Siirry pääsisältöön

Kevättä pukkaa Mäntyharjussakin

Vaikka lunta on vielä maassa ja kinoksia pitkin tien varsia niin kevättä on selvästi ilmassa. Tästä merkkinä ovat upeat kuvajaiset Mäntyharjun keskustan halkaisevalla Varpasentiellä. Vesikaivoja avataan, jotta sulamisvedet saadaan valumaan pois kulkijoita haittaamasta. Aina kaivon paikka vain ei ole osunut Ely-keskuksen porukalta välttämättä aivan ihannepaikkaan.
Kuvajaisia Varpasentiellä Mäntyharjun keskustassa.

Viemärikaivot ovat joissakin paikoissa myös oikeissa kohdissa.
Lunta ja sulamisvesiä riittää Mäntyharjusa vielä useaksi viikoksi.

Nyt kevään tullessa Mäntyharjun väkiluku kasvaa ja keskikesällä jopa kolmikertaistuu. Olisi tietenkin hienoa, että vierailijoiden saama info paikkakunnasta olisi ajan tasalla. Torin lähellä olevan liiketalon seinässä sijaitsevassa taulussa luvataan paljon, koska siinä lukee "opastamme perille". Taulun ilmoitukset kuitenkin kannattaisi käydä jonkun matkailuihmisen tarkistamassa. Höpisijällä on nimittäin sellainen hytinä, että kaikki ei ole aivan ajan tasalla. Ainakaan kaikkien ilmoitusten kotisivut eivät tunnu toimivan.
Infotaulu ohjaa turisteja keskustassa 
Opstaako info-taulu oikeaan?

Muuten Mäntyharjussa odotetaan kesää hyvillä mielin. Kunnan virkamiehillä ja luottamushenkilöillä riittää mukavaa ja kehittävää pohdittavaa. Avointa kuntalaisdialogia yritetään saada alkuun oikein hankkeen avulla. Onnistuessaan sillä on mahdollisuus osaltaan myös helpottaa virkamiesten työtä ja antaa luottamushenkilöille lisää eväitä oikeiden ja kuntalaisia tyydyttävien päätösten tekemiseen. Menneisyyden "kaupan tontin ostot" ja "ulkoilualueen kaavoitushässäkät" sekä "kompan talon osto- ja myyntitörttöilyt kaavavääntöineen" voitaisiin välttää avoimen kuntalaisdialogin avulla. Vain muutaman mainitakseni.
Kompan talo > suojellaan > Myydään > kaavoitetaan > ostetaan > kaavoitetaan > puretaan > suojellaan > hmm

Liikuntahalli-hanke ja osin tekojää ovat ainakin tähän saakka osoittautuneet jo varsin hyväksi aloitukseksi parempaan suuntaan menosta. Samoin keskustelu ja toteutukset talvisten liikuntareittien monipuolistamisesta. Toivottavasti tulevilla lumilla hankerahoilla patikointiin ja maastopyöräilyyn suunniteltu Mäntyharju - Repovesi -reitti on myös sille tarkoitetujen käyttäjäryhmien käytössä hiihtäjien ohella. Alustavat keskustelut näyttävät ainakin vihreää valoa tälle.
Tervetuloa Mäntyharjuun! Liikunnallinen kesäkunta Etelä-Savossa.

Rautatieaseman varastorakennus ja uusittu katto.

Kunnan päättäjillä ovat myös pöydällään monen muun asian ohella kuntalaisia kiinnostavina  mm. rautatieaseman tulevaisuuden pohtiminen ja myös vuosia palloteltu keskustan kehittäminen sekä entisen kenkätehtaan kiinteistön tulevaisuus. Pohtimista siis riittää ja toivoa sopii, että kuntalaisdialogi käynnistyisi oikeasti ja osattaisiin jättää entiset valmiiden suunnitelmien esittelytilaisuudet pidettäväksi kuntalaisdialogin jälkeen. Tapana nimittäin on ollut käydä tämä dialogi jälkeenpäin lähinnä sosiaalisen median sivustoilla ja mielipidekirjoituksina paikallis- tai maakuntalehdessä. Ei tule oleman helppoa, mutta yrittää kannattaa. Yrittävä kunta kun ollaan!

Paljon puhuttua lobbaustakin pitäisi osata harjoittaa, jotta kunnan päätösten ulottumattomissa olevat asiat saataisiin tulevaisuudessa hoidettua. Jaaalantien kohdalla alueen kuntalaisten adressit eivät auttaneet. Silta saatiin, mutta pinnoite puuttuu! Nyt kahta alueen ministeriä kannattaisi ajattaa kyseistä tietä myöten aina heidän kotiutuessaan pääkaupunkiseudulta vapaapäivän viettoon kotikonnuille. Saisivat nimittäin "perstuntumaa" tien kuntoon.
Entinen kenkätehdas odottelee myös piristysruisketta!

Maakuntauudistuksen tulo olisi Mäntyharjun ja Pertunmaan kohdalla kuin pohjatapin irrottaminen umpisumussa keskellä järven selkää ajelehtivasta veneestä. Ja ilman minkäänlaisia suunnistusvermeitä.
Kansakuntana olemme olleet ylpeitä siitä, että olemme luoneet hyvinvointivaltion kahdentasoisella hallintorakenteella. Nyt pyritään poliittisten lehmänkauppojen tuloksena luomaan kolmatta tasoa tähän väliin. Voitaisiin mielestäni muutenkin purkaa nykyisetkin maakunnat siirtyä olemassa oleviin viiteen lääniin ja toteuttaa kaikkien mielestä välttämätön sote-uudistus nykyisten sairaanhoitopiirien pohjalta.
Talviulkoilureitteihin on panostettu Mäntyharjussa

Silmiini sattui myös maailmanlajuinen tutkimus, jossa pohdittiin ihmisten älykkyyden vähentymistä varsinkin länsimaissa. Älykkyysosamäärä oli kasvanut tasaisesti 1930-luvulta aina 1970-luvulle saakka.
Älykkyysosamäärän lasku ei pelkästään suomen ongelma!

Käyrät ovat selkeimmin lähteneet laskuun esimerkiksi kaikissa Skandinaavian maissa vuoden 1995 jälkeen. Syyt pohdituttavat tutkijoita, mutta käytännössähän tämä jo alkaa näkyä. Vai kuinka?

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vaaleja ja valintoja

Näin saatiin EU-vaalit pidettyä ja parlamentaarikot valittua. Valtakunnan kolme eniten ääniä kerännyttä meni itseltäkin veikkauksessa täysin oikein. Se oli siis liian helppo ja selvä juttu. Stubb - Halla-aho - Rehn... hyvä niin! Mäntyharjulaisena oli helppo antaa tunnustus nuoren Häkkäsen Antin hienolle kampanjalle ja nuorukaisen upealle äänisaaliille. Jotain outoa tähän Antin menestykseen kuitenkin liittyy. Sellaista mitä minä en ymmärrä? Onko se kateutta, katkeruutta vai jotain muuta. Itse äänestin Anttia, vaikka en tunnustaudu millään muotoa puolueuskolliseksi. Sehän olisi täysin vastoin minun demokratia-näkemystäni. Pitää voida valita paras ehdolla olevista henkilöistä edustamaan oman alueen ja paikkakunnan menestystä. En tiedä oliko mäntyharjulaisilla oikeastaan muuta mahdollisuutta. Ymmärrän kuitenkin jokaisen vapauden valita äänensä kohde. Sitä en ymmärrä miksi pitää olla katkera ja nähdä Antin menestyksessä jotain negatiivista. Onneksi tämä on ymmärretty Mäntyharjussa puol

Itsekeskeisyys on päivän trendi

Pertunmaan kunnan kuntaliitosneuvottelut ovat lähtökuopissa ja nyt naapurikunnissa on käynnissä keskustelu kuntaliitosneuvotteluihin lähtemisestä. Hartola, Joutsa ja Heinola ovat jo tehneet päätöksensä. Hirvensalmi ja Mäntyharju päättävät liitosneuvotteluihin lähdöstään ensi viikolla. Keskustelu ja lähtötiedot neuvotteluihin lähtemisestä vaihtelevat melkoisesti. Heinola päätti selkeästi olla lähtemättä mukaan ja näyttää siltä, että Hirvensalmen päätös on saman suuntainen. Joutsa ja Hartola päättivät lähteä liitosneuvotteluihin, vaikka Hartolassakin kunnanjohtajan esitys oli liitosneuvotteluihin lähtemistä vastaan. Mäntyharjun päätös voi olla olla kumpi tahansa. Löytyy puoltajia ja vastustajia. Pertunmaalla näkemyksiä on useita, joka on hyvä asia. On tärkeää katsoa asiaa tässä vaiheessa useasta eri näkökulmasta. Sata vuotta sitten Pertunmaa muodostettiin Mäntyharjun, Hartolan ja Joutsan kunnista lohkaistuista alueista. Tällä ei tänä päivänä kuitenkaan ole merkitystä, sillä maailma on mu

Saako fillarilla ajaa maantiellä?

  Seurasin ja osallistuin keskusteluun polkupyöräilystä sosiaalisessa mediassa, jossa eräs keskustelija oli sitä mieltä, että maantieajoa harjoitteleva kilpapyöräilijä ei saisi ajaa polkupyörällään maantiellä. Suuri joukko keskustelijoita hämmästeli moista näkemystä – minä heidän mukanaan. En tiedä miten paljon autokouluissa tänä päivänä käydään lävitse sitä mikä maantiellä on sallittua ja mikä ei ole sallittua. Tiellä voi tulla vastaan mopoja, polkupyöriä ja toisinaan vaikkapa hevonen kärryt perässä tai ratsastaja selässä. Pääosalle tämä on varmaan itsestään selvää, mutta mielestäni on todella iso aukko liikennetiedoissa mikäli joku oikeasti on sitä mieltä, että polkupyörällä ei saa ajaa maantiellä. Kaiken kukkuraksi ainakin itse ymmärsin, että henkilöllä oli myös käsitys siitä, että polkupyöräilijän pitää väistää autoa ajaessaan maantiellä liikennesääntöjen mukaisesti tien oikeaa laitaa. Mielestäni tässä on mennyt kyllä koulutus täysin hukkaan ja levitessään tällainen liikennekulttuu