Siirry pääsisältöön

Ei perusteettomille kaavamuutoksille

Vuosi on vaihtunut ja meno kunnallisessa päätöksentekotavassa on säilyttänyt vanhat tutut piirteensä. Paljon puhuttu avoimuus ja asioiden pohtiminen yhdessä kuntalaisten kanssa ei millään saavuta kaikkia kunnan elimiä. Ihmettelen syvästi, koska siitä puhutaan niin paljon. Enkä usko, että kysymys olisi ymmärryksestä kiinni. Vaikka rehellisesti sanottuna välillä sitä epäilenkin.

Viime keväinen kaupan - se Bjökmanin kauppa - tontin ostamispäätös oli ehkä eniten kohua herättänyt päätös, joka kuitenkin hiipui ja haudattiin. Silloin oikeasti ajattelin, että nyt on pallo hukassa ja pahasti. Aivan suoraan moni taho kertoi, että kunnasta ei löydy muuta tonttia ikäihmisten palvelutalon rakentamiseen. Jälkipuinti asiasta jäi tekemättä, vaikka mielestäni sen kehittäjät voisivat tulla reilusti esille ja tunnustaa virheensä. Nyt nimittäin on valmistumassa kaksikin palvelutaloa, joille hyvin helposti löytyi tontti. Käsittääkseni kunnan varojakaan ei tarvinnut käyttää niin kuin tuon ensimmäisen ja "ainoan" tontin ostoon.

Nyt kuitenkin avoimuus ja pitkäjäneteinen pohdinta ovat taas unohtuneet. Kunta teki vuokrasopimuksen hoivakodille tarkoitetusta tontista urheilualue Kisalan välittömään läheisyyteen. Alueelle, johon voimassa oleva kaava ei edes anna sellaista käsittääkseni rakentaa. Nyt hissukseen haetaan kaavamuutosta, josta toivotaan selvittävän ilman valituskierrettä.
Edellinen paikka samalle hoivakodille oli Tanhualantien varrella, josta lähitalojen asukkaat valittivat. Kunta antoi valituksesta vastineen, jonka päätöstä odotellessa tehdään vuokrasopimus uuteen paikkaan. Mistä tässä on kysymys? Mielestäni ammattitaidottomuutta! Kiire ei ole edes huono selitys, valitettavasti. Rakentamista suunnitteleva taho on nyt ehkä keksinyt oivan keinon vain painostaa tekemään nopea päätös. En lainkaan tiedä onko näin, mutta siltä vaikuttaa. Muussa tapauksessa tämä on oikeasti noloa.

Nyt kyseessä olevaa paikkaa vastapäätä - tien toisella puolella - kunnan yhtiön omistamaa kerrostaloa suunnitellaan purettavaksi. Eikö tuon hoivakodin paikka olisi voinut olla siinä? Tai josskin muualla? Rakentamatonta maapohjaa on kunnassa vaikka kuinka.

Huonolla kaavoituksella ja hätiköidyillä päätöksillä on pilattu Suomessa monia kuntakeskustoja aina viime vuosisadan alusta lähtien. Mäntyharjun ehkä karmein esimerkki on Kurkilammen rantojen kaavoitus aikanaan sen ranta-alueilta. Nyt sitä ihmetellään ja voivotellaan, kun ei voidakaan rakentaa lampea kiertävää polkua sen ympäri. Niinpä - siitäs saitte! Toinen mainitsemisen arvoinen on keskustan halki kulkeva "bulevardi".  Parkkipaikkoja kaikki tyynni. Kesäisin varsinainen autonäyttely. Ai jestas, sanoinkohan nyt pahasti?

Hyvääkin viime vuodelta toki löytyy. Rautatieaseman hankinta, jonka avulla kunta pystyy rakentaman itselleen varsin hyvän käyntikortin ja portin Itä-Suomen avoimimpaan ja vuorovaikutteisimpaan kuntaan. Molemmissa on kuitenkin paljon työtä. Asema pitää remontoida ja se avoin pelikenttä rakentaa. Jääkiekossa muuten vaihdetaan usein valmentajaa, jos peli ei kulje. Hmm... taas ala-arvoinen huomautus. Sorry, kun lipsahti. Holja höpisijä ei nyt tunnu pysyvän millään asiassa. Yritetään kuitenkin.

Mikäli hoivakodille suunniteltu paikka liikunta-alueeksi kaavoitetulla alueella toteutuu tekee kunta taas ratkaisun, jota kadutaan ehkä jo kymmenen vuoden päästä. Kyseinen alue olisi selkeästi varattava liikuntapaikkarakentamiselle, koska palveluja kehitettäessä sille sektorille tulevia hankkeita on asukkaista kilpailevan kunnan pakko toteuttaa tulevina vuosikymmeninä.
Tarve ainakin on uimahallille tai kylpylälle, jäähallille tai tekojääradalle ja nykyisen Kisalan laajennuksille. Maailman muuttuessa voi olla tulossa myös jotain sellaista, mistä ei vielä ole minkäänlaista tietoa.

Pitkäjänteinen suunnittelu on paljon, todella paljon muuta kuin nämä viime aikojen palvelutalo- ja hoivakotitonttisekoilut. Nyt joku sanoo, että olen väärässä. Kirjoitin viime keväänä myös kauppakiinteistön tontin ostoa vastustavan blogitekstin. Siinä totesin, että tämän ainoan tontin tilalle löytyy paljon parempia vaihtoehtoja. Tulkoon nyt joku sanomaan, että kirjoituksessani oli jotain väärää. Nyt omahyväisyyttä vähän liikaa. Sorry taas.

Näkemykseni mukaan tämän Kisalan viereen rakennettavan tontin kohdalla on asian laita aivan samoin. Väitän kuitenkin olevani tämän asian suhteen yhtä oikeassa. Ainakin omasta mielestäni.

Tuntematta tarkemmin kaavamuutoksiin ja sen vahvistamiseen liittyvää säännöstöä ja pykäläöviidakkoa kehoitan kaikkia paikkakunnan urheilun ja liikunnan saralla toimivia yhdistyksiä katsomaan kauaskantoisesti ja vastustamaan kaavamuutosta. Se on mahdollista, sillä se vaikuttaa toimintaanne tulevaisuudessa olennaisesti.

Sen verran olen keskusteluissani havainnut, että kaavamuutosten vastustaminen mielletään myös kyseisen hoivakodin rakentamisen vastustamiseksi. Ei myöskään haluta vastustaa, koska se on harmillista ja eripuraa aiheuttavaa ja siinä leimautuu.Tästä ei kuitenkaan ole kysymys. Itse olen oman järjestöni piirissä ollut vahvasti ajamassa ikäihmisten olojen parantamista ja varsinkin liikunnallisen elämäntavan edistämistä vanhuksilla. Tässä kaavamuutoksen vastustaja leimautuu ulkoilun ja liikunnan puolestapuhujaksi. Näin se menee ystävät hyvät.


Kysymys on kuitenkin siitä, että tehdään asiat harkitusti ja kiinnittäen erityistä huomiota avoimeen keskusteluun kuntalaisten kanssa. Tehtyjen päätösten vaikutukset pitää osata kohtuudella arvioida kauaskantoisesti, vuosikymmenien päähän.

Nyt riittää. Nämä holjat höpinät saavat taas monet tyytyväiseksi ja monet kiukun partaalle. Nyt voitte  taas mennä rauhassa niistämään sen herneen sieltä nenästä. Kyllä se siitä olo helpottaa, kun vähän pohtii tämänkin höpinän viestiä. Tonttikartta esiin ja uutta vaihtoehtoa hoivakodille etsimään. Eikä liene edes järin vaikea tehtävä.

Höpisemisiin taas... ja ottakaapa rennosti. Kyllä se siitä.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vaaleja ja valintoja

Näin saatiin EU-vaalit pidettyä ja parlamentaarikot valittua. Valtakunnan kolme eniten ääniä kerännyttä meni itseltäkin veikkauksessa täysin oikein. Se oli siis liian helppo ja selvä juttu. Stubb - Halla-aho - Rehn... hyvä niin! Mäntyharjulaisena oli helppo antaa tunnustus nuoren Häkkäsen Antin hienolle kampanjalle ja nuorukaisen upealle äänisaaliille. Jotain outoa tähän Antin menestykseen kuitenkin liittyy. Sellaista mitä minä en ymmärrä? Onko se kateutta, katkeruutta vai jotain muuta. Itse äänestin Anttia, vaikka en tunnustaudu millään muotoa puolueuskolliseksi. Sehän olisi täysin vastoin minun demokratia-näkemystäni. Pitää voida valita paras ehdolla olevista henkilöistä edustamaan oman alueen ja paikkakunnan menestystä. En tiedä oliko mäntyharjulaisilla oikeastaan muuta mahdollisuutta. Ymmärrän kuitenkin jokaisen vapauden valita äänensä kohde. Sitä en ymmärrä miksi pitää olla katkera ja nähdä Antin menestyksessä jotain negatiivista. Onneksi tämä on ymmärretty Mäntyharjussa puol

Itsekeskeisyys on päivän trendi

Pertunmaan kunnan kuntaliitosneuvottelut ovat lähtökuopissa ja nyt naapurikunnissa on käynnissä keskustelu kuntaliitosneuvotteluihin lähtemisestä. Hartola, Joutsa ja Heinola ovat jo tehneet päätöksensä. Hirvensalmi ja Mäntyharju päättävät liitosneuvotteluihin lähdöstään ensi viikolla. Keskustelu ja lähtötiedot neuvotteluihin lähtemisestä vaihtelevat melkoisesti. Heinola päätti selkeästi olla lähtemättä mukaan ja näyttää siltä, että Hirvensalmen päätös on saman suuntainen. Joutsa ja Hartola päättivät lähteä liitosneuvotteluihin, vaikka Hartolassakin kunnanjohtajan esitys oli liitosneuvotteluihin lähtemistä vastaan. Mäntyharjun päätös voi olla olla kumpi tahansa. Löytyy puoltajia ja vastustajia. Pertunmaalla näkemyksiä on useita, joka on hyvä asia. On tärkeää katsoa asiaa tässä vaiheessa useasta eri näkökulmasta. Sata vuotta sitten Pertunmaa muodostettiin Mäntyharjun, Hartolan ja Joutsan kunnista lohkaistuista alueista. Tällä ei tänä päivänä kuitenkaan ole merkitystä, sillä maailma on mu

Saako fillarilla ajaa maantiellä?

  Seurasin ja osallistuin keskusteluun polkupyöräilystä sosiaalisessa mediassa, jossa eräs keskustelija oli sitä mieltä, että maantieajoa harjoitteleva kilpapyöräilijä ei saisi ajaa polkupyörällään maantiellä. Suuri joukko keskustelijoita hämmästeli moista näkemystä – minä heidän mukanaan. En tiedä miten paljon autokouluissa tänä päivänä käydään lävitse sitä mikä maantiellä on sallittua ja mikä ei ole sallittua. Tiellä voi tulla vastaan mopoja, polkupyöriä ja toisinaan vaikkapa hevonen kärryt perässä tai ratsastaja selässä. Pääosalle tämä on varmaan itsestään selvää, mutta mielestäni on todella iso aukko liikennetiedoissa mikäli joku oikeasti on sitä mieltä, että polkupyörällä ei saa ajaa maantiellä. Kaiken kukkuraksi ainakin itse ymmärsin, että henkilöllä oli myös käsitys siitä, että polkupyöräilijän pitää väistää autoa ajaessaan maantiellä liikennesääntöjen mukaisesti tien oikeaa laitaa. Mielestäni tässä on mennyt kyllä koulutus täysin hukkaan ja levitessään tällainen liikennekulttuu