Siirry pääsisältöön

Talvisella kävelyllä

Hieno edistysloikka saatiin jälleen Mäntyharjun liikuntamahdollisuuksiin, kun liikuntatoimi toteutti monen kävelijän ja maastopyöräilijän unelman talvisesta metsäreitistä aivan keskustan tuntumassa.
Kävellen alueella on liikuttu vuosien ajan, mutta nyt olosuhteet paranivat huomattavasti kun reitti ajettiin moottorikelkoilla leveäksi.
Keskustaa lähinnä oleva lähtöpaikka talviselle reitille on vesitornin luona sijaitsevan Leijonakodan vieressä.

Haarautuva kohta vaatisi oudolle kulkijalle hieman opastusta.

Sauvakävelijöille talvireitti tuo hyän mahdollisuuden liikkua luonnossa.

Sunnuntaina kävelin reitin edestakaisin vesitornin luota Iso-Pappilan pihapiiriin. Poikkesin Pappilaniemessä laavulla ja tutkailin reittiä ja sen merkintöjä. Yritin katsella sitä ulkopuolisen kulkijan silmin havaitakseni mahdollisia kehityskohteita, joita ei ole niin helppo huomata tuntiessaan alueen ja sen polut hyvin.

Pyöräily varsinkin leveärenkaisella fatbike-pyörällä onnistuu reitillä hyvin.

Ensimmäisenä huomio kiinnittyi hiljaiseen luontoon, joka ympäröi kulkijaa koko matkan ajan. Tuoreessa lumessa näkyvät jäniksen jäljet ja kelossa naputtava tikka tuovat luonnon lähelle kulkijaa. Viime vuosina metsän ja luonnon merkitys on ollut näkyvästi esillä virkistyksen luomisen ohella entistä näkyvämmin myös sen terveysvaikutusten johdosta.

Talvinen hanki tuo esiin, että alueella on monenmoista kulkijaa.

Metsässä samoilu on osoittautunut tehokkaaksi täsmähoidoksi masennukseen, stressiin ja ahdistukseen. On todettu, että metsän vaikutukset tehoavat, vaikka et edes viihtyisi siellä.
Metsässä kulkiessa verenpaine laskee ja japanilaistutkimuksen mukaan valkosolujen tuotanto lisääntyy ja näin ollen puolustuskyky bakteereja vastaan kasvaa. Japanissa myös lääkärit ovat alkaneet määrätä potilailleen hoidoksi shinrin-yokuja eli metsäkylpyjä.

Juoksuhaudat yli sadan vuoden takaa ovat osa alueen historiaa.

Talvisen kävelyreitin hoitamista voidaan siis pitää kuntalaisten terveydestä huolehtimisesta. Tästä suuri kiitos "kenttätohtori" Lyytikäiselle reseptialustan luomisesta hyvinvointikeskuksen lääkäreille. Toisaalta uusi talvipolku luo hyvät puitteet meille jokaiselle omakohtaiseen terveyden hoitoon.

Metsässä mieliala kohoaa.

Keskustan välittömässä lähisyydessä sijaitseva Pyhäveteen rajoittuva alue niemineen luo hienot puitteet ulkoiluun. Teerniemi, Pappilanniemi ja Pöydänpäänniemi kallioinen ja rantoineen on alue, jossa kulkija voi rauhoittua ja kesäaikaan alue tarjoaa samoilijalle runsaasti luonnon antimia - marjoja ja sieniä.

Alueella on runsaasti polkuja ja vanhoja ajouria. Sinne on helppo merkitä polkujen verkosto, jossa myös aluetta vähemmän tuntevat voivat turvallisesti ja eksymättä liikkua. Nyt alueella on runsaasti merkintöjä eri aikakausilta, jotka eivät välttämättä palvele aluetta vähemmän tuntevaa kulkijaa. Polkujen varsilta löytyy sauvakävelyreittien viitoituksia, joista kartta mm. Kirkonkylän koulun luota on poistettu. Lisäksi eri aikakausina asennettuja Ulkoilureitti-viittoja sekä vielä vanhempia Luontopolku-viittoja. Viitoituksen selkeyttämisestä olisi suuri hyöty myös alueen matkailuyrittäjille, joiden asiakaskunnasta moni haluaa tutustua lähiluontoon vieraillessaan Mäntyharjussa.

Pappilanniemessä sijaitseva laavu on nimetty Nuotioniemen laavuksi?

Laavulla poikkeaminen on hyvä merkitä vihkoon, jotta ylläpitäjälle selviää miten paljon kävijöitä laavulla poikkeaa.

Eri aikakausina suunniteltuihin reitteihin tulee helposti virheitä, joita ei välttämätä tuttua aluetta viitoittava tai paikkoja nimeävä taho välttämättä tehdesään osaa huomioida. Yksi tällainen virheellisesti niemetty paikka on Pappilanniemen ulkoiluretin varrella Pappilanniemen luoteiskärjessä sijaitseva laavu. Laavun nimeksi on jostain putkahtanut Nuotioniemen laavu ja joissakin kartoissakin on Pappilanniemen nimi virheellisesti muutettu Nuotioniemeksi. Tällaista niemeä ei alueella kuitenkaan peruskarttoja tarkastelemalla löydy.
Sata metriä ennen laavua on viitta: Pappilanniemen taukopaikka ja taukopaikalla oleva laavu on nimetty Nuotioniemen laavuksi? Viitoitus ja tekstit tulisi mielestäni yhdenmukaistaa ja nimetä paikka kaikissa viitoissa Pappilanniemen laavuksi, koska se sijaitsee Pappilanniemessä. Nyt viitoituksessa eri puolilla on käytetty tekstejä Pappilaniemen taukopaikka, Nuotioniemen laavu, Laavu ja Nuotiopaikka.
Ajan saatossa reittien merkintä on varsinkin vieraalle kulkijalle muuttunut paikka paikoin haasteelliseksi.


Teerniemikin on joissain viitoissa saanut yhden vokaalin lisäyksen?

Reittien merkintää olisi hyvä myös miettiä tulevaisuuta ajatellen niin, että reitit eivät kulje asuntorakentamiseen kaavoitettujen tonttien lävitse.

Alue on kaiken kaikkiaan upea ulkoilureitistö aivan Mäntyharjun keskustan välittömässä läheisyydessä. Kulkijoiden on hyvä muistaa liikkuessaan pitää alue roskattomana eli viedä kaikki se pois luonnosta minkä sinne on kantanut.

Alueella sijaitsevat polut ovat myös suosittuja koiran ulkoiluttajien keskuudessa.

Tällaisen höpinän tuotti päiväkävely talvisessa metsässä.

Talvisen reitin varrelta löytyy myös kaksi käymälää - toinen Leijonakodalta ja toinen Pappilanniemen laavulta.

Jatkossa ehkä höpinää Rantapolun kunnostamiseen ja valaistukseen välillä Pyhävedentie - Syvälahdentie liittyvästä kuntalaisaloitteesta, johon kunta on elimissään ottanut kantaa. Hyväksyminen "määrärahojen puitteissa" on hyvä vastaus, koska tuleva vuosi tultaneen talouden suhteen purjehtimaan hyvässä myötäisessä. Vähän ympäripyöreähän vastaus on, joten katsellaan ja kuulostellaan.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vaaleja ja valintoja

Näin saatiin EU-vaalit pidettyä ja parlamentaarikot valittua. Valtakunnan kolme eniten ääniä kerännyttä meni itseltäkin veikkauksessa täysin oikein. Se oli siis liian helppo ja selvä juttu. Stubb - Halla-aho - Rehn... hyvä niin! Mäntyharjulaisena oli helppo antaa tunnustus nuoren Häkkäsen Antin hienolle kampanjalle ja nuorukaisen upealle äänisaaliille. Jotain outoa tähän Antin menestykseen kuitenkin liittyy. Sellaista mitä minä en ymmärrä? Onko se kateutta, katkeruutta vai jotain muuta. Itse äänestin Anttia, vaikka en tunnustaudu millään muotoa puolueuskolliseksi. Sehän olisi täysin vastoin minun demokratia-näkemystäni. Pitää voida valita paras ehdolla olevista henkilöistä edustamaan oman alueen ja paikkakunnan menestystä. En tiedä oliko mäntyharjulaisilla oikeastaan muuta mahdollisuutta. Ymmärrän kuitenkin jokaisen vapauden valita äänensä kohde. Sitä en ymmärrä miksi pitää olla katkera ja nähdä Antin menestyksessä jotain negatiivista. Onneksi tämä on ymmärretty Mäntyharjussa puol

Itsekeskeisyys on päivän trendi

Pertunmaan kunnan kuntaliitosneuvottelut ovat lähtökuopissa ja nyt naapurikunnissa on käynnissä keskustelu kuntaliitosneuvotteluihin lähtemisestä. Hartola, Joutsa ja Heinola ovat jo tehneet päätöksensä. Hirvensalmi ja Mäntyharju päättävät liitosneuvotteluihin lähdöstään ensi viikolla. Keskustelu ja lähtötiedot neuvotteluihin lähtemisestä vaihtelevat melkoisesti. Heinola päätti selkeästi olla lähtemättä mukaan ja näyttää siltä, että Hirvensalmen päätös on saman suuntainen. Joutsa ja Hartola päättivät lähteä liitosneuvotteluihin, vaikka Hartolassakin kunnanjohtajan esitys oli liitosneuvotteluihin lähtemistä vastaan. Mäntyharjun päätös voi olla olla kumpi tahansa. Löytyy puoltajia ja vastustajia. Pertunmaalla näkemyksiä on useita, joka on hyvä asia. On tärkeää katsoa asiaa tässä vaiheessa useasta eri näkökulmasta. Sata vuotta sitten Pertunmaa muodostettiin Mäntyharjun, Hartolan ja Joutsan kunnista lohkaistuista alueista. Tällä ei tänä päivänä kuitenkaan ole merkitystä, sillä maailma on mu

Saako fillarilla ajaa maantiellä?

  Seurasin ja osallistuin keskusteluun polkupyöräilystä sosiaalisessa mediassa, jossa eräs keskustelija oli sitä mieltä, että maantieajoa harjoitteleva kilpapyöräilijä ei saisi ajaa polkupyörällään maantiellä. Suuri joukko keskustelijoita hämmästeli moista näkemystä – minä heidän mukanaan. En tiedä miten paljon autokouluissa tänä päivänä käydään lävitse sitä mikä maantiellä on sallittua ja mikä ei ole sallittua. Tiellä voi tulla vastaan mopoja, polkupyöriä ja toisinaan vaikkapa hevonen kärryt perässä tai ratsastaja selässä. Pääosalle tämä on varmaan itsestään selvää, mutta mielestäni on todella iso aukko liikennetiedoissa mikäli joku oikeasti on sitä mieltä, että polkupyörällä ei saa ajaa maantiellä. Kaiken kukkuraksi ainakin itse ymmärsin, että henkilöllä oli myös käsitys siitä, että polkupyöräilijän pitää väistää autoa ajaessaan maantiellä liikennesääntöjen mukaisesti tien oikeaa laitaa. Mielestäni tässä on mennyt kyllä koulutus täysin hukkaan ja levitessään tällainen liikennekulttuu