Siirry pääsisältöön

Äänestetäänkö valtuustoon leijonia vai lampaita?

Höpisijä on ollut vähän epäilevällä kannalla. Epäilevällä kannalla siitä, että onko sopivaa kirjoittaa päättyvän valtuustokauden leijonista ja lampaista. Suurin osa pahoittaa mielensä ja yrittää ainakin kysyjille selittää, että höpisijä ei ymmärrä mistä se kirjoittaa.

Se ei kuitenkaan pidä paikkaansa, sillä höpisijä kyllä ymmärtää mistä kirjoittaa. Kysymys on kuitenkin mielipiteestä ja siitä mistä tulokulmasta asioita ja valtuutettujen tekemisiä tarkastellaan. Mielestään fiksu ja filmaattinen, kauniisti aina hymyilevä voi olla itse sitä mieltä, että "Minä olen tosi naarasleijona. Olenhan aina puoltanut virkamiesten ajatuksia ja näkemyksiä, enkä milloinkaan ole poikennut puolueen ryhmäkurista. Olen lisäksi aina kehoittanut, toisinaan miltei käskenyt olemaan samaa mieltä kanssani kylän raitilla ja lukuisissa tilaisuuksissa. Eikös sen näin pidäkin mennä", kyselee naarasleijona ja virittää taas hymyn.
Ei -  tässä on kysymys aivan muusta.

Leijonilla tarkoitan tässä niitä, jotka rohkeasti osaavat ajatella omilla aivoillaan ja joilla on oma mielipide. Siis oikeasti oma! Ryhmäkuri on toisten mielestä politiikassa hyvä. Minusta se kuuluu niille, jotka eivät itse osaa ajatella. Nyt monet taas ajattelevat, että höpisijä ei ymmärrä politiikasta mitään.
Myönnän, en ymmärrä enkä haluakaan ymmärtää. Haluan, että valtuutetut hoitavat asioitaan heille mandaatin antaneiden kansalaisten näkemysten mukaisesti. Tuli vähän pitkästi, mutta tarkoitan tällä äänestäjiä. Siis valtuutetut vievät asioita heitä äänestäneiden kansalaisten arvojen ja päämäärien mukaisesti eteenpäin. Tämä on suurelta osalta unohtunut. Se on myös tämän suhteellisen vaalitavan huono puoli. Samaan ryhmään kuuluu yleensä yhden fiksun ohella kolmesta viiteen vähemmän fiksua ja muutama ei laikaan fiksu. Kaikki kuitenkin esittävät fiksua. Ota siitä nyt sitten selvä.

Se estää myös sen, että höpisijä ei esimerkiksi voi äänestää kokoomusta, vaikka olen paikallista Anttia eduskuntaan äänestänytkin ja puolueen mandaatilla joskus lautakunnassa istunut.
Tämän puolueen kompastuskivi on kyvytömyys valita joukostaan henkilöitä luottamustehtävien johtopaikoille. Kunnanhallituksen puheenjohtajuus viimeisen kahden vuoden ajan on höpisijän mielestä ollut sellaisissa hyppysissä mihin en antaisi minkäänlaista nuijaa - vessapaperirullan ehkä. Enempää en perustele, että ei tule herjaussyytettä. Kaikki kuitenkin paikkakunnalla tietävät mitä tarkoitan. Ei liene kenellekään epäselvä asia. Antaisin viisi lammasta, mutta sekin on liikaa.

"Olemme kuunneelleet kansalaisia herkällä korvalla". Näin puhutaan johtavassa puolueessa, mutta asioista ollaan päättämässä aivan päin vastoin. Näiden lampaiden lihakin lienee brasilialaista (kts. päivän uutiset).

Jääkiekossa lampaita ja leijonia jaettiin taannoin pelajille. Tässä on siis siitä kyse, joten urheilua seuraavat ymmärtänevät.

Leijonia ei ole oikeastaan vaikea löytää nykyisistä valtuutetuista, koska niitä on vähän.

Viiden leijonan statusta ei höpisijä anna yhdellekään, koska siinä pitäisi yhdistyä arvomaailma ja tekemiset valtuustokaudella.
Neljä leijonaa on pakko antaa Timo Kuoksalle (sd). Hän perehtyy asioihin huomattavasti enemmän kuin pääosa virkamiehistä ja kukaan valtuutetuista. Nyt taas muutamat nielkeskelevät tyhjää, mutta aivan turhaan. Asia on just' näin!
Kolmen leijonan lista jää tyhjäksi. Valitettavasti.
Kaksi leijonaa höpisijä voi antaa Paasosen Janille (sit) Partion Ismolle (kesk) ja Tanja Hartonen-Pulkalle (ps). Ovat osanneet olla ainakin omaa mieltä ja savat tarvittaessa suunsa auki. Lampaatkin kyllä määkivät koko ajan, mutta sitä en tarkoita tässä.
Yhdellä leijonalla nykyvaltuutetuista höpisijä kuittaa Mustosen Antin (sit), Huovisen Markun (sit), Taumalan Tanjan (kok), Karjalaisen Panun (kok) ja Maczulskijn Tonin (sit). Ei tarvinne perusteluja, sillä asioita seuraavat tietävät miksi.

Lampaista en ala kaikkia luettelemaan, mutta se kuva minkä höpisijä on saanut valtuutettujen toimista niin kaikki muut ovat lampaita. Häkkäsen Anttia (kok) ei voi okein lukea kumpaankaan, koska 49% osallistuminen valtuuston kokouksiin ei anna siihen aihetta. Eduskuntatyö kuitenkin vie aikansa, joten olkoon nyt Antti ilman mitään höpisijän statusta. Kansanedustajan työstä antaisin leijonia. Määrästä en tiedä, kun ei vielä ole edes ministeri ja on jo pari vuotta siellä istunut. (Tämä oli kevennys)

Eniten lampaita saavat on kuitenkin syytä mainita, jotta se ei jäisi epäselväksi.
Viisi lammasta saa vain Seppo Hujanen (kok). (Antaisin seitsemän, mutta se  ei ole asteikolla). Ei vaatine lisäperusteluja.
Neljä lammasta saa mielestäni aivan ansaitusti Leena Pekkanen (kesk). Perässähiihtäjän latu on liukas, mutta se ei ole luottamustehtävien johtopaikalla kuin neljän lampaan arvoinen suoritus. Vika ei ole höpisijän mielestä kuitenkaan Leenan, mukavan ihmisen - vaan muun lammaslauman, joka on hänet valinnut.
Yhdestä kahteen lammasta tulee kaikille muille istuville valtuutetuille nimiä mainitsematta. Pelkällä kovalla äänellä, täyshiljaisuudella ja perässä huutelemisella ei höpisijä leijonia jaa. Määkiminen sopii maseudulle, mutta politiikan kentillä sillä ei arvostusta löydy. Ainakaan höpisijältä.

Höpisijän mielestä kunnanvaltuustoon pitää valita henkilöitä, joilla on laaja näkemys asioista ja kyky astua tarvittaessa esiin rivistä ja kertoa oma mielipiteensä - häntä äänestäneiden mielipide. Tähän vain kaikki eivät näköjään kykene. Inhimillistä sekin.
Kannattaa käydä ostamassa peili mihin voi katsoa. Minimanista saanee edullisesti.

Olisiko uusissa ehdokkaissa leijonia vai ovatko hekin pääosn lampaita. Vaikea sanoa, kun menee arvailun puolelle.
Nostaisin kuitenkin esille Lahden Pertin (sit), Jalal Alsaifin (sd), Juvosen Pasin (kok), Jukolan Hetan (kok), Rantasen Railin (sit) Vallinin Juhan (sit.). Heissä luulisin olevan leijonan ainesta. Toisissa tiedän sitä olevankin.

Nyt on aika alkaa mettiä sitä kenelle äänensä tulevissa vaaleissa antaa ja minkä numeron äänestyslappuun kirjoittaa. Yksi on varmaa. Nimittäin se, että hänen pitää olla leijona tai ainakin leijona-ainesta. Lampaiden olisi aika lähteä kesäksi vihreille laitumille ruohoa pureskelemaan.
Me tarvitsemme oikeasti nyt valtuuston, jossa on osaamista ja tahtoa viedä asioita kuntalaisten osoittamaan suuntaan. Pitää olla myös kyky valita oikeat ihmiset johtopaikoille, muuten menen taas sössimiseksi koko homma.

Äänestäkää nyt hyvät kuntalaiset henkilöä, jolla on oikeasti olemassa rohkeus ajaa juuri sinun etuasi, eikä kulkea lampaana laumassa muiden mukana.
En halua mollata tällä ketään. Kerron vain oman näkemykseni, joka sekin on suuren osan arvomaailmasta käsin tarkasteltuna täysin väärä. Näin pitääkin olla. On myös oltava rohkeutta kertoa se oma mielipide ja sekin ketä aikoo äänestää. Nyt joku taas höpisee vaalisalaisuudesta. Rohkeudella kertoa ketä aikoo äänestää ei ole mitään tekemistä höpisijän mielestä sen kanssa. Miettikääs' avuatuuko?

Seuraavassa blogissani ennen vaaleja kerron sen kuka saa minun ääneni ja miksi. Kerron myös sen kuka ei missään tapauksessa voi saada ääntäni ja miksi.

Tätä muuten luetaan yli viisisataa kertaa parin päivän kuluessa. Näin veikkaan.

Höpistäänhän taas! Ja älkää nyt vaipuko epätoivoon. Monen mielestä lammaskin voi olla tosi "leijona" ja varman onkin. Ainakin kotona. Katsokaa nyt kuitenkin, että ovat kaikki kynät penaalissa kun lähdette vaalikentille niitä kuuluisia lupauksia latelemaan kuntalaisille - äänestäjillenne.






Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vaaleja ja valintoja

Näin saatiin EU-vaalit pidettyä ja parlamentaarikot valittua. Valtakunnan kolme eniten ääniä kerännyttä meni itseltäkin veikkauksessa täysin oikein. Se oli siis liian helppo ja selvä juttu. Stubb - Halla-aho - Rehn... hyvä niin! Mäntyharjulaisena oli helppo antaa tunnustus nuoren Häkkäsen Antin hienolle kampanjalle ja nuorukaisen upealle äänisaaliille. Jotain outoa tähän Antin menestykseen kuitenkin liittyy. Sellaista mitä minä en ymmärrä? Onko se kateutta, katkeruutta vai jotain muuta. Itse äänestin Anttia, vaikka en tunnustaudu millään muotoa puolueuskolliseksi. Sehän olisi täysin vastoin minun demokratia-näkemystäni. Pitää voida valita paras ehdolla olevista henkilöistä edustamaan oman alueen ja paikkakunnan menestystä. En tiedä oliko mäntyharjulaisilla oikeastaan muuta mahdollisuutta. Ymmärrän kuitenkin jokaisen vapauden valita äänensä kohde. Sitä en ymmärrä miksi pitää olla katkera ja nähdä Antin menestyksessä jotain negatiivista. Onneksi tämä on ymmärretty Mäntyharjussa puol

Itsekeskeisyys on päivän trendi

Pertunmaan kunnan kuntaliitosneuvottelut ovat lähtökuopissa ja nyt naapurikunnissa on käynnissä keskustelu kuntaliitosneuvotteluihin lähtemisestä. Hartola, Joutsa ja Heinola ovat jo tehneet päätöksensä. Hirvensalmi ja Mäntyharju päättävät liitosneuvotteluihin lähdöstään ensi viikolla. Keskustelu ja lähtötiedot neuvotteluihin lähtemisestä vaihtelevat melkoisesti. Heinola päätti selkeästi olla lähtemättä mukaan ja näyttää siltä, että Hirvensalmen päätös on saman suuntainen. Joutsa ja Hartola päättivät lähteä liitosneuvotteluihin, vaikka Hartolassakin kunnanjohtajan esitys oli liitosneuvotteluihin lähtemistä vastaan. Mäntyharjun päätös voi olla olla kumpi tahansa. Löytyy puoltajia ja vastustajia. Pertunmaalla näkemyksiä on useita, joka on hyvä asia. On tärkeää katsoa asiaa tässä vaiheessa useasta eri näkökulmasta. Sata vuotta sitten Pertunmaa muodostettiin Mäntyharjun, Hartolan ja Joutsan kunnista lohkaistuista alueista. Tällä ei tänä päivänä kuitenkaan ole merkitystä, sillä maailma on mu

Saako fillarilla ajaa maantiellä?

  Seurasin ja osallistuin keskusteluun polkupyöräilystä sosiaalisessa mediassa, jossa eräs keskustelija oli sitä mieltä, että maantieajoa harjoitteleva kilpapyöräilijä ei saisi ajaa polkupyörällään maantiellä. Suuri joukko keskustelijoita hämmästeli moista näkemystä – minä heidän mukanaan. En tiedä miten paljon autokouluissa tänä päivänä käydään lävitse sitä mikä maantiellä on sallittua ja mikä ei ole sallittua. Tiellä voi tulla vastaan mopoja, polkupyöriä ja toisinaan vaikkapa hevonen kärryt perässä tai ratsastaja selässä. Pääosalle tämä on varmaan itsestään selvää, mutta mielestäni on todella iso aukko liikennetiedoissa mikäli joku oikeasti on sitä mieltä, että polkupyörällä ei saa ajaa maantiellä. Kaiken kukkuraksi ainakin itse ymmärsin, että henkilöllä oli myös käsitys siitä, että polkupyöräilijän pitää väistää autoa ajaessaan maantiellä liikennesääntöjen mukaisesti tien oikeaa laitaa. Mielestäni tässä on mennyt kyllä koulutus täysin hukkaan ja levitessään tällainen liikennekulttuu