29 §:n mukainen lain henki myös toteutuu.

Luettuann tämän ja saatuanne taas ne väärään kurkkuun menneet kahvinporota yskittyä ulos ja röörit puhtaiksi, niin kertokaapa nyt silleen kansantajuisesti oliko tässä kirjoituksessa jotain väärin, niin teen kyllä oikaisun anteeksipyyntöjen kera.
Mikäli korjattavaa ei löydy, niin kertokaa nyt ihmeessä sitten miten kunnan tiedottamista tulisi kehittää ja kuka siitä kantaa vastuun? Älkääkä Herran tähden sanoko, että "markkinointipäällikkö".

Lupasin taannoin höpistä positiivista juttua Mäntyharjusta ja se oli kyllä jo tuloillaan, mutta sen verran taas tuli sähellystä, että meni siinä sanat solmuun. Kyllä sekin tulee ja oikein kirsikka kakun päälle laitettuna.







Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vaaleja ja valintoja

Näin saatiin EU-vaalit pidettyä ja parlamentaarikot valittua. Valtakunnan kolme eniten ääniä kerännyttä meni itseltäkin veikkauksessa täysin oikein. Se oli siis liian helppo ja selvä juttu. Stubb - Halla-aho - Rehn... hyvä niin! Mäntyharjulaisena oli helppo antaa tunnustus nuoren Häkkäsen Antin hienolle kampanjalle ja nuorukaisen upealle äänisaaliille. Jotain outoa tähän Antin menestykseen kuitenkin liittyy. Sellaista mitä minä en ymmärrä? Onko se kateutta, katkeruutta vai jotain muuta. Itse äänestin Anttia, vaikka en tunnustaudu millään muotoa puolueuskolliseksi. Sehän olisi täysin vastoin minun demokratia-näkemystäni. Pitää voida valita paras ehdolla olevista henkilöistä edustamaan oman alueen ja paikkakunnan menestystä. En tiedä oliko mäntyharjulaisilla oikeastaan muuta mahdollisuutta. Ymmärrän kuitenkin jokaisen vapauden valita äänensä kohde. Sitä en ymmärrä miksi pitää olla katkera ja nähdä Antin menestyksessä jotain negatiivista. Onneksi tämä on ymmärretty Mäntyharjussa puol

Itsekeskeisyys on päivän trendi

Pertunmaan kunnan kuntaliitosneuvottelut ovat lähtökuopissa ja nyt naapurikunnissa on käynnissä keskustelu kuntaliitosneuvotteluihin lähtemisestä. Hartola, Joutsa ja Heinola ovat jo tehneet päätöksensä. Hirvensalmi ja Mäntyharju päättävät liitosneuvotteluihin lähdöstään ensi viikolla. Keskustelu ja lähtötiedot neuvotteluihin lähtemisestä vaihtelevat melkoisesti. Heinola päätti selkeästi olla lähtemättä mukaan ja näyttää siltä, että Hirvensalmen päätös on saman suuntainen. Joutsa ja Hartola päättivät lähteä liitosneuvotteluihin, vaikka Hartolassakin kunnanjohtajan esitys oli liitosneuvotteluihin lähtemistä vastaan. Mäntyharjun päätös voi olla olla kumpi tahansa. Löytyy puoltajia ja vastustajia. Pertunmaalla näkemyksiä on useita, joka on hyvä asia. On tärkeää katsoa asiaa tässä vaiheessa useasta eri näkökulmasta. Sata vuotta sitten Pertunmaa muodostettiin Mäntyharjun, Hartolan ja Joutsan kunnista lohkaistuista alueista. Tällä ei tänä päivänä kuitenkaan ole merkitystä, sillä maailma on mu

Saako fillarilla ajaa maantiellä?

  Seurasin ja osallistuin keskusteluun polkupyöräilystä sosiaalisessa mediassa, jossa eräs keskustelija oli sitä mieltä, että maantieajoa harjoitteleva kilpapyöräilijä ei saisi ajaa polkupyörällään maantiellä. Suuri joukko keskustelijoita hämmästeli moista näkemystä – minä heidän mukanaan. En tiedä miten paljon autokouluissa tänä päivänä käydään lävitse sitä mikä maantiellä on sallittua ja mikä ei ole sallittua. Tiellä voi tulla vastaan mopoja, polkupyöriä ja toisinaan vaikkapa hevonen kärryt perässä tai ratsastaja selässä. Pääosalle tämä on varmaan itsestään selvää, mutta mielestäni on todella iso aukko liikennetiedoissa mikäli joku oikeasti on sitä mieltä, että polkupyörällä ei saa ajaa maantiellä. Kaiken kukkuraksi ainakin itse ymmärsin, että henkilöllä oli myös käsitys siitä, että polkupyöräilijän pitää väistää autoa ajaessaan maantiellä liikennesääntöjen mukaisesti tien oikeaa laitaa. Mielestäni tässä on mennyt kyllä koulutus täysin hukkaan ja levitessään tällainen liikennekulttuu